De VS heeft een VN-resolutie tegen verkrachting als oorlogswapen tot twee keer toe laten afzwakken door te dreigen met een veto in de Veiligheidsraad. Amerika leidt onder Trump een internationale conservatieve kruistocht tegen vrouwenrechten en LHBTQ-rechten en claimt dat de passage over ‘seksuele gezondheid’ in de VN-resolutie een verkapt pleidooi voor abortus zou bevatten. Eerder werd de tekst al aangepast omdat het woord ‘gender’ volgens de VS over ‘gender-ideologie’ zou gaan en daarmee transgender-rechten zou promoten.
Resolutie 2106 gaat over vrouwen in conflictgebieden die verkracht worden en stelt dat verkrachting niet als wapen gebruikt mag worden. De resolutie is onderdeel van de reeks over vrouwen, vrede en veiligheid die begon met resolutie 1325, die de rol van vrouwen bij het oplossen van conflict eindelijk erkent. Het nieuwe feministische platform Lilith sprak met Anne Kwakkenbos van ontwikkelingsorganisatie Cordaid. Kwakkenbos was aanwezig bij de urenlange onderhandelingen en maakt zich grote zorgen over de druk die de VS op de VN uitoefent om conservatieve keuzes te maken:
"De aangepaste resolutie staat nog niet online. Maar wat we wel weten is dat er geen referentie is naar seksuele gezondheid en reproductieve rechten. Wat dit zegt is dat het hoogste orgaan ter wereld dat over vrede en veiligheid gaat vrouwenrechten op een zijlijn zet. Je neemt de keuze weg van vrouwen weg om te beslissen wat ze willen doen met hun lichaam. Ook woorden als ‘gender’ moesten eruit want het kon wel eens een cover zijn voor ‘transgender’, volgens de VS. Het gaat nergens meer over… Iemand zei: “Een groepje witte mannen in het Witte Huis bepaalt nu de toekomst van vrouwen wereldwijd.” Een van mijn partners in Zuid-Soedan die hier aanwezig is, vroeg: wie zijn onze partners nog in de wereld. Op wie kunnen we leunen voor verandering?’"
Het afzwakken van de resolutie betekent dat organisaties die zich richten op seksuele gezondheid en reproductieve rechten van vrouwen en meisjes in conflictgebieden buiten de maatregelen vallen. Meisjes die verkracht worden in oorlog- en conflictgebieden en daardoor ongewenst zwanger raken, worden nu gedwongen de zwangerschap te doorstaan of zich te wenden tot alternatieve – en levensgevaarlijke – methodes voor abortus.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.