"Hogere lonen en uitkeringen komen niet bij mensen met schulden"

25-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
schuld geen geld 1127

Veel mensen met schulden gaan niet direct iets merken van de verhoging van de uitkeringen en het minimumloon per 1 januari. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) trekt hierover aan de bel. Het minimumloon stijgt met 10 procent vanwege de hoge energiekosten en daardoor gaan ook de uitkeringen omhoog. Volgens de LOSR gaat het extra geld bij mensen met schulden meestal linea recta naar de schuldeisers, meldt de NOS.

Oorzaak hiervan is dat de zogenoemde beslagvrije voet niet automatisch word aangepast. Dat is het bedrag dat mensen met schulden minimaal nodig hebben om van te leven.

Die aanpassing gebeurt eens in de twaalf maanden. Een verzoek om herberekening kan pas na 1 januari worden aangevraagd. Overigens geldt voor mensen met een bijstandsuitkering een uitzondering, want daar wordt de beslagvrije voet wél automatisch verhoogd.

"Zeer onwenselijk"

"Dit is gezien de stijgende energieprijzen en het duurder worden van de boodschappen een zeer onwenselijke situatie", zegt André Moerman van de LOSR tegenover de NOS. Weliswaar wordt het extra geld gebruikt om de schulden te verlagen, maar voor de maandelijkse lasten is er geen extra geld beschikbaar.

Mensen met schulden die het minimumloon verdienen of een uitkering hebben, kunnen zelf vragen om de beslagvrije voet te verhogen, maar als iedereen dat doet is dat een enorme operatie, zegt Moerman. Volgens het UWV en de Sociale Verzekeringsbank zijn er bij 60.000 mensen met een uitkering loonbeslagen van kracht. Deurwaarders roepen mensen die in de problemen komen ook op om zelf contact op te nemen. 

Bron: NOS/ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor