Tienduizenden huishoudens vragen 1.300 euro energietoeslag niet aan

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
457 keer bekeken
  •  
energierekening 1127

Mensen die vanwege hun lage inkomen recht hebben op 1.300 euro energietoeslag, vragen die lang niet altijd aan. De NOS signaleert dat het alleen al in de vier grote steden om zo'n 26.000 huishoudens gaat. De eenmalige energietoeslag is bedoeld om het leed van de hoge energierekening te verzachten.

In de gemeente Rotterdam zijn het "met name ouderen" die geen aanspraak maken op de energietoeslag terwijl ze er wel voor in aanmerking komen. Uit onderzoek van de Nationale Ombudsman bleek al dat ouderen moeilijk bereikbaar zijn voor dit soort tegemoetkomingen. Voor een deel van hen is het gebruik van de digitale inlog DigiD een te hoge drempel. Senioren hebben die niet of weten niet hoe ze die moeten aanvragen. Niet elke gemeente biedt daar makkelijk te vinden alternatieven voor aan.

Niet iedereen op de hoogte

Sommige werkenden met een klein inkomen zijn er simpelweg niet van op de hoogte dat ook zij in 2022 in aanmerking komen voor de 1.300 euro dit jaar. Dat signaleren de gemeenten Amsterdam en Utrecht.

Hoe wordt de energietoeslag uitgekeerd?

-Mensen met een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering krijgen de toeslag automatisch.

-Mensen met een laag inkomen komen er ook voor in aanmerking, maar moeten zelf aankloppen bij de gemeente.

De energietoeslag aanvragen kan als je minder verdient dan 1.310,05 euro (alleenstaande) of 1.871,50 euro (samenwonend) per maand.

Denk je recht te hebben op de energietoeslag, maar heb je die niet ontvangen of aangevraagd? Klop dan aan bij je gemeente. Op deze pagina vind je de contactgegevens van gemeenten in Nederland.

Opvallende ongelijkheid tussen gemeenten

Onlangs signaleerde het Radio 1-programma De Nieuws BV van BNNVARA dat er flinke verschillen zijn tussen gemeenten wat betreft de toekenning van de energietoeslag. De ene gemeente neemt als basis 120 procent van de bijstand. Andere gemeenten zijn ruimhartiger, daar wordt tot 140 procent van de bijstand uitgekeerd.

De willekeur maakt dat het nogal uitmaakt in welke gemeente je woont. "Het is een soort omgekeerde Postcode Loterij", zegt directeur van het Nibud, Arjen Vliegenthart in de uitzending van De Nieuws BV.

Energietoeslag ook in 2023

De energietoeslag van ongeveer 1.300 euro wordt ook in 2023 uitgekeerd. Gemeenten kunnen al in 2022 500 euro van de energietoeslag voor 2023 uitkeren.

Het ontvangen van de energietoeslag heeft geen gevolgen voor de toeslagen voor huur, zorg of de kinderopvang. Ook heeft het geen gevolgen voor de hoogte van een uitkering.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor