Het is een stokpaardje van extreemrechts dat inmiddels ook andere partijen besmet: grenzen dicht. Maar zoals rolluiken de straten eerder onleefbaar maken dan dat ze criminaliteit tegengaan, zo werkt ook het simplisme achter grenscontroles niet effectief. In Duitsland werden de grenscontroles ingevoerd omdat er in verkiezingstijd weer aanslagen waren gepleegd en enkele daarvan door buitenlanders werden uitgevoerd. De boodschap van de conservatieve partijen was dat grenscontroles dergelijke aanslagen zouden voorkomen. Kiezers geloven dat kennelijk graag. Dus werden de grenscontroles ingevoerd.
De grootse Duitse politiebond is er na twee maanden helemaal klaar mee. De controles kosten enorm veel geld en werk maar leveren amper iets op. Ze veroorzaken wel veel overlast voor burgers en bedrijfsleven, zoals opstoppingen. De agenten vrezen dat die laatste alleen maar zullen groeien in de vakantieperiode die nu aanvangt.
"Het aantal geweigerde mensen is echt heel erg klein maar de inspanning die het vereist is enorm," legt Andreas Rosskopf, voorzitter van de Gewerkschaft der Polizei (GdP) uit. "Het overwerk neemt dramatisch toe." 2,8 miljoen extra uren werk leverde slecht 285 weigeringen aan de grens op. Oftewel iedere weigering van 1 persoon kost 10.000 uren politiewerk. Over geldverspilling gesproken.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.