Het Colombiaanse vredesakkoord met rebellenbeweging FARC is door de bevolking verworpen. In een referendum konden zij zich uitspreken over het akkoord dat een einde aan 52 jaar oorlog had moeten maken.
Het was een nipte overwinning voor de tegenstemmers: 50,24 procent. Omdat de opkomst ongeveer 37 procent bedroeg, is het referendum geldig. Een tegenslag, nadat vorige week president Juan Manuel Santos het vredesakkoord tekende samen met FARC-leider Timochenko. Ook de rebellen van FARC stonden achter het akkoord.
Tijdens de nu al 52-jaar durende oorlog zijn naar schatting zo’n 220.000 Colombianen omgekomen. In het akkoord stond dat de ongeveer 7000 FARC-rebellen de wapens zouden neerleggen in ruil voor een terugkeer in de maatschappij. De FARC zelf wilde verder als politieke partij.
Onder meer voormalig president Alvaro Uribe was al direct tegen de voorwaarden uit het akkoord. Hij vindt dat de rebellen de gevangenis in moeten en zeker het parlement niet in mogen. ‘Teleurstellend,’ noemde hij het akkoord.
Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. Voor aanvang van het referendum liet president Santos al weten dat er geen plan B bestond en dat bij een nee-stem de oorlog tegen de rebellen zou worden hervat.