© cc-foto: Patrick Finnegan
De ict-systemen blijken opnieuw niet in staat essentiële functies te vervullen. Het essentiële inlogsysteem DigiD dat burgers moeten gebruiken om toegang te krijgen tot vertrouwelijke documenten maar ook het doen van belastingaangifte, bezweek woensdag onder de belangstelling. 1 maart is de eerste dag dat er belastingaangifte kan worden gedaan. Het systeem bleek daar niet op berekend.
Nu blijken ook mensen die willen inloggen bij zorgverzekeraars, DUO, de Kamer van Koophandel, de Sociale Verzekeringsbank, buitengesloten te zijn, meldt het AD. De overheid weet niets beters te verzinnen dan mensen te verwijzen naar de optie papier en post te gebruiken.
,,Het klopt dat gebruikers momenteel hinder ondervinden van de problemen met DigiD”, zegt een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank die onder meer gaat over de persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb’s). ,,Mensen regelen vaak tussen de eerste en tiende dag van de maand hun declaraties en dat kan nu tijdelijk lastiger zijn. We willen erop wijzen dat ook declareren via de post een optie is, mocht dit heel lang duren.”
Tal van andere diensten, van Kamer van Koophandel tot de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kampen met de gevolgen van de ondermaatse ict-capaciteit van de overheid. Logius, de rijksdienst die verantwoordelijk is voor de digitale toegang, verklaart dat er woensdag 400.000 keer per uur werd ingelogd. Negentig procent van het verkeer was bestemd voor de Belastingdienst. Dat is meer dan drie keer de toestroom van vorig jaar.
Logius heeft de capaciteit inmiddels verhoogd en belooft die geleidelijk steeds verder op te voeren. De Belastingdienst heeft geen idee waar de extra inlogs en problemen vandaan komen.
cc-foto: Patrick Finnegan