Een op de vijf mantelzorgers heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat meldt NRC op basis van onderzoek van Mezzo, een belangenvereniging voor mantelzorgers.
Mantelzorg blijkt naast de inspanningen ook een financiële belasting. Bijna 80 procent van de naastenzorgers geeft aan kosten te maken om hun zorgtaken te kunnen uitvoeren. Vooral reis- en vervoerskosten lopen in de papieren, maar ook telefoonkosten worden veel genoemd. Een op de drie is maandelijks meer dan honderd euro kwijt aan het zorgen.
De helft van de ondervraagden kan die extra kosten zelf opbrengen zonder dat dat problemen oplevert, maar 24 procent moet er “dingen voor laten”, 13 procent van hen heeft het ronduit krap en 6 procent komt daardoor vaak geld tekort. De kosten hebben een grote impact op de kwaliteit van leven. Hoe groter de financiële krapte, hoe lager de mantelzorgers hun kwaliteit van leven inschatten.
Daarnaast geeft bijna een op de drie mantelzorgers aan dat hun zorgtaak invloed heeft gehad op hun werk. Tien procent van de mantelzorgers die voor hun kind of partner zorgen, zien zich genoodzaakt om te stoppen met hun baan.