Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Cameraonderzoek werpt nieuw licht op gevaar windmolens: vogels ontwijken turbines

  •  
05-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
24252 keer bekeken
  •  
windmolens

Paniek deze week onder vogelliefhebbers: als er meer windmolenparken bijkomen op de Noordzee, dan zullen er straks jaarlijks duizenden vogels extra omkomen door een botsing met de wieken. Onder meer de jan-van-gent en de meeuw zullen de dupe zijn, schreef het AD.

Maar hoe gevaarlijk zijn windmolens precies? Een onderzoek bij een windmolenpark bij Aberdeen werpt een nieuw licht op de zaak. Twee jaar lang werden alle vogels die in de buurt van de windmolens kwamen met camera’s gevolgd. Dat leverde in totaal 10.000 video’s op. Het resultaat: geen enkele vogel vloog zich te pletter.

Dankzij de video’s was het ook mogelijk om het gedrag van vogelsoorten in de buurt van windmolens in kaart te brengen. Bijna alle soorten blijken hun vluchtpatronen aan te passen om de windturbines te omzeilen. De meeste vogels buigen tientallen meters van tevoren af. Van de vogels die binnen tien meter van de wieken komen, buigt meer dan 96 procent alsnog af.

Mariene ecoloog Martin Baptist van de Wageningen Marine Research verwacht dat er in 2050 dagelijks tien meeuwen om het leven zullen komen door de windmolenparken op de Noordzee. Ter vergelijking: in de bio-industrie worden dagelijks anderhalf miljoen kippen gedood.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

brassel
brassel
13 jan. 2024 - 6:00
Als die camera's ook nacht- en slechtweer-visie hadden, is dat een mooi resultaat voor die locatie. Maar niet noodzakelijk representatief voor alle windmolen parken. Voor een genuanceerde beoordeling lijkt mij de Vogelbescherming een geschikte instantie: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/5-vragen-over-windenergie-en-vogels
onyxcumulus
onyxcumulus
6 mrt. 2023 - 16:44
""""Cameraonderzoek werpt nieuw licht op gevaar windmolens: vogels ontwijken turbines""" Best slim die vogels
1 Reactie
BasG2
BasG212 mrt. 2023 - 13:04
Als je op land gaat kijken dan zie je dat het aantal dode vogels vanwege windmolen aanvaringen ook heel gering is. Veel minder dan 1 vogel/jaar per windmolen.
omaoeverloos
omaoeverloos
6 mrt. 2023 - 9:43
Vooralsnog zijn er grotere bedreigingen voor de zeevogels dan de windmolens. (verlies van habitat, plastics, afval in zee, olie). Wel dient er nog gedegen onderzoek naar de gevolgen voor de vogeltrek te komen.
1 Reactie
BasG2
BasG212 mrt. 2023 - 13:06
Je fantaseert. Er is geen reden om aan te nemen dat windmolens significante schade aan vogels toebrengen als je dat gaat vergelijken met de schade vanwege auto's, enz.
omaoeverloos
omaoeverloos
6 mrt. 2023 - 9:43
Vooralsnog zijn er grotere bedreigingen voor de zeevogels dan de windmolens. (verlies van habitat, plastics, afval in zee, olie). Wel dient er nog gedegen onderzoek naar de gevolgen voor de vogeltrek te komen.
1 Reactie
BasG2
BasG216 mrt. 2023 - 7:59
Het onderzoek liep over meer dan een jaar en bevatte dus ook de gevolgen van de vogeltrek. Overigens is op land een paar jaar eerder soortgelijke meting gedaan met soortgelijke resultaat! https://group.vattenfall.com/press-and-media/newsroom/2020/birds-are-good-at-avoiding-wind-turbine-blades
7anpau1
7anpau1
6 mrt. 2023 - 8:02
We zien bij de vergroening (die Energiewende) een zelfde mechanische als bij de fossiele economie. Kleine clubjes pakken de winst en de schade aan mens en natuur wordt afgewenteld op de samenleving en vooral, de natuur. Er zijn genoeg platte daken om zonnepanelen op te leggen, maar het is veel goedkoper om grote zonneparken in natuurgebieden en daaraan grenzende door zgn. ‘klimaatbeleid’ waardeloos geworden agrarische gebieden te plempen. Natuurgebieden en cultureel erfgoed zijn immers niks waard economisch, dus volplempen maar met zonnepanelen en windmolens. En weer ontstaat er een vreemde kongsie van bestuurders, ambtenaren en ondernemers. Er is een eenzijdige politieke ambitie - CO2 en stikstof uitstoot terugdringen/vooral niet verder kijkend dan dat - die echter niet teveel mag kosten. Dus worden mooie praatjes en welgevallige rapporten naar voren geduwd en profiteren daarvan opportunistische kleermakers van de koning. Met biomassacentrales en biodiesel zag je hetzelfde. Het was van te voren duidelijk dat er niet genoeg afvalhout is en er dus op grote schaal bossen gekapt zouden worden, en wel de economisch goedkoopste, dus bossen in de tropen en oerbossen. Ook was het volstrekt duidelijk dat er in de hele wijde wereld niet genoeg gebruikte vetten zijn om aan de door de politiek opgelegde bijmengverplichting gecreëerde vraag naar biodiesel te voldoen. En dus was ook volstrekt helder dat dit ten koste zou gaan van landbouwgewassen en bos.
1 Reactie
BasG2
BasG212 mrt. 2023 - 14:30
Dankzij biomassa stook hebben wij en Dld en de Baltische staten en ... meer bos met meer staand hout (=bomen, e.a.) dan we zouden hebben zonder die biomassa stook! In de periode 2002-2012 groeide de biomassa stook in Dld zeer sterk, tegelijkertijd nam de hoeveelheid staand hout in de Duitse bossen sterk toe en steeg het bosareaal. Na 2012 nam die stijging af en werd de houtbehoefte steeds meer ingevuld met ingevoerd hout (baltische staten, de V). Sindsdien is ook de hoeveelheid staand hout in de Duitse bossen nauwelijks meer gestegen. Logisch want het was voor boseigenaren niet meer economisch om goed voor hun bos te zorgen en helemaal niet om meer bos bij te planten. Zie: https://de.wikipedia.org/wiki/Wald_in_Deutschland en: https://www.energy-charts.info/charts/energy/chart.htm?l=de&c=DE&chartColumnSorting=default&interval=year&year=-1
annevelinck
annevelinck
6 mrt. 2023 - 6:12
Als je allemaal tegelijk windmolens bouwt gaan ze ook allemaal tegelijk kapot. Dat wordt wat over 20jr als je dan niet op een alternatief kunt terugvallen.
1 Reactie
7anpau1
7anpau16 mrt. 2023 - 9:31
Onzin. Van ieder onderdeel wordt bijgehouden wanneer het vervangen moet worden. Met kansberekening gebeurt dat als de kans dat een onderdeel stuk gaat/versleten is boven een bepaald percentage komt, meestal 5%.
veer-lj
veer-lj
5 mrt. 2023 - 21:55
Wat Andreas 4 ook al zei dat er onderwater veel leven bijkomt. Ook gezien op de productie platforms bij duikersinspectie, zit vol met prachtig leven en aangroei . Vissen zitten er veilig en het eten hangt aan de windmolen base . Soort oase voor de vissen, hier veilig voor de visserij . Die plukken wel de vruchten van de groei van die plaatselijke visstand . Er vliegen ook vogels tegen bomen electrische hoogspanning masten huizen of torenflats. Daar kunnen we ook niet zonder .Alleen als er wat minder groei is van de bevolking aanwas zal het probleem vanzelf oplossen.
Indatgeval
Indatgeval
5 mrt. 2023 - 20:46
Raar verhaal. Als je in twee jaar tijd 10.000 filmpjes van vogels in de nabijheid van windmolens hebt onderzocht en er is niet één omgekomen, hoe komen ze dan tot de conclusie dat er op de Noordzee dagelijks tien meeuwen zullen omkomen door tegen windmolens aan te vliegen? Statistisch gezien is die gevolgtrekking totale onzin. En wat heeft dat in vredesnaam met kippen te maken? Alsof 3500 dode wilde vogels per jaar okay is want het zijn minder dan anderhalf miljoen kippen per dag. Je kunt het ook met appels en peren vergelijken, slaat ook als een tang op een drumstel. Er is heel wat meer uitleg nodig voordat ik ook maar enige waarde aan dit onderzoek (van windmolenuitbater Vattenfal), kan hechten. Vooralsnog klinkt het hele verhaal als een heel matig uitgevoerd staaltje greenwashing.
2 Reacties
JoostdeF
JoostdeF6 mrt. 2023 - 9:14
Bij één onderzoek bij één windpark zijn 10.000 vogels gevolgd waarvan er niet een is omgekomen door de windmolens. Op basis hiervan kan je niet concluderen dat er nooit vogels omkomen door windmolens. Wetenschapper Martin Baptist van de Wageningen Marine Research doet dat dan ook niet en maakt een inschatting op basis van kennis die hij heeft opgebouwd. Dat staat duidelijk in het artikel. Het onderzoek is overigens gedaan door een club voor de vogelbescherming. Er zijn mensen die zich heel druk maken om de vogels die dood gaan door windmolens en tegelijk elke week vogels opeten die speciaal voor hen in kleine hokjes zijn opgekweekt en doodgemaakt. Wat is hier niet hypocriet aan?
BasG2
BasG216 mrt. 2023 - 7:48
Die conclusie dat er dagelijks tien meeuwen zullen omkomen is geen conclusie gebaseerd op onderzoek, maar op wilde schattingen die nergens op gebaseerd zijn. Kortom fantasie.
bv-user-47372
bv-user-47372
5 mrt. 2023 - 16:45
Dus alle reden om de Noordzee als natuurgebied op te offeren en er één groot industriepark van te maken?
2 Reacties
Volrin
Volrin5 mrt. 2023 - 17:46
Wanneer bent u gestopt met het slaan van uw vrouw? Zie, iedereen kan misleidende vragen stellen.
Andreas4
Andreas45 mrt. 2023 - 19:35
Juist door windmolens op zee te bouwen ontstaat onder het oppervlak, op de betonnen voeten van de molens, een plek waar veel dieren en waterplanten kunnen gedijen, ook als kraamkamer voor allerlei zeedieren, die minder snel worden opgegeten door vogels. Die laatste wijken uit naar onbebouwde stukken zee.
Rechtse   Bal
Rechtse Bal
5 mrt. 2023 - 15:25
zullen we dan ook maar alle snelwegen afsluiten ivm de egeltjes en kikkers ? en de spoorwegen vanwege geplette insekten ? voor duurzame energie zijn nu eenmaal offers nodig zolang er nog stromen stroom nodig zijn.
BrotherV
BrotherV
5 mrt. 2023 - 14:35
mooie afsluitende opmerking.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
5 mrt. 2023 - 12:07
Meer windmolens heeft geen vermindering van het aantal gedode industriekippen tot gevolg.
PVDB2
PVDB2
5 mrt. 2023 - 11:24
Dat niet alleen. Wat denk je dat katten jaarlijks vogels vangen en doden. Volgens Statista zijn katten verantwoordelijk voor meer dan 2,4 miljard vogels in de USA. Daarnaast heb je botsingen met auto’s, vliegtuigen, gebouwen (glasoppervlak), hoogspanningslijnen. Allen veel meer dan windmolens. Maar ja populisten die daar electoraal winst mee te kunnen binnen te kunnen halen. Want men kijkt toch niet verder als de goedgelovige neus is.
4 Reacties
FelixFlex
FelixFlex5 mrt. 2023 - 13:32
Haha als je logisch nadenkt kan dit niet kloppen op een populatie van ~10 miljard vogels, en dat blijkt ook uit onderzoek. https://www.usatoday.com/story/news/nation/2019/09/19/3-billion-fewer-birds-north-america-now-than-1970/2365747001/
PVDB2
PVDB25 mrt. 2023 - 14:29
@Felix: Mischien moet je dan even een brief schrijven of email sturen naar de volgende nieuwsbronnen en dat het niet klopt. Statista en Businessinsider. https://www.businessinsider.com/cats-kill-more-birds-than-wind-turbines-despite-trumps-claims-2020-10?international=true&r=US&IR=T https://www.statista.com/chart/15195/wind-turbines-are-not-killing-fields-for-birds/
PVDB2
PVDB25 mrt. 2023 - 21:21
Felix: Ook in Duitsland heeft men onderzoek gedaan. Ik zal het proberen in hapklaren brokken weer te geven. Landbouw: 170 miljoen per jaar; Gebouwen 108 miljoen; Verkeer 70 miljoen; Katten 60 miljoen; Jacht 1 miljoen; Windmolens 0.1 miljoen. Oftewel Gebouwen meer dan 1000x zo veel; Katten 600x. Misschien komt het lager aantal vogels wel mede door deze oorzaken. Zowel in de VS alsook in Duitsland. Of door veranderende omstandigheden, zoals klimaat en voedsel. Pesticide gebruik door landbouw en monoculturen hebben een heel groot aandeel in het verminderende voedselaanbod.
7anpau1
7anpau16 mrt. 2023 - 16:45
Het is geen argument om geen windmolens te plaatsen, maar wel waar en hoe. Zo is het nogal van belang welke vogels slachtoffer worden. In de VS worden sowieso meer vogels gevangen door katten dan hier. De kat is daar geïmporteerd en trof vogelsoorten die niet geëvolueerd waren met een jager al de kat en dus makkelijker prooien zijn dan veel west Europese vogelsoorten. Verder zijn er in de VS vooral veel (grote) roofvogels die slachtoffer worden van windturbines. Dat heeft te maken met de plek waar die neergezet en de dichtheid, etc. De meeste roofvogels worden slachtoffer van stroperij en landbouwgif (en niet van katten), maar dat neemt niet weg dat windmolenparken inmiddels significant bijdragen aan de bedreiging van het voorbestaan van diverse roofvogelsoorten. Kortom, windmolens zijn nodig, maar let wel op waar en hoe je ze plaats en doe onderzoek hoe slachtoffers kunnen worden voorkomen. Dat vogels ook slachtoffer worden van verkeer, vliegtuigen en hoogspanningsmasten, katten, etc. is eerder een argument om extra zorg te betrachten, dan om geen rekening te houden met de gevolgen voor vogels door plaatsing van windmolenparken.
LaBou
LaBou
5 mrt. 2023 - 11:09
Stomme rotvogelw. Willen niet eens meewerken om de tegenstanders van windmolens een smoes te bezorgen. Moet ze weer wat nieuws gaan zoeken.
6 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut5 mrt. 2023 - 12:59
Hoeft niet LaBou, er is allang uitgezocht dat een windmolen ongeveer 20 vogels per jaar doodt. In 2021 stonden er 2300 windmolens, samen goed voor 46.000 dode vogels. Waaronder een zeer zeldzame Lammergier.
Volrin
Volrin5 mrt. 2023 - 13:33
@Bert "Hoeft niet LaBou, er is allang uitgezocht dat een windmolen ongeveer 20 vogels per jaar doodt." Bron? " In 2021 stonden er 2300 windmolens, samen goed voor 46.000 dode vogels. Waaronder een zeer zeldzame Lammergier." Nogmaals, waar haalt u dit vandaan? Wat is uw bron?
bv-user-56417
bv-user-564175 mrt. 2023 - 13:49
@LaBou Je hoort die luitjes daarentegen nimmer verontwaardigd zijn over de grote aantallen vleermuizen die bij bosjes het loodje leggen door de tijdens de avond en nachturen achterlijk overdreven zwaar verlichtte booreilanden.
Bert van der Neut
Bert van der Neut5 mrt. 2023 - 18:48
@Volrin, https://nos.nl/artikel/2401223-dood-van-gier-die-tegen-windmolen-vloog-had-voorkomen-kunnen-worden
Bert van der Neut
Bert van der Neut5 mrt. 2023 - 18:50
@Adaestuo Je hoort die luitjes daarentegen nimmer verontwaardigd zijn over de grote aantallen vleermuizen die bij bosjes het loodje leggen door de tijdens de avond en nachturen achterlijk overdreven zwaar verlichtte booreilanden. Bron?
Andreas4
Andreas45 mrt. 2023 - 19:41
@Bert: "er is allang uitgezocht dat een windmolen ongeveer 20 vogels per jaar doodt" Dat gaat alleen om windmolens op het land, in de buurt van natuurgebieden als de Oostvaardersplassen. Zegt dus niks over windmolens op zee, waar het hier over gaat.
Brutus de tweede
Brutus de tweede
5 mrt. 2023 - 11:03
" Ter vergelijking: in de bio-industrie worden dagelijks anderhalf miljoen kippen gedood." Wat een onzinnige vergelijking, kippen komen op ons bordje(Heerlijk) Die vogels niet Maakt blijkbaar allemaal niet uit hoe de leefomgeving wordt vertuurd door windmolens of hoe vervuilend hun productieproces is. Alles wordt vegoeilijkt voor de heilige windmolen.
1 Reactie
Volrin
Volrin5 mrt. 2023 - 13:35
"" Ter vergelijking: in de bio-industrie worden dagelijks anderhalf miljoen kippen gedood." Wat een onzinnige vergelijking, kippen komen op ons bordje(Heerlijk) Die vogels niet" U mist het punt van de vergelijking. De vergelijking gaat over het bezwaar van vogelliefhebbers dat er onschuldige vogels doodgaan door windmolens. Dit terwijl er in de bio-industrie, in meervoud, veel meer vogels gedood worden. "Maakt blijkbaar allemaal niet uit hoe de leefomgeving wordt vertuurd door windmolens of hoe vervuilend hun productieproces is. Alles wordt vegoeilijkt voor de heilige windmolen." Dit artikel gaat over de vraag of windmolens tot vogeldoden lijd. Dan kunt u er wel allemaal andere, niet onderbouwde argumenten, bijhalen, maar daarmee verplaatst u slechts de doelpalen.
