Jenny Rozema schrijft dat het onze burgerplicht is de wet te breken als de illegaliteit van ongedocumenteerden en de strafbaarstelling van hulp aan deze mensen in de wet blijft staan. De kans daarop is groot. De stemming in het land is guur. Inmiddels hebben artsen en andere hulpverleners al verklaard dat zij zich van zulke verboden niets zullen aantrekken.
Het probleem is dat zij vanuit de gevangenis geen hulp kunnen verlenen aan de vervolgden. En dat ze gepakt worden is vrij zeker. Bij veel burgers en overheidsmedewerkers onder wie politie-agenten en boa´s aan de basis zal in brede kring groot enthousiasme bestaan om ´deugers´ stevig aan te pakken.
Het is dan ook essentieel onder de radar te blijven. Als je ongedocumenteerden huisvessting biedt, mogen de buren er niets van merkt. Datzelfde geldt voor het verstrekken van medische hulp of levensmiddelen. Bovendien kost dat allemaal geld. De kosten zullen zo hoog blijken dat vrijwillige hulpverleners die niet zelf kunnen dragen.
Daarom zou er nu al moeten worden begonnen met een ondergronds netwerk. Een mooi voorbeeld daarvan is de zogenaamde Zeemanspot uit de Tweede Wereldoorlog. Dat was een ondergronds werkend systeem waaruit de gezinnen van varensgezellen op koopvaardijschepen die voor de geallieerden voeren, financiële ondersteuning kregen. De inkomsten kwamen uit vrijwillige giften, soms heel grote vanuit het bedrijfsleven, dat mocht verwachten na de bevrijding alles terug te krijgen.
Iets dergelijks heb je dan opnieuw nodig en dan zullen degenen die een dergelijk systeem op touw zetten, rekening moeten houden met de vele mogelijkheden tot electronische surveillance die een kwaadaardige overheid tegenwoordig tot zijn beschikking heeft. Net zo goed zal er voor het laten onderduiken van ongedocumenteerden een landelijke organisatie nodig zijn die haar activiteiten geheel aan het oog van de overheid weet te onttrekken. Tenslotte moet men zich afvragen wat te doen met aanbrengers en klikspanen.
Dat allemaal. Dat zal niet te vermijden zijn als puntje bij paaltje komt. Succesvol de wet breken doe je ondergronds. Dat vergt veel voorbereiding, organisatie en talent voor geheimhouding. Er dreigen bittere tijden.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: het gif in het publieke debat.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.