Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bomen uitverkocht dankzij Shell, Microsoft en Easyjet

  •  
29-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
fonsbomen
Korte column: Easyjets klantwaardering steeg in een dag 8% (normaal jaren werk voor een marketingafdeling).
Goed nieuws voor de planeet. Alle boomplantprojecten zijn uitverkocht. Misschien zijn er links of rechts nog wat kleine bosjes in aanplant te koop, maar de markt is overdonderd door grote bedrijven. Ik werd vandaag door iemand die in die wereld zit op deze bijzondere ontwikkeling gewezen: grote bedrijven hebben de laatste jaren de weg gevonden naar het planten van bomen om CO2 tegen te gaan. Natuurlijk ook om emissierechten op te kopen en goede sier te maken, maar dat terzijde.
Microsoft gaat nog het verst. Ze gaan behalve hun huidige uitstoot ook de CO2 die ze in hun hele geschiedenis de lucht in hebben gespoten compenseren.
Easyjet is vorig jaar begonnen met het compenseren van de CO2-uitstoot, zonder de klant daarvoor te laten betalen. Hun klantwaardering steeg in een dag 8% (normaal jaren werk voor een marketingafdeling).
Shell heeft miljarden bomen nodig om de uitstoot van alle fossiele brandstoffen die het maakt te compenseren. Het verleden zullen ze wellicht buiten beschouwing laten. Bovendien laat Shell het de klanten zelf betalen. Er waren zoveel klanten bereid om een cent extra te betalen aan de pomp, dat Shell behoorlijk moeite moet doen om de – door de klanten betaalde – anderhalf miljoen bomen te kunnen planten.
Laten we positief blijven. Nu de bestaande boomprojecten zijn uitverkocht moeten er wel nieuwe komen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Want juist in de gebieden die in het verleden zijn kaalgeslagen en verworden tot woestijn of andere onvruchtbare gebieden valt het niet mee om nieuwe boompjes te planten en te laten groeien. Een voorbeeld is het Great Green Wall project. Het idee om een 7600 kilometer lange corridor van bomen in de subsahara aan te brengen wordt al gedeeltelijk uitgevoerd (we schreven er al over op Difweb ). Er komen steeds meer innovaties die woestijnen kunnen terugveranderen tot leefbare gebieden.
Als we 2.000.000.000.000 bomen planten (2 biljoen) zou de volledige CO2-uitstoot van de wereld worden gecompenseerd. Het kan een mooi kantelpunt zijn.
Een minuut voor twaalf: 2 biljoen bomen is eigenlijk best te doen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor