De twee vrouwen die in mei door vijf jongeren werden aangevallen op het Rotterdamse Schouwburgplein , zijn niet het slachtoffer geworden van anti-homogeweld. Dat werd aanvankelijk wel gedacht. In plaats daarvan hadden de daders het gemunt op willekeurige personen met als doel de mishandeling te filmen en de beelden op sociaal netwerk Instagram te plaatsen. Dat blijkt uit onderzoek van de politie.
De aanval op de vrouwen en de mishandeling van een van hen, leidde tot hevige verontwaardiging in het land. Enkele dagen na het voorval werd in Rotterdam actiegevoerd tegen anti-homogeweld. De politie is echter het instagramaccount van de daders op het spoor gekomen en uit de beelden die daar te zien zijn van andere mishandelingen , blijkt dat de slachtoffers willekeurig werden uitgekozen.
Eerder al had de politie er rekening mee gehouden dat het motief voor de mishandelingen vermoedelijk een andere was. Getuigen van de aanval op het Schouwburgplein hadden laten weten dat ook zij waren lastiggevallen door het groepje jongeren tussen de 13 en 15 jaar oud. Bij die getuigen was er geen sprake van een verband met de seksuele geaardheid.
De vermoedelijke daders – vier meisjes en een jongen – zijn aangehouden. De politie is nog op zoek naar een vrouwelijk slachtoffer dat ook op het instagramaccount te zien is. Zij is op of rond 31 mei door het groepje aangevallen. De politie hoopt dat zij, of bekenden van haar, contact zullen opnemen.
De aard van de mishandelingen, iemand volstrekt willekeurig in elkaar slaan en de beelden online delen, doet denken aan het zogenaamde happy slapping. Een bizar fenomeen dat waarschijnlijk in Engeland is ontstaan, maar dat zo’n tien jaar geleden ook in Nederland de kop opstak. Ook daarbij werden willekeurige slachtoffers op straat uitgezocht die vervolgens door jongeren werden mishandeld. Die beelden vonden net als nu vervolgens hun weg naar het internet.