Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De hardleerse PvdA-topman die maar niet wil vertrekken

  •  
04-07-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
andrepostemaanp
Het is woensdagmiddag kwart voor vijf als begonnen wordt met dit stuk en André Postema is nog steeds bestuursvoorzitter van de scholenkoepel waar VMBO Maastricht deel van uitmaakt. De school die 354 leerlingen zwaar dupeerde doordat de zaken niet op orde waren en hun examenresultaten ongeldig zijn verklaard.  André Postema toucheert voor zijn functie bij de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) jaarlijks 178.999 euro. Dat oogt als een raar bedrag en dat is het ook. Het is namelijk precies 1 euro onder de Balkenendenorm. Alleen een huichelaar bedenkt zoiets. Dat vond Postema zelf ook. Zeven jaar geleden.
In 2011 kwam Postema in opspraak toen hij voor de PvdA kandidaat werd voor de Eerste Kamer. Hij verdiende namelijk 16.000 euro meer dan de Balkenendenorm als bestuurder aan de Maastrichtse universiteit. NRC schreef indertijd :
"Postema, tevens vicevoorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Maastricht, zegt desgevraagd dat hij “enkele duizenden” euro’s meer verdient dan de Balkenendenorm. (…) Maar Postema voegt daaraan toe dat “geschiktheid moet blijken op basis waar je voor staat.” “Ik zou de universiteit kunnen vragen of ik net één euro onder de norm mag zitten, maar dat is ook huichelarij. Je kunt het niet gauw goed doen.”"
Postema lijkt echter weinig moeite te ondernemen om het goed te doen. Want bij de LVO doet hij nu precies wat hij in 2011 nog huichelarij noemde. Overigens liet de PvdA die in 2009 een strenge erecode had opgesteld hem vrijuit gaan. Volgens de partij was het bedrag “niet geactualiseerd” en was er daardoor verwarring ontstaan. NRC in 2011 :
"“Bovendien bestaat er volgens de PvdA verwarring door verschillende definities van de maximale norm. Inclusief vergoedingen en pensioenafdracht zou de norm 233.666 zijn – ruim 40 mille meer dan het bedrag uit de gedragscode van de partij. De onderzoekers pleiten Postema vrij: „Ook voor Postema waren deze normen onduidelijk, vandaar zijn reactie aan de journalisten.”"
Dat klinkt toch wat anders dan de strenge taal die NRC twee jaar eerder noteerde uit de mond van toenmalig partijvoorzitter Lilian Ploumen:
"PvdA-leden die in de (semi)publieke sector meer verdienen dan de Balkenendenorm, komen niet meer in aanmerking voor belangrijke politieke ambten zoals die van minister en burgemeester. Volgens PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen zullen partijleden niet meer voor dergelijke posities worden voorgedragen indien zij „niet duidelijk de normen van soberheid en dienstbaarheid delen”. Ploumen: „Als je dat niet doet, is er geen plek voor je bij de PvdA.”"
Voor Postema bleek volop plek bij de partij. Hij heeft het inmiddels geschopt tot fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Die functie kwam nota bene vrij omdat de vorige voorzitter, Marleen Barth, in opspraak raakte wegens graaipraktijken. Zij weigerde ook op te stappen maar moest kort daarop toch vertrekken toen bleek dat ze buiten het reces op vakantie ging naar de Malediven en daardoor een belangrijk debat over de Donorwet miste.
De parallel is treffend: André Postema miste dinsdag in de Eerste Kamer het belangrijke debat over de referendumwet. Omdat hij te druk bezig is de ramp in Limburg te herstellen, luidt de reden volgens een bericht van RTL Nieuws :
"Een bron binnen de PvdA laat weten dat niemand zich momenteel hard wil uitspreken over Postema. Maar PvdA’ers willen anoniem wel vertellen dat in diverse app-groepjes opmerkingen als ‘er zijn wel mensen om minder afgetreden’, de ronde doen. PvdA-Senator Mohamed Sini stelt: “Het past mij niet om nu uitspraken te doen. Dat is aan de leiding van de partij.” Senator Esther-Mirjam Sent wil het er ook niet over hebben: “Het belangrijkste is dat er nu voor de jongeren in Maastricht een oplossing komt. Daar is alles op gericht.” Postema is morgen dan ook niet in de Eerste Kamer en zal zich volledig richten op het werk dat hij in Limburg moet doen."
Inmiddels is het hele bestuur van LVO, een organisatie van 21 scholen op 30 locaties, met 26.000 leerlingen, afgetreden. Behalve Postema. Is hij de juiste man om de problemen op te lossen? Trouw schrijft :
"SP-Kamerlid Peter Kwint zet er grote vraagtekens bij of Postema de man is om puin te ruimen in Maastricht, waar 354 leerlingen zwaar gedupeerd raakten omdat de schoolexamens totaal niet op orde waren. “Ik kan me niet voorstellen hoe hij nog met enige autoriteit leiding kan geven. Iemand moet dat bestuur ontmantelen, maar hij zeker niet.”"
In Trouw schreef Postema, die eerder vicepresident was bij Ernst & Young/Capgemini, in 2015 een opiniestuk dat nu, net als de “mag het een euro minder zijn” redenatie als een boemerang terugkeert. Het AD meldt :
"Uitgerekend Postema liet in 2015 kritisch van zich horen in een opiniestuk in dagblad Trouw. Hij hekelde bemoeienis van de onderwijsinspectie. ‘Een goede school heeft de inspectie niet nodig als kwaliteitsmeester, maar zorgt daar zelf voor’, schreef Postema. (…) Het opiniestuk van Postema is ‘pijnlijk, met de kennis van nu’, zegt een woordvoerder die speciaal vanwege de crisis is ingehuurd door LVO. Zelf wenst Postema niet te reageren op vragen."
Het is kwart voor zes als dit stuk gepubliceerd wordt. Postema is weer een uur in functie gebleven. Hoe lang gaat dit nog duren Lodewijk Asscher?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor