Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brits parlement: Facebook gedraagt zich als digitale gangsterbende

  •  
18-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
28409415108_7750e36216_o

© cc-foto: EP https://flic.kr/p/KhrFkS

Een onderzoekscommissie van het Britse parlement heef na anderhalf jaar onderzoek vastgesteld dat het Amerikaanse sociale advertentienetwerk Facebook willens en wetens de wet overtreedt. Daarom zijn nieuwe wettelijke maatregelen noodzakelijk.  “Bedrijven als Facebook mogen zich niet langer gedragen als ‘digitale gangsters’ in een online wereld,” stelt de commissie in haar eindrapport, schrijft NRC.
"“Het is tijd om onze relatie met big techbedrijven radicaal te herzien”, stelt commissievoorzitter Damian Collins in een toelichting op het rapport. “Te lang hebben we [deze bedrijven] laten leven in een wereld van zelfregulering en nalatigheid en het zijn burgers die daar het slachtoffer van werden.”"
De commissie keek naar de verspreiding van nepnieuws en desinformatie via Facebook. Die praktijk heeft mogelijk bijgedragen aan de uitslag van het referendum over beëindiging van het EU-lidmaatschap, een catastrofe waar een groot deel van de bevolking mee worstelt.
De commissie Digital, Culture, Media and Sport stelt voor een nieuwe bedrijfscategorie in te voeren waardoor sociale netwerken zich niet meer kunnen onttrekken aan hun verantwoordelijkheden. Nu worden sociale advertentienetwerken als Facebook nog ingedeeld in dezelfde categorie als telecomaanbieders die niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van privé-gesprekken tussen gebruikers. In de praktijk lijken Facebook en consorten echter meer op uitgevers met een uitgekiende content-strategie.
Het onderzoek werd gestart na het door de Britse zondagskrant The Observer onthulde Cambridge Analytica-schandaal waarbij duidelijk werd dat gebruikersgegevens op grote schaal misbruikt werden. Het wordt gezien als een van de factoren die leidden tot de onverwachte verkiezing van Donald Trump tot president.
"Bij het onderzoek van de parlementariërs werden onder meer grote hoeveelheden interne communicatie van het sociale medium gepubliceerd, waaronder persoonlijke e-mails van en naar Mark Zuckerberg. Daaruit bleek dat de topman zelf toestemming verleende om de toegang tot Facebookdata voor sommige ontwikkelaars te beperken. Andere bedrijven kregen juist meer toegang. Het was daarbij niet altijd duidelijk of de gebruiker daarvoor toestemming had gegeven, stelde de commissie eerder. De Britse kartelwaakhond moet volgens hen onderzoek doen of Facebook er geen “concurrentiebeperkende praktijken” op nahield."
Zuckerberg, die weigerde voor de commissie te verschijnen, wordt ook beschuldigd van “minachting voor het parlement”.
cc-foto: EP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor