Aanvankelijk was de hoop op basis van de ervaringen in Zuid-Afrika dat Omikron tot een milder ziekteverloop zou leiden dan eerdere mutaties. Uit de eerste gegevens uit Denemarken blijkt dat vooralsnog niet. Hoewel er nog niet veel Deense patiënten zijn, leidt een besmetting met Omikron tot nu toe juist iets vaker tot ziekenhuisopname.
Het sterke vermoeden bestaat inmiddels dat er in Zuid-Afrika maar weinig mensen in het ziekenhuis zijn beland na een Omikron-besmetting omdat veel inwoners van de zwaarst getroffen provincie al eerder een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt.
Maar liefst 72 procent van de provincie Gauteng zou eerder al geïnfecteerd zijn geweest met sars-cov-2. Om die reden zijn de Zuid-Afrikaanse ervaringen vermoedelijk niet maatgevend voor wat andere landen te wachten staat, verklaren deskundigen in The Guardian.
Ook als Omikron straks toch minder ziekmakend blijkt dan Delta, is dat geen reden tot juichen. Een besmettelijker variant is op zichzelf al gevaarlijker – simpelweg omdat er door de exponentiële groei van het aantal besmettingen veel meer mensen ziek kunnen worden.
Terwijl de prognose is dat Omikron in Denemarken deze week al de meest voorkomende virusvariant wordt, verwacht het RIVM dat de nieuwe mutatie in Nederland binnen enkele weken dominant zal zijn, meldt de NOS.
"Tot dusver zijn in Nederland 105 gevallen van omikron aangetoond, meldt het RIVM. Vijftien daarvan hebben geen link met zuidelijk Afrika. Vrijdag ging het nog om 60 personen. Bij beide cijfers zijn de achttien personen op de vluchten uit Zuid-Afrika eind november niet meegerekend."
Microbioloog Marc Bonten waarschuwde maandagavond in Nieuwsuur voor de opmars van Omikron. Hij wees op Engeland, Denemarken en België waar de Delta-variant snel wordt verdrongen door Omikron. “Dat zal in Nederland ook gebeuren.”
Het staat vast dat de nieuwe variant besmettelijker is. Daarnaast is er het sterke vermoeden dat Omikron immuniteit door een eerder doorgemaakte infectie of door vaccinatie makkelijker kan omzeilen.
“We weten nog niet hoe ziekmakend Omikron is en hoe goed de vaccins beschermen. Als die twee kwartjes de verkeerde kant opvallen hebben we een groot probleem”, aldus Bonten, die in zo’n slecht scenario veel ziekenhuisopnames vreest.