Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De strijd gaat door

  •  
26-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
30828137843_3036ec4b62_k

© cc-foto: TaylorHerring

Alle platformwerkers moeten per direct worden verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid
Nu de rechter in de zomer heeft geoordeeld dat Sytze niet zijn oude dienstverband bij Deliveroo terugkrijgt, heeft Sytze besloten om op zoek te gaan naar werk waarbij hij gewoon zeker is van een inkomen en bescherming als hij op de fiets zit. Sytze wil geen gedwongen ondernemer zijn en heeft daarom besloten niet in hoger beroep te gaan.
De rechtszaak van Sytze heeft wel enorm veel los gemaakt. Een jaar geleden toen we begonnen met de rechtszaak was er nauwelijks aandacht voor het lot van Sytze en zijn collega’s. Sinds de crowdfunding is er volop over geschreven, hebben vrijwel alle politieke partijen zich erover uitgesproken en kwamen er veel positieve reacties en aanmoedigingen binnen uit heel het land. Dit allemaal dankzij Sytze en de honderden gulle gevers, die er voor hebben gezorgd dat deze rechtszaak kon plaatsvinden. Samen hebben we deze belangrijke actie tot een succes gemaakt. Daarom gaan we ook door met onze strijd voor bescherming en inkomen van alle platformwerkers.
De uitspraak van de rechter was duidelijk, de politiek moet in actie komen. Ondanks grote politieke eensgezindheid om Sytze en zijn collega’s beter te beschermen heeft het kabinet nog altijd niets gedaan voor de fietskoeriers van Deliveroo en andere platformwerkers. Terwijl zij elke dag het gevaar lopen dat hen iets overkomt zonder dat zij beschermd zijn. Daarom gaan wij zelf aan de slag met voorstellen, waarbij alle platformwerkers zeker zijn van een inkomen, een pensioen en bescherming bij ongevallen en ziekte.
En dit is al op de korte termijn mogelijk. Alle platformwerkers moeten per direct worden verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat kan via een regeling die nu al geldt voor topsporters en musici. De verzekering wordt betaald door de overheid, maar kan worden verhaald bij Deliveroo en andere platformbedrijven. Ook moet het minimumuurloon voor zelfstandigen zo snel mogelijk worden ingevoerd. Hierdoor worden de riders van Deliveroo en andere platformwerkers die onder de 18 euro per uur verdienen als werknemer met alle de daarbij behorende zekerheden behandeld. Eventueel moet de minister dit via een noodmaatregel regelen.
Actie is dus nodig. We willen dat iedereen zeker is van een inkomen, bescherming als het tegenzit en een pensioen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

johannn2
johannn2
28 okt. 2018 - 18:52
[Citaat] "De uitspraak van de rechter was duidelijk, de politiek moet in actie komen. Ondanks grote politieke eensgezindheid om Sytze en zijn collega’s beter te beschermen heeft het kabinet nog altijd niets gedaan voor de fietskoeriers van Deliveroo en andere platformwerkers. " Dit kabinet . . . Treurnis. .
Gerry Damen
Gerry Damen
27 okt. 2018 - 9:00
Allemaal dankzij Ruttés rechtse rotbeleid. Er was in 2012 een partij die met de leus daartegen geprobeerd heeft het tij te keren. Wat jammer dat die niet in het kabinet is gekomen, oh, wacht even.....
Uitgekleed
Uitgekleed
26 okt. 2018 - 21:33
De juiste maatregel is een minimum uurtarief wettelijk te regelen. Waarom het er nog steeds niet is schijnt te komen door de Europese mededingingswet. De wet verbiedt het maken van prijsafspraken voor ondernemers. Hoe krijgen ze het verzonnen. Als zou een simpel uurtarief, aanbestedingen voor Europese projecten oneerlijke concurrentie zijn. Hooguit zou zo'n minimum uurtarief ook in andere Europese landen een praktische maatregel zijn wat de reële economie een boost zal geven in de economie. i.p.v. winstmaximalisatie te bewerkstelligen voor de financiële, sector zoals het nu gaat.
johannn2
johannn2
26 okt. 2018 - 18:27
Amen. En het is hoog tijd. .
Mr Ed
Mr Ed
26 okt. 2018 - 14:31
Goed stuk van Gijs. Had de PVDA nu maar een minister van sociale zaken dan zou dit eindelijk netjes geregeld kunnen worden. Oh wacht, dat hebben ze net vier jaar gehad...
Bert de Vries
Bert de Vries
26 okt. 2018 - 14:18
Wat de heer Van Dijk bepleit, heeft mijn instemming. De positie van platformwerkers is illustratief voor de huiveringwekkende toekomst die de lagere en het grootste deel van de middenklasse wacht: een bestaan dat van de ene naar de andere onzekerheid hobbelt, een heel leven lang. Aan de andere kant: het wordt gezegd door een kamerlid van de PvdA. Juist die partij heeft decennia lang gestreden voor de belangen van de kwetsbaren. Tot die, met het aantreden van Wim Kok, bij het grof vuil werden gezet. Hogere belasting voor lagere inkomens, lagee belasting voor hogere inkomens, minder bescherming van werknemers, minder regels voor ondernemers, en ga zo maar door. Wat de heer Van Dijk wil, wenst hij. En daar houdt het mee op. De PvdA heeft vrijwillig en definitief afstand gedaan van haar machtspositie. Net als, trouwens, zuster FNV. Dit is een circusact.
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2018 - 8:02
En het eindresultaat bij iedere act is dat je uiteindelijk weer met de voetjes op de grond komt!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor