Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-buitenlandchef laat Georgië weten dat het land EU-lidmaatschap kan vergeten door pro-Russische wet

  •  
15-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1297 keer bekeken
  •  
ANP-498456235

De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het parlement van EU-kandidaat Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. Dat meldt ANP. "Dat deze wet is aangenomen, heeft negatieve gevolgen voor Georgië op weg naar de EU. Het is aan Georgië om een keuze te maken over het vervolg", schrijft hij in een verklaring. Daarmee laat Borrell de regering van premier Irakli Kobakhidze subtiel weten dat het gewenste EU-lidmaatschap aan een zijden draadje hangt.

In Georgië wordt al dagen geprotesteerd tegen de wet die organisaties die voor meer dan een vijfde gefinancierd worden vanuit het buitenland verplicht om zich te registreren. De wet is gebaseerd op een Russische wet die daar gebruikt wordt om kritiek op de overheid te smoren.

Borrell zegt dat de wet niet strookt met de "normen en waarden die aan de basis staan van de EU". "Hij ondermijnt het werk van het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke media, terwijl de vrijheid van vereniging en de vrijheid van meningsuiting fundamentele rechten zijn", aldus zijn verklaring. Borrell hekelt ook de "intimidatie, bedreigingen en fysieke aanvallen" op Georgiërs die zich tegen de nieuwe wet verzetten.

Meer over:

actueel, georgië
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Huub53
Huub53
15 mei 2024 - 11:38
Waarom bemoeit de EU zich hiermee? Met dit soort opmerkingen kweekt Borell verwachtingen die later tot teleurstellingen leiden. De EU begint, wat geo-politieke machtshonger betreft, een beetje op Poetin te lijken!
5 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen15 mei 2024 - 12:01
Of Georgië aardrijkskundig tot Europa hoort is aanvechtbaar maar Georgiërs voelen zich heel Europees. Samen met Armenië is het ook een Christelijke voorpost temidden van islamitische landen als Turkije en Azerbeidzjan.
Herr Vorragend
Herr Vorragend15 mei 2024 - 13:19
Wat een onzin. Poetin wil landen bij Rusland betrekken door militair geweld. De EU vraagt gewoon, graag of niet. De keus is geheel aan Georgië. Kiezen ze voor de Russische weg dan is dat helemaal prima. Houdoe en de EU niet meer bellen.
JanDuine2
JanDuine215 mei 2024 - 19:14
Misschien dat je, vóórdat je "los uit de pols" begint te kwaken, je eerst verdiept in de feitelijke situatie! Het is Georgië dat zélf om aansluiting bij de EU heeft gevraagd. En dat betekent dat Georgië aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Laat nu de "man achter de huidige regering" een puissant rijke oligarch zijn (met goede banden met Putin), die aansluiting bij de EU als een bedreiging voor zijn positie ziet. En die dus zijn invloed heeft aangewend om deze wet er door te krijgen, een wet die tegen de EU waarden ingaat en dus toetreding tot diezelfde EU (zie hierboven) vrijwel onmogelijk maakt. Jouw vergelijking met Putin slaat werkelijk totáál nergens op! Putin stilt zijn machtshonger door landen binnen te vallen, terwijl de EU uitbreidt doordat andere landen zich uit vrije wil willen aansluiten! Wellicht begrijp je nu dat je beweringen helemaal nergens op slaan?
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers16 mei 2024 - 3:17
Georgie heeft een aanvraag bij de EU en zitten ermee in een process dus ze zijn daarmee in gesprek. Dan is open informatie gewoon zuiver. Dus de verwachtingen daarmee verwikkelt ook. Het is gewwoon een 1 op 1. Nee, dat lijkt helemaal niet op autocratie of oorlog. Je kan je wel afvragen of een land zo'n wet zou moeten hebben of niet. In een bond van deelstaten zijn nationale wetten die andere bonds landen uitsluiten natuurlijk minder gewensts. Dus dat zou in een vrije markt als de EU moeilijk zijn. Markt eerst. Democratie, minder. Als souverein land zou men toch een soort van controle willen houden op wie macht uitoefent in eigen land. Of dit de enige of juiste manier is is dan weer iets anders.
Huub53
Huub5316 mei 2024 - 15:19
Ik ken de inhoud van deze wet niet. Wat je er ook van de wet vindt. Het is een "democratische" meerderheidsbeslissing van het parlement. Ik keur hiermee de gewelddadige machtshonger van Poetin niet goed. Maar een via chantage afgedwongen huwelijk met de EU ook niet. Laat de EU eerst maar eens wat minder hoog van de toren blazen en geen verwachtingen wekken die ze maar half nakomen.
Kuifje3
Kuifje3
15 mei 2024 - 11:09
De wet plus de reactie uit de EU maakt de kans op een Russische inval kleiner. Ukraine is in feite uitsluitend aangevallen om de uitbreiding van EU en NAVO tegen te gaan. Als die uitbreiding met Georgië niet meer aan de orde is dan is een nieuw conflict in deze regio minder waarschijnlijk. De Europese eenwording is jarenlang goed geweest voor onze vrede en welvaart. Sinds de grondwet die geen grondwet was en het associatieverdrag met inlegvelletjes is zowel de vrede als de welvaart minder vanzelfsprekend geworden.
2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen15 mei 2024 - 12:08
U bent een waardige handlanger van Poetin want dat is wel veep onzin bij elkaar. Waarom Rusland Oekraïne binnenviel is nog steeds niet duidelijk. Ik denk dat Poetin niet kon velen dat een groot buurland zich allengs meer op het westen ging richten - dat voor bejaarde Sovjet Apparatjiks als Poetin nog steeds de aartsvijand is, gaap. Maar het kan ook dat Poetin de oorlog voor binnenlands gebruik nodig heeft. Amerikaanse presidenten maakten zich ook populair met vijanden die eigenlijk geen vijanden bleken te zijn.
Anna R. Chist
Anna R. Chist16 mei 2024 - 9:49
[U bent een waardige handlanger van Poetin ] Omdat u zijn mening niet bevalt? [Waarom Rusland Oekraïne binnenviel is nog steeds niet duidelijk. ] Dat is heel duidelijk geweest en er ging heel wat aan vooraf. Dat u dat niet weet is bevreemdend. Heeft u het nieuws toen een tijdje niet gevolgd ofzo?
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
15 mei 2024 - 10:51
"normen en waarden die aan de basis staan van de EU". zo; die Borell weet het allemaal uit zijn hoofd. De EU met het nepotisme, met de subsidiestromen, met de twijfel regimes over veiligheid, immigraties, mest. Met de extreme donaties die niet gecontroleerd worden en, moet ik aanvullen, de volstrekte negering van ontwikkelingslanden (oftewel zich ontwikkelende landen). Die Borell ... wil zeker herkozen worden...
Anna R. Chist
Anna R. Chist
15 mei 2024 - 10:27
Wat een lolbroek die Borrel. [Bovendien verwijten verdedigers van die maatregel dat de EU in eigen boezem moet kijken. Vorig jaar hebben 230 ngo’s (Transparency International EU, Human Rights Watch, Terre des Hommes en 227 andere) in een verklaring het voorstel voor een EU-richtlijn inzake buitenlandse invloeden, scherp op de korrel genomen. De EU wil doen wat ze anderen verwijten te doen, aldus de ngo’s die er een bedreiging in zien voor media en burgerbewegingen. Er zou een verplicht register komen met elke persoon of beweging die van regeringen of verwante entiteiten uit niet-EU landen financiële steun krijgen. De lidstaten van de EU zouden dat naar eigen goeddunken kunnen interpreteren en gebruiken. Vooral omdat de voorliggende teksten uitblinken door vaagheid, wat erg gevaarlijk is, aldus de ngo’s. Er zijn nu al regeringen die op eigen houtje al veel verder zijn gegaan, zoals die van Viktor Orban in Hongarije. In Slovakije is er een wet in de maak die de regering toelaat de media te stroomlijnen Men ziet ook hoe de uiterst-rechtse regering in Italië met de Rai omspringt. EU-parlementslid Guy Lavocat pleit er voor de richtlijn ook toe te passen op religieuze en culturele activiteiten.] https://www.uitpers.be/georgie-eu-en-vreemde-agenten/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor