#IkRedHetNietMeer: Verhalen van mensen die hulp nodig hebben

  •  
19-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2090 keer bekeken
  •  
ikredhetnietmeer_vraag_20220919

De #IkRedHetNietMeer-actie maakt duidelijk dat er héél veel mensen zijn die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden en de grootst mogelijke moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Om wat voor problemen gaat het zoal? Een bloemlezing.

De financiële situatie waarin mensen zich bevinden, is per persoon natuurlijk verschillend. Een overkoepelend thema is echter wél dat mensen zich door de inflatie en met name de torenhoge gas- en energierekeningen nauwelijks nog raad weten: de kosten voor levensonderhoud worden zó hoog dat mensen geen geld overhouden of rekeningen voor essentiële zaken zoals voedsel, gas en elektriciteit niet meer kunnen betalen. 

Daarom is de actie #IkRedHetNietMeer in het leven geroepen: wij willen benadrukken dat mensen zich niet voor hun problemen hoeven te schamen, dat ze lang niet de enige zijn en dat er dringend behoefte is aan hulp en lastenverlichting.

Helaas zit het onderwerp 'persoonlijke financiële situatie' in Nederland nog grotendeels in de taboesfeer: vanwege de gevoeligheid van het onderwerp zullen we hier een aantal inzendingen in deels geanonimiseerde, niet-herleidbare vorm opvoeren.

Het artikel gaat verder na onderstaande video.

Inzendingen van mensen die hulp nodig hebben

Hieronder een overzicht van inzendingen van mensen die ons hebben benaderd met hun verhalen. 

"Ik heb alleen AOW en een klein pensioen. Het wordt zo wel héél moeilijk om rond te blijven komen. Vorig jaar heb ik bewust heel zuinig gedaan met de verwarming, maar met deze prijzen durf ik 'm aankomende herfst en winter helemaal niet meer te gebruiken. En bij de boodschappen kijk ik alleen naar de aanbiedingen, ik weet niet hoe ik verder nog moet bezuinigen"

- Frans, gepensioneerd

"Wij wonen in een oud, groot huis. Graag willen we verhuizen, maar in deze woningmarkt is dat praktisch niet te doen. Mijn man is 77 en heeft de ziekte van Parkinson. Ik ben zelf 64 en verdien met mijn werk een minimuminkomen. Wij hebben een variabel energiecontract en moesten afgelopen maand 1164 euro betalen. Komende maand gaat dat nog eens met vijftien procent omhoog. Wij moeten interen op ons spaargeld, maar hoe lang kan dat nog goed gaan als alles duurder wordt en onze inkomsten niet stijgen?"

- Karin, werkzaam en verdient een minimum inkomen

"Ik leef van de WAO plus zorgtoeslag. Mijn zorgkosten leggen een groot beslag op mijn besteedbare inkomen, en ik woon in een niet-energiezuinige sociale huurwoning. Ik weet niet hoe ik het moet betalen, de rek is eruit. Kan de verhuurder geen steentje bijdragen?"

- Anja, leeft van de WAO

"Mijn man en ik werken allebei. Hij werkt fulltime, ik werk parttime omdat we een kind van 2 hebben en er nog een baby op komst is. Als de gasrekening zo hoog wordt, hoe moeten wij onze baby dan warm houden? Ik werk sinds enige tijd in een functie waarvoor ik eigenlijk niet gediplomeerd ben, om die reden krijg ik een leerlingsalaris. Extra loon is geen optie, ook al zitten wij krap bij kas. Wat nu?"

- Mirthe, werkt parttime, echtgenoot werkt fulltime

Hieronder wat reacties van Twitter. Het artikel gaat verder na onderstaande afbeelding.

twitter_ikredhetnietmeer_1

"Ik durf hier niet mee naar buiten te treden en ik schaam me ontzettend. Met een brok in mijn keel schrijf ik deze mail. Ik probeer me groot te houden voor mijn vier jonge kinderen. Met mijn partner verdienen we 2200 euro netto per maand. Meer werken zit er om gezondheidsredenen niet in. Maar door de enorm gestegen kosten komen we niet meer rond: hoe kom je de winter door en hoe doen we het met boodschappen? 

- Ilse, werkt parttime

"Ik ben een alleenstaande moeder met drie kinderen, waarvan twee thuis wonen en naar school gaan. Ik verdien met mijn werk 1700 euro netto per maand. Te hoog voor zaken als de energietoeslag, het recht op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en toegang tot de voedselbank. Door de enorm gestegen energieprijzen ben ik straks bijna 1300 euro per maand kwijt aan huur plus g/w/l. Ik weet echt niet hoe ik het moet redden, anders dan noodgedwongen schulden opbouwen om boodschappen te kunnen betlaen."

- Marjon, werkzaam en verdient 1700 euro netto per maand

"Mijn man is al tijden gepensioneerd, en omdat hij ernstig ziek is, heb ik mijn baan moeten opzeggen om voor hem te kunnen zorgen. Omdat mijn inkomen wegvalt, zijn we aan het interen op ons spaargeld, en ik weet niet hoe lang dat nog goed gaat. De eindafrekening voor gas moet nog volgen. De toekomst zien we somber tegemoet."

- Janneke, heeft baan opgegeven om voor haar zieke echtgenoot te zorgen

Lees hieronder meer over mensen die juist hulp aanbieden.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor