Er gaat vrijwel bijna geen week voorbij of een Kamerfractie zegt het vertrouwen in een minister (of in het hele kabinet) op.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kreeg gisteren van de SP een motie van wantrouwen aan haar broek (nou ja: rok) omdat ze onzin had uitgekraamd over het asielbeleid. In een interview met het AD zei de staatssecretaris onder meer dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland zouden willen komen. Zij vreesde voor een ‘braindrain’ uit dat land. Waarop ze zich baseerde was onduidelijk. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk had Broekers-Knol geprobeerd ‘angst aan te jagen’ door lukraak grote getallen te noemen. Zoiets kan niet voor iemand die beleidsverantwoordelijkheid draagt, vond hij.
Zijn motie werd gesteund door DENK, Partij voor de Dieren, PVV, BoerBurgerBeweging en Forum voor Democratie. De eerste twee partijen hebben min of meer dezelfde opvattingen over het vluchtelingenbeleid als de SP, dus hun bijval viel te verklaren. Maar de laatste drie vonden juist dat Broekers-Knol de waarheid had gesproken. Daarna had ze zich volgens PVV-Kamerlid Gidi Markuszower door de regeringscoalitie laten ‘terugfluiten’, want de staatssecretaris gaf na het AD-interview toe dat ze beter niet uit haar nek had kunnen kletsen.
Wat had Broekers-Knol nu moeten doen als de motie was aangenomen? Aftreden omdat ze nonsens had verkocht over vluchtelingen uit Afghanistan, wat de SP wilde? Of opstappen omdat ze de verstandige opmerkingen die ze eerder had gemaakt weer inslikte, zoals de PVV beweerde?
Gelukkig voor de staatssecretaris hoefde ze niet te kiezen, want de motie van wantrouwen werd verworpen. Slechts 41 van de 150 Kamerleden steunden het voorstel. Moties met het woord ‘wantrouwen’ in het dictum worden trouwens nooit aangenomen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dat nog geen enkele keer gebeurd.
Er is een tijd geweest – echt nog niet zo lang geleden – dat het indienen van een motie van wantrouwen een grote bijzonderheid was. Zoiets kwam hooguit een paar keer per jaar voor. Vandaag de dag is dat heel anders. Er gaat vrijwel bijna geen week voorbij of een Kamerfractie zegt het vertrouwen in een minister (of in het hele kabinet) op. Altijd zijn dat oppositiefracties (meestal de PVV trouwens). Regeringspartijen, die de meerderheid hebben, stemmen telkens tegen, zodat de motie nooit wordt aangenomen.
Dat hoeft geen reden te zijn om er nooit een in stemming te brengen, maar enige terughoudendheid lijkt me toch op zijn plaats. Tal van deskundigen, onder wie ex-Kamervoorzitter Khadija Arib, hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd dat ieder wapen bot wordt als je het te veel gebruikt. Dat geldt zeker voor moties van wantrouwen, op papier het zwaarste wapen dat de Kamer heeft.
Deze moties kunnen snel aan kracht verliezen. Zeker als de indiener laat merken dat het opzeggen van het vertrouwen in een minister of staatssecretaris maar bij wijze van spreken is. Neem de PvdA en GroenLinks. Zij stemden gisteren niet voor de motie van wantrouwen tegen Broekers-Knol, maar enige maanden terug steunden ze wel een dergelijke motie tegen premier Mark Rutte (in het ‘Omtzigt, functie-elders’-debat). Daarvoor hadden ze op zich goede redenen, want Rutte had voor de zoveelste keer de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd. Maar als je het vertrouwen in iemand opzegt moet je niet een paar weken later weer hengelen naar een plekje in diens kabinet. En dat was wat de twee linkse partijen deden. Zoiets is toch hypocriet?
Blijkbaar zit ons huidige parlementaire systeem zo in elkaar....Rutte had natuurlijk gewoon moeten opstappen. Tweede kamer moedwillig beletten door valse of onvolledige voorlichting zijn werk te laten doen moet een doodzonde zijn in een parlementaire democratie. Dit soort zaken moet beter geregeld worden, evenals het " recht" om eindeloos te proberen een kabinet te formeren.. Gewoon wegwezen wegens bewezen ongeschiktheid voor een ministeriële functie en niks geen royale wachtgeldregeling. Uitgebreide (psychologische) screening vooraf is wellicht ook geen overbodige luxe
Deze staatssecretaris is al zolang ze op dit departement werkt een aanfluiting gebleken. Dit is niet het eerste dossier waar ze volkomen onderuit gaat.
Volgens mij kan ze dit werk helemaal niet aan! Rijp voor pensioen lijkt me!
Dit komt allemaal door populisten Wilders die tegenwoordig de debatten al opent met een motie van wantrouwen, Op een gegeven moment liep bijna de hele tweede kamer achter hem aan door aan zijn spelletjes mee te doen. Gertjan-Zegers was de eerste die dat inzag, toen Kaag en als nu PvdA en GroenLinks ook tot inkeer zijn gekomen dan is het brede midden terug en kan de 2e kamer eindelijk weer normaal gaan functioneren.
[Maar als je het vertrouwen in iemand opzegt moet je niet een paar weken later weer hengelen naar een plekje in diens kabinet. En dat was wat de twee linkse partijen deden. Zoiets is toch hypocriet?]
Nu denk ik wel dat de PvdA en GL zelfs gezamenlijk niet zo heel veel zouden kunnen bereiken in een nieuw kabinet met VVD, CDA en D66, maar het is niet zonder meer hypocriet te noemen om het vertrouwen in het kabinet Rutte III op te zeggen en vervolgens aan een nieuw kabinet met een ander samenstelling, nl. met wat links erbij, te willen gaan deelnemen. Bovendien zou het niet helemaal ondenkbaar zijn dat een ander(e VVD-er) dan Rutte premier zou kunnen worden. (En Rutte dus fractieleider in de Tweede Kamer). Een kwestie van (proberen te) onderhandelen.
De moties van wantrouwen zijn terecht. Je kan je beter gaan afvragen of we niet wat slarais verhoging moeten accepteren voor onze volksvertegenwoordigers zodat we weer eens wat kwaliteit krijgen . Worden we uiteindelijk alleen maar beter van. Voor de huidige zootje prutsers is het bereiken van Den Haag eerder haalbaar dan een goed betaalde functie bij de grotere bedrijven. Dat zegt denk ik al genoeg. Beetje lobbyen omdat ze een netwerk opbouwen is na een politieke carriere voor vele het hoogst haalbare. Anders blijft burgemeester , of functie via de vrindjes verkregen functie als iets bj het CBR of soorgelijke functie nog over.
". Je kan je beter gaan afvragen of we niet wat slarais verhoging moeten accepteren voor onze volksvertegenwoordigers zodat we weer eens wat kwaliteit krijgen "
Mwah, een vergoedingen van zo'n 117000 euro per jaar is niet bepaald misselijk te noemen. https://www.parlement.com/id/vh8lnhrrs0qo/inkomen_tweede_kamerlid
Labou; “ Mwah, een vergoedingen van zo’n 117000 euro per jaar is niet bepaald misselijk te noemen.”
In vergelijk waarmee? Met het salaris van een tip econoom die zichzelf heeft bewezen? Mwah, dan is het vrij laag.
Maar goed, waarom zij zo iemand als vertegenwoordiger willen voor economische zaken.
Als kouwe drukte niets te zeggen heeft kan hij zich de moeite beter besparen. Want dat geblaat zal mij aan de roodkopere roesten. Is kouwe drukte er overigens al achter wat precies bedoeld wordt met "ampel coalition"?
LaBou, rondom mij heen heb ik diverse teamleiders die met een niveau MBO 3/4 opleiding net zo veel verdienen of meer verdienen dan die 117000 waar jij het over hebt. Dus Mwah, dat bedrag valt best mee.
Hoi Labou: ik zeg dat je het salaris moet vergelijken met het salaris van de mensen die je wilt hebben. Wil je een topeconoom die zichzelf heeft bewezen, dan moet je het salaris daar op afstemmen. Anders krijg je niet de beste mensen.
Bij “ampel” ging het als eerste over de realistische rot rot grun coalitie.
https://www.faz.net/aktuell/politik/thema/rot-rot-gruen
www.stern.de/amp/politik/ein-buendnis-aus-rot-rot-gruen-ist-realistisch---und-besorgniserregend-30731866.html
En dan kom jij met stoplicht. Wat heeft dat met de mogelijke rot rot grun coalitie te maken? Want daar had Kees het over?
Waarom zeg je dat columns in het Parool voor abonnees zijn? Dat sommige columnisten enkel voor abonnees zijn, wil nog niet zeggen dat dat voor de alle columns geldt.
Kouwe drukte begint zich in een hoek te lullen. Sinds wanneer is een stoplicht rood-rood-groen. Welke coalitie zou dat dan wel moeten zijn? SPD, die Grüne en die Linke? Dat is een coalitie die er nooit gaat komen. Kouwe drukte laat hier dus gewoon maar wat te schreeuwen zonder enig verstand van zaken en zonder verder na te denken. En columns in het parool? Ik zou het niet weten, want het ging om een van de vaste schrijvers in de volkskrant en die zijn alleen voor abonnees, hoe hard kouwe drukte ook schreeuwt. Je moet trouwens eerst maar eens fatsoenlijk duits leren lezen want in geen van beide links staat wat jij beweert.
Labou: een stoplicht is inderdaad niet rood rood groen (r2g). R2R is echter een reële coalitiemogelijkheden en dat gaf Kees aan.
Dit komt ook in de media naar voren. Oa:
https://taz.de/Laschets-Warnungen-vor-Rot-Rot-Gruen/!5791324/
En
https://www.zeit.de/zustimmung?url=https%3A%2F%2Fwww.zeit.de%2Fwirtschaft%2F2021-09%2Fkoalitionen-bundestagswahl-2021-rot-rot-gruen-wirtschaft-klimaschutz
Waarom begin jij dan tegen Kees over een ampel? Dat heeft toch helemaal niets met R2G te maken?
En waarom schrijf je dat columns alleen voor leden zijn? Er zijn ook heel veel columns voor niet leden. Dan schrijft toch ook niemand “columns in het Parool zijn voor niet leden”.
Als je bedoelt dat bepaalde columns voor leden zijn, kan je dat toch gewoon zeggen?
Waarom denk je overigens dat een salamander zijn staart niet kan laten aangroeien? Je gaf aan er vast een hagedis werd bedoelt. Apart.
Elk kabinet heeft f#ckups. Dat gebeurt.
Maar dit kabinet is aan de lopende band ellende aan het veroorzaken. Het is bijna een specialisatie geworden.
Enige terughoudendheid is onwenselijk. Kijk naar de bron van de moties: het kabinet.
Dat er zoveel van die moties zijn is niet een kwestie van een andere cultuur maar omdat de ploeg van Rutte bestaat uit totaal nutteloze idioten.
Er zou een soort noodrem in het systeem gebouwd moeten worden dat we een referendum kunnen uitschrijven om deze ploeg voorgoed de deur te wijzen .
Nu worden we gegijzeld door een domme minderheid die zo nodig op die gekken moest stemmen .
@Thuru
We worden gegijzeld door een meerderheid nutteloze blunderaars, de moties zijn terecht en hebben geen invloed door de krampachtige partijdiscipline, waardoor de blunderaars blijven zitten. De lijst met blunders groet sneller dan de lijst wel goed en effectief beleid.
Elke week zijn er weer nieuwe blunders en schandalen, waar vroeger een heel kabinet op viel. Nu wordt de bewindspersoon vervangen en kan het blunderen gewoon doorgaan.
Uiteraard is de boodschapper in de ogen van de aanhangers van het neoliberale systeem schuldig en moeten er minder moties ingediend worden. Dan vallen de blunders minder op .
Het is oorzaak en gevolgen als de motie van afkeuring of wantrouwen geen invloed meer hebben, moet je je afvragen of er iets fundamenteels fout zit met de manier waarop de politiek bedreven wordt.
Ik denk dat je dit breder moet trekken. Even gecheckt, maar in de jaren 2002-2006 werden er nog 1000-1500 moties per jaar behandeld in de tweede kamer. Inmiddels elk jaar meer dan 4000!.
Gewoon een gevolg van meer partijen, meer polarisatie, meer profileringsdrang, etc, etc.
Ik ben het wel met dit stuk eens. Er is een sterke devaluatie m.b.t. de motie van wantrouwen. Dit wordt m.i. mede veroorzaakt door de dichtgetimmerde regeerakkoorden en de strakke partijdiscipline. Zeer wenselijk zou een beperkt regeerakkoord op hoofdpunten zijn dat dus veel meer ruimte geeft aan het parlement. Ik heb ook de indruk dat moties van wantrouwen tegenwoordig alleen voor eigen gebruik worden ingediend, om de achterban te plezieren.
Dat ligt niet aan de moties, nog de partij die ze indient, maar aan de partij die er de neus voor optrekt en gewoon blijft zitten. Die heeft niet zoveel met democratie enkel met macht.
Ik snap die motie wel. Mensen als Ellemeet en Piri moeten hierna ook bij een mensen-red NGO ad slag. Want even lis van t braindrain stuk: als we doortellen met het aantal asielaanvragen, en de inschatting van naieve 'laat maar komers' dan is 100k na gezinsherenigiging en centraal pardonnen echt niet zo onrealistisch. Maar toegeven komt natuurkijk niet te pas bij de pre-NGO ers, dan stort de business in.
Eid
Wel een heel sneue drogredenering:
U hanteert als kapitalist het uitgangspunt, dat het gaat om belangen. Maar tegelijkertijd bent u daar, als kapitalist op tegen, omdat het u uw belang schaadt.
Bij de zittende coalitie gaat er toch wel héél veel fout. Meer dan ik me kan herinneren van welke vroegere regering dan ook. Dat het aantal moties van wantrouwen toeneemt is dus ook weer niet zo heel raar.
"Maar als je het vertrouwen in iemand opzegt moet je niet een paar weken later weer hengelen naar een plekje in diens kabinet. En dat was wat de twee linkse partijen deden. Zoiets is toch hypocriet?"
Inderdaad. Met misdadigers ga je niet samenwerken. Die bestrijd je.
Wie voortdurend dezelfde waarschuwende woorden laat horen bereikt eerder het tegendeel dan het doel. Het is zogezegd over the top.
Bang maken werkt maar even. Permanente angst komt wel voor, maar niet altijd als voortdurende paniek toestand. .
De paniekaanval bestaat wél naar, maar gaat ook altijd weer voorbij.
Relativeren is belangrijk, en soms moet volstaan worden met luisteren alleen.
Ik heb je gehoord, het is niet onopgemerkt gebleven.
Dat is een troostende slotzin. Want de behoefte aan aandacht is gigantisch groot.
Ik vind het zelf ook vervelend als er weinig mensen hier onder de kansel zitten.
Maar dan denk ik maar: ach, Auch mit gedämpften schwachen Stimmen wird Gottes Majestät verehrt..
Het is BWV 36 en zeer troostend. .
De Koning biedt een luisterend oor, vertroosting en bemoediging. Door bedachtzaam te knikken en ook door te zwijgen.. Willem de Zwijger,
Dat is de positie van de Koning. .
Zij op positie elders zouden zich daardoor eens kunnen laten insprireren.
Lijkt me erg veel op de Covid bestrijding met de angst psychose van de zittende politiek.
Dit standpunt geldt zeker alleen voor anderen, maar niet voor de neoliberale aanhangers.
Denk ik dat de "linkse' partijen, overigens dergelijke bestaan toch niet in ons land als bijvoorbeeld Die Linke in Duitsland is, willen dienst aan hun eigen kiezers bewijzen en dus niet aan Rutte.
Het bewijs? Dat Rutte en Hoekstra ze meteen hebben afgewezen, omdat niet voldoende tam en volgzaam, terwijl onze "linkse" dachten iets met Kaag mee te mogen bereiken.
Als ik je goed begrijp gaat het linkse kiezers net om het belang van allen, maar om het belang van de eigen clan?
Ik weet niet of ik het daarmee eens ben. Ok bij linkse kiezer moet je onderscheid maken. Je hebt links in allerlei kleuren rood. en in alle variëteiten groen.
De gave des onderscheids komt niet klassiek bij zeven jaar,
Soms eerder en soms later en dan heb je ook nog degenen die nooit in die positie geraken, maar op positie elders geparkeerd staan.Dat kan lang duren, maar uiteindelijk komt iedereen bij de slagboom van de garage uit.
.