Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coalitie en oppositie slaan handen ineen voor Klimaatwet

  •  
27-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Akkoord over klimaatwet

© 2018-06-27 15:19:47 DEN HAAG - In de Tweede Kamer wordt de Klimaatwet gepresenteerd. Zeven fracties hebben na maandenlange onderhandelingen een definitief akkoord bereikt over de nieuwe wet.

De zeven onderhandelende politieke partijen hebben woensdag in Den Haag de Klimaatwet gepresenteerd. In die wet staat vastgelegd hoe Nederland uiterlijk in 2050 overwegend klimaatneutraal moet zijn. De wet is minder ambitieus dan initiatiefnemers PvdA en GroenLinks in 2015 in gedachten hadden, toch zeggen ook die partijen tevreden te zijn over het resultaat.
De wet is het resultaat van een compromis tussen regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, en oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. Gezamenlijk hebben die partijen met 113 zetels een riante meerderheid in de Tweede Kamer. In de Klimaatwet staat dat in 2050 de CO2-uitstoot met 95 procent moet zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990, maar tussentijdse doelen worden niet vastgelegd. Wel wordt er gestreefd naar 49 procent minder uitstoot in 2030.
Het is dat streefpercentage voor 2030 dat beduidend lager ligt dan in 2015 werd voorgesteld. De indieners hadden 55 procent minder uitstoot in 2030 voor ogen, maar dat is bijgesteld ‘om deze doelstelling in lijn te brengen met het regeerakkoord’. Desalniettemin zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver ‘trots’ te zijn en dat er sprake is van ‘de meest ambitieuze klimaatwet van de wereld. Dit is historisch en deze wet gaat Nederland veranderen’.
In de Tweede Kamer zal volgens de nieuwe wet jaarlijks een Klimaatdag plaatsvinden, te weten elke vierde donderdag in oktober. Op die dag wordt gekeken of Nederland op koers ligt om de klimaatdoelen te halen en of, en eventueel welk, aanvullend beleid noodzakelijk is.
De zeven partijen onderhandelden sinds februari over de Klimaatwet. Het is nu aan de Tweede en Eerste Kamer om de wet goed te keuren. Wanneer dat is gebeurt, is Nederland het zevende Europese land met een wet die de maximale CO2-uitstoot reguleert.
Bronnen: GroenLinks, NOS / Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor