Update 16:15 uur:
De Duitse Bondsdag heeft in tweede instantie toch ingestemd met de benoeming van Friedrich Merz als bondskanselier. Dinsdagmorgen verloor de christendemocraat de stemming nog verrassend, maar ditmaal stemden vrijwel alle parlementariërs van de nieuwe coalitie voor de aanstelling van Merz als regeringsleider.
Eerder:
Het leek een formaliteit. Dinsdag zou de Bondsdag Friedrich Merz in een stemming kiezen als nieuwe bondskanselier. Maar hoewel de nieuwe coalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD een meerderheid heeft in het parlement, kreeg Merz geen meerderheid bij de geheime stemming.
Zeker acht Bondsdagleden van CDU/CSU en SPD hebben niet voor Merz gestemd. Het was voor het eerst sinds de oorlog dat de Bondsdag niet direct instemt met de keuze voor een beoogd bondskanselier.
NOS-correspondent Charlotte Waaijers analyseert: “Dit is een volledige verrassing. Omdat de stemming anoniem is, blijft onduidelijk wie binnen de coalitie tegen hem hebben gestemd. De grote vraag is uiteraard waarom ze dat hebben gedaan. En of ze nog van gedachte zullen veranderen.”
Duitsland zit al opmerkelijk lang zonder missionaire regering: al een half jaar. Deze valse start voor Merz betekent dat zijn gezag al direct wordt ondermijnd. De leider van CDU/CSU overlegt dinsdag met vertrouwelingen en SPD-leider Lars Klingbeil over hoe het nu verder moet.
Franziska Brantner, leider van oppositiepartij De Groenen, vindt het zorgwekkend dat de nieuwe coalitie er niet eens in slaagt voldoende stemmen te regelen voor Merz. “We willen een regering die in staat is om in Duitsland en Europa tot zaken te komen. Deze situatie verzwakt niet alleen de toekomstige regering, maar ook ons land en het vertrouwen in onze democratie.” De extreemrechtse AfD heeft al opgeroepen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
Er wordt op dinsdag opnieuw gestemd in de Bondsdag.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.