Op minstens 115 locaties in Nederland liggen staalslakken in de grond, een vervuilend restproduct uit de staalindustrie. Dat blijkt uit onderzoek van Investico, NU.nl en De Groene Amsterdammer. Deze staalslakken, grotendeels afkomstig van Tata Steel, bevatten zware metalen die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken. Tientallen van deze locaties waren tot nu toe onbekend.
De slakken zijn door het hele land verspreid en bevinden zich op uiteenlopende plekken zoals wandelpaden, onder woonwijken, in speeltuinen, jeu-de-boulesbanen en begraafplaatsen. De hoogste concentratie bevindt zich in Noord-Holland, dicht bij Tata Steel.
Zowel het RIVM als de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben gewaarschuwd voor de gezondheids- en milieurisico's van staalslakken. Blootstelling kan gevaarlijk zijn, met name bij open toepassingen. Mensen kunnen luchtwegklachten en bloedneuzen krijgen door verwaaiende stoffen, en op lange termijn kunnen zich metalen in het lichaam ophopen.
De Groene schrijft:
Het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd voor milieu- en gezondheidsrisico’s van staalslakken, die veelal uit de fabriek van Tata Steel komen. ‘Wanneer deze stoffen in de bodem en het grondwater terechtkomen, kunnen de dieren en planten die op of in deze bodem leven doodgaan’, schrijft ILT in 2023. Vorige week constateerde de ILT nog dat slakken op negen van tien onderzochte locaties tot milieuschade hebben geleid.
Opmerkelijk is dat er voor het gebruik van staalslakken lang geen vergunning of meldplicht bestond, waardoor er geen volledig overzicht was en lokale overheden niet goed konden toezien op de risico's. De gemeente Den Haag onderzoekt momenteel dertig locaties na gezondheidsklachten bij kinderen die speelden op met staalslakken behandelde plekken.
Na aandacht voor dit probleem heeft de staatssecretaris besloten een landelijke meldplicht in te voeren voor het gebruik van staalslakken, die volgend jaar ingaat. Sommige gemeenten en provincies hebben inmiddels strengere regels ingevoerd dan de Rijksoverheid.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.