Voor Canadezen geen 'made in USA' meer nu Trump hun land treft met zware economische maatregelen door de importtarieven omhoog te trekken tot 25 procent. De Amerikaanse president wil het buurland zo straffen voor het feit dat Amerikanen meer Canadese producten kopen dan andersom. Ook beweert hij dat vanuit Canada drugs, met name fentanyl, het land binnenkomen.
Trump had de maatregel al aangekondigd tijdens zijn verkiezingscampagne maar dat werd niet echt serieus genomen omdat ook de Amerikaanse economie getroffen zal worden door een handelsoorlog. Nu blijkt dat Trump daar geen problemen mee heeft. De miljardair verklaarde zaterdag tijdens het golfen dat hij inderdaad verwacht dat gewone Amerikanen de gevolgen gaan voelen maar dat hij dat voor lief neemt. Zoals altijd denkt hij te gaan winnen door angst in te boezemen.
Kiezers dachten tijdens de campagne dat de economie bij Trump in betere handen zou zijn dan bij Biden, bleek uit de peilingen. Nu hij is verkozen, aarzelt Trump niet zijn ruime mandaat te gebruiken, hopend dat zijn buurlanden hun verlies zullen nemen. Economen verwachten een andere uitkomst, waarbij alle 500 miljoen inwoners van Noord-Amerika verliezen: inflatie en minder economische groei in de VS, mogelijke recessies in Mexico en Canada.
De Canadese regering heeft de tariefverhoging inmiddels met gelijke munt terug betaald maar nu komen ook de Canadese burgers in actie. Massaal worden Amerikaanse goederen geboycot, een actie die kan overslaan naar andere landen aangezien Trump niet alleen zijn eigen bevolking maar ook de rest van de de wereld zijn wil tracht op te leggen.
Trump heeft inmiddels laten weten dat hij de handelsoorlog tegen Canada en andere landen verder gaat opvoeren.
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.