See me roling
See me roling
5 mrt. 2023 - 10:53
“Dat leverde in totaal 10.000 video’s op. Het resultaat: geen enkele vogel vloog zich te pletter.” Volgens eigen onderzoek van……windmolen verkoper Vattenfall
4 Reacties
Volrin
Volrin5 mrt. 2023 - 13:39
Heeft u dit stukje in het artikel gemist: "The project advisors were the Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), together with a panel of experts from NatureScot, Joint Nature Conservation Committee and Marine Scotland Science." Daarnaast is het onderzoek gebaseerd op video opnames, dus moet het makkelijk te ontkrachten zijn door de videobeelden te bekijken en voorbeelden te vinden van vogels die wel tegen de molens aanvlogen.
See me roling
See me roling5 mrt. 2023 - 15:15
Je hebt het zeker gemist dat het onderzoek op initiatief en onder leiding van Vattenfall heeft plaatsgevonden. Enig idee waarom Vattenfall Aberdeen heeft gekozen? Vattenfall weet dat wel. U vindt het ook geen probleem als Schiphol onderzoek doet naar geluidsoverlast? U neemt de resultaten gewoon over. Idem als Shell onderzoek doet naar haar eigen milieuvervuiling. Kritiek wuift u weg.
Volrin
Volrin5 mrt. 2023 - 17:48
@See me rolling "Je hebt het zeker gemist dat het onderzoek op initiatief en onder leiding van Vattenfall heeft plaatsgevonden." "Enig idee waarom Vattenfall Aberdeen heeft gekozen? Vattenfall weet dat wel." Omdat ze daar geen toestemming voor hoeven te vragen van een andere eigenaar. "U vindt het ook geen probleem als Schiphol onderzoek doet naar geluidsoverlast? U neemt de resultaten gewoon over." Dat zijn twee verschillende vragen. Net zoals bij dit onderzoek, zou je bij een onderzoek van Schiphol ook naar de methodiek en inhoud kunnen kijken, om te zien of hun conclusies kloppen. Maar dat doet u niet, u wuift het meteen weg alleen op basis van wie het onderzoek heeft laten doen. "Kritiek wuift u weg." Omdat u geen inhoudelijke kritiek levert.
See me roling
See me roling6 mrt. 2023 - 7:04
Volrin, zou het ook te maken kunnen hebben dat er bij Aberdeen geen trekvogels overkomen, zoals in Nederland? Hoe lang staan de windmolens al bij Aberdeen? Precies. Waarom plaatst Vattenfall niet even een camera bij net nieuw geplaatste windmolens? En dan waar elk jaar velen nieuwe volgens overheen vliegen in verband met de trek. Gelukkig heeft de nam het onderzoek niet uitgevoerd over de gevolgen in Groningen. Had volgens u prima gekund.
Poeh, poeh
Poeh, poeh
5 mrt. 2023 - 10:23
De onderzoekswereld ten voete uit. Een onderzoek krijgt vaak een tegenonderzoek aan zijn broek om een gelijk of ongelijk te willen bevestigen.
2 Reacties
Volrin
Volrin5 mrt. 2023 - 13:38
In ieder geval kunt u inhoudsloos kritiek geven...
Poeh, poeh
Poeh, poeh5 mrt. 2023 - 21:20
@Volrin Ik lever hier geen inhoudsloze kritiek, ik constateer slechts wat veel gebeurt. Had het dus niet over de inhoud.
Joop  den Uil
Joop den Uil
5 mrt. 2023 - 9:53
Onderzoek naar de vogelslachting door de wieken (punt gaat wel met snelh 200 km/u) is er nauwelijks. Nog steeds worden de turbines gebouwd langs kust precies in de trekbaan van veel trekvogels. US geluid schijnt te werken maar is weer onderhevig aan vergunningen die steevast aangevochten worden. Lichtfliten idem ditto. Proeven van sensoren die de wieken stilzetten bij detectie van vogels zijn hoopgevend maar geldt alleen voor de grotere birds. Wieken in reflecterende kleuren ook, maar werkt snacht s niet. Plaatsing op zee is ook een optie maar ja... de kosten he. Deze vogelslachting schijnt alleen een NL issue te zijn; weinig ophef in internationale congressen Hoop van ganser harte (...) dat er spoedig een doorbraak zal komen... vanuit de politiek heb je niets te verwachten die hebben ''andere '' prioriteiten (oeps... alweer die partij ... ik kan er niets aan doen maar het is helaas zo).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor