Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Agema stopt medische hulp aan arbeidsmigranten die hun werk verliezen

  •  
22-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109770 keer bekeken
  •  
ANP-512824671

Arbeidsmigranten die hun baan verloren hebben en ziek zijn moeten voor medische hulp terugkeren naar het land van herkomst. Dat wil PVV-minister Fleur Agema van Volksgezondheid, zegt ze in een interview met Zembla, het onderzoeksprogramma van BNNVARA. Zieke migranten hebben als het aan haar ligt alleen nog recht op acute zorg. Wat acute zorg precies inhoudt, wil ze niet zeggen. Volgens medici is het onderscheid tussen acute zorg en andere zorg lastig te maken.

“Het is niet aan mij om te bepalen wat acute zorg is, dat doet de beroepsgroep. En zij moeten met elkaar bepalen: wie is de persoon die we voor ons hebben en wordt het niet eens tijd dat die teruggaat naar huis?” zegt Agema.

Zorgverleners die dagelijks met ‘de onverzekerden’ te maken hebben begrijpen niets van de uitlatingen van minister Agema. Ziekenhuisdirecteur Inge de Wit van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam reageert verbijsterd: “Onze artsen leggen een eed af om álle patiënten te zien en te helpen. Het is onmenselijk als je mensen zorg ontzegt. Als de minister daar besluiten toeneemt dan hoop ik dat ze de impact daarvan heel goed tot zich neemt.”

Arbeidsmigranten worden naar Nederland gehaald door bedrijven die graag gebruik maken van goedkope arbeidskrachten die bereid zijn zwaar en onaangenaam werk te doen. Bij ontslag staan de arbeiders vaak ook letterlijk op straat omdat de huisvesting door het bedrijf is geregeld. De groep onverzekerden waar Agema de zorg van wil afpakken bestaat naar schatting uit 5000 mensen.

De zorg die zij nodig hebben wordt betaald vanuit een subsidiepot van het ministerie van Volksgezondheid. Vorig jaar is uit deze subsidiepot bijna 75 miljoen euro gefinancierd voor de zorg voor onverzekerden. Minister Agema stelt dat werkloze arbeidsmigranten op een gegeven moment niet langer rechtmatig in Nederland zijn. Ze wil nu, onder andere door deze groep de planbare zorg te ontzeggen, 40 miljoen bezuinigen.

Dat Agema nu wil dat zorgverleners onderscheid gaan maken tussen acute en planbare zorg, is volgens de Rotterdamse straatarts Marcel Slockers onmogelijk. “Dat onderscheid is voor dokters en verpleegkundigen niet te maken. Als iemand epilepsie heeft, ligt te stuiteren op straat en naar het ziekenhuis moet, dan is dat natuurlijk acute zorg. Maar is acute zorg ook dat diegene elke dag zijn epilepsiemedicijnen krijgt? Want als hij die niet krijgt, dan krijgt hij misschien wel tien van die aanvallen in een maand.” Daarnaast stelt Slockers dat planbare zorg helemaal niet geweigerd mag worden: “We hebben het hier over een basisrecht op zorg, we zullen elke regel in Europa en bij de Wereld Gezondheidsorganisatie overschrijden als we dit rare plan van de minister gaan uitvoeren.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor