Elias was 11 jaar oud toen hij uit zijn geboortestad Aleppo naar Nederland vluchtte. Een klassenfoto is één van de weinige dingen die hij heeft overgehouden aan zijn leven in Syrië. De foto van hem en zijn 42 klasgenoten werd gemaakt vlak voordat er voor het eerst een bom ontplofte in Aleppo. Niet alleen het land, maar ook de klas van Elias viel uit elkaar. Nu, 6 jaar later, vraagt Sinan Can zich af hoe het met de klasgenootjes van Elias is. Na een vlucht vol spanning en onzekerheid kwam hij uiteindelijk terecht in Enschede. Maar waar zijn de andere 42 kinderen van de foto terechtgekomen? Zijn ze allemaal nog in leven? Hoe gaat het nu met ze? In het tweeluik Sinan zoekt de klas van Elias probeert Sinan antwoorden te krijgen op deze vragen. De zoektocht met de klassenfoto brengt hem naar Syrië, Libanon en Australië.
Sinan Can: ‘Een klassenfoto zoals wij dat allemaal hebben, zo herkenbaar. Wie vraagt zich soms niet af waar oude klasgenootjes zijn? Het verdrietige aan de klassenfoto van Elias is dat het de laatste keer was dat ze bij elkaar waren. Het verhaal van deze klas is het verhaal van Syrië in het klein. Een verhaal over oorlog, vluchten, ontberingen, leed en afscheid. Bij het maken van dit tweeluik werd ik van tijd tot tijd ontroerd door de veerkracht van deze kinderen. De hele problematiek komt samen in die ene klassenfoto; een mooi, ontroerend en toch ook een hoopvol verhaal van een jongetje en zijn schoolklas.’
Sinan Can maakte voor BNNVARA eerder onder andere de documentaireseries Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië, Bloedbroeders, De Arabische Storm en In het spoor van IS. In 2017 ontving hij de prijs ‘Journalist voor de Vrede’ en in 2018 kreeg hij als ‘Vredesheld’ de PAX Duif. En onlangs is bekend geworden dat hij in juli de Van Praagprijs in ontvangst zal nemen.
Sinan zoekt de klas van Elias is op maandag 25 maart en maandag 1 april om 22:15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.
Sinan zoekt de Klas van Elias is een coproductie van BNNVARA en IDTV.