Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Een puinhoop’, ‘chaotisch’: amateuristische coalitie haalt deadline onderwijsbegroting niet

  •  
05-12-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5954 keer bekeken
  •  
wildersamateur

“Het uitgangspunt van het regeringsbeleid moet zijn: wat kan wél”, zei de Koning in september tijdens de Troonrede. Ruim twee maanden later is het nog altijd een raadsel wat dit kabinet nou wél kan. Vooralsnog krijgt de ultrarechtse coalitie maar weinig voor elkaar. Zelf op tijd stemmen over de onderwijsbegroting lukt niet. De coalitiepartijen hebben de stemming in de Tweede Kamer donderdag te elfder ure uitgesteld, omdat ze er nog altijd niet in geslaagd zijn een deal te sluiten met de ‘constructieve’ oppositiepartijen.

Nadat D66 eerder op donderdag afhaakte, praten er nog vier partijen door met de coalitie: CDA, CU, SGP en JA21, al doet de laatste partij eigenlijk alleen maar mee omdat Joost Eerdmans zichzelf dan wijs kan maken dat hij er toe doet. De vier oppositiepartijen onderhandelen nog een week door met de ultrarechtse coalitie. Er lijkt al overeenstemming te zijn over welke onderwijsbezuinigingen moeten worden teruggedraaid, nu ligt de vraag op tafel waar dat geld vandaan moet komen.

De andere oppositiepartijen hebben inmiddels schoon genoeg van het gedraal van de ultrarechtse coalitie. “Of we gaan stemmen, of het kabinet stopt er gewoon mee”, reageerde Jimmy Dijk (SP) tegenover het ANP op het uitstellen van de stemming. “Dit gaat wel weer heel chaotisch”, reageerde Volt-leider Laurens Dassen. “Dit begint wel echt een puinhoop te worden”, aldus Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

D66-leider Rob Jetten verklaart dat zijn partij gestopt is met praten omdat de coalitie onvoldoende tegemoetkomingen wilde doen. Hij is blij dat de langstudeerboete is geschrapt. “Maar onze inzet was ook goede lerarensalarissen, extra geld voor het mbo en meer geld voor jonge wetenschappers en baanbrekend onderzoek. Daar zie ik onvoldoende ruimte”, zegt hij tegen het AD.

De coalitie heeft de steun van enkele oppositiepartijen nodig, omdat de vier regeringspartijen in de Eerste Kamer acht zetels tekortkomen voor een meerderheid.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor