Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Akkoord rijksbegroting: dit jaar geen compensatie meer, volgend jaar minimumloon wat omhoog

  •  
31-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17657 keer bekeken
  •  
ANP-453764487

Wie nog enige hoop koesterde dat het kabinet dit jaar iets zou doen om de afgenomen koopkracht van lage en middeninkomens te compenseren, kan die laten varen. Dat is niet meer mogelijk. Pas vanaf volgend jaar wordt er geld uitgetrokken om iets aan de koopkrachtreparatie te doen. Dat blijkt uit het akkoord over de begroting voor 2023 dat vannacht werd gesloten. Daarin staat onder andere dat het minimumloon met 10 procent omhoog gaat. 

Na een marathonoverleg van ruim 14 uur, lieten premier Rutte en minister Kaag van Financiën weten dat de coalitie eruit is. Zelf willen ze geen details vrijgeven, dat gebeurt pas op de derde dinsdag van september, op Prinsjesdag. Maar geheel volgens traditie is direct na het akoord het lekken naar de media begonnen. 

Zo weet RTL Nieuws al te melden:

Om de afgenomen koopkracht van met name lage inkomens en lagere middeninkomens te compenseren, gaat het kabinet allerlei toeslagen vanaf volgend jaar verhogen. Zo gaat de zorgtoeslag omhoog en ook de huurtoeslag gaat omhoog. Zo’n 4,5 miljoen mensen ontvangen deze zorgtoeslag. De hoogte van de toeslag wordt minder naarmate je meer verdient. Het kindgebonden budget wordt ook verhoogd voor de bestrijding van armoede bij gezinnen.

Dat het minimumloon stijgt, betekent ook dat uitkeringen als de AOW stijgen, omdat die gekoppeld zijn aan het minumumloon.

Het Parool schrijft verder dat:

In het pakket zitten ook ‘structurele veranderingen in het belastingstelsel’, ingrepen die ook in de jaren na 2023 blijven gelden: onder meer op het verlagen van de belasting op arbeid. Daarentegen gaan de lasten voor vermogenden en bedrijven omhoog, zeggen ingewijden. Wat dat precies betekent, is nog onduidelijk. 

De roep om dit jaar nog iets te doen om de fors gestegen kosten van het levensonderhoud te doen, zwol de afgelopen maanden fel aan vanuit de oppositie en de maatschappij. Als gevolg van onder andere de hoge energieprijzen en het sneeuwbaleffect op andere sectoren, dreigen komend jaar 1,2 miljoen Nederlanders door de armoedegrens te zakken. Het kabinet had eerder al laten weten dat compensatie dit jaar ‘erg moeilijk’ zou worden. Hoewel er het vooruitzicht is van een stijging van het minimumloon met 10 procent in 2023, bereikte de inflatie deze maand een recordhoogte van 13,6 procent. Het einde van de prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.