Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechts rukt op: journalist neergestoken in Duitsland, aanvallers doen Hitlergroet

  •  
02-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
16192750600_586f08c6de_z
Een Duitse journalist is vandaag neergestoken door drie jongeren. De 59-jarige Klaus-Peter Krummling werd door drie jongeren aangevallen bij het verlaten van een supermarkt in Naumburg. Een van hen spuugde op zijn auto en stak zijn middelvinger naar hem op. Toen hij vroeg waar dat goed voor was, werd hij door een van hen in zijn buik gestoken, terwijl een ander de Hitlergroet gaf.
Krummling kon met de auto ontkomen en werd in het ziekenhuis behandeld voor een steekwond van 6 centimeter. Er werden gelukkig geen vitale organen geraakt dus zijn verwonden waren niet levensbedreigend. De politie is een onderzoek gestart en gaat er vanuit dat de daders Duitsers zijn. Gisteren werd er nog een extreemrechts terreurnetwerk opgerold in Duitsland. Zes mannen opererend onder de naam ‘Revolutie Chemnitz’ zouden van plan geweest zijn aanslagen te plegen op migranten in het oosten van Duitsland. Het land worstelt met de groeiende populairiteit van extreemrechtse groeperingen en een schrikbarende hoeveelheid aan gewelddadige incidenten met extreemrechtse signatuur, vaak gericht tegen migranten.
AIVD De AIVD waarschuwt vandaag dat extreemrechts ook in Nederland langzaam voet aan de grond begint te krijgen, alleen ziet het er niet meer zo uit als de skinheads van vroeger. “Het anti-islamgedachtegoed is dominant in de rechts-extremistische scene in Nederland. Daarnaast krijgt ook het uit de Verenigde Staten overgewaaide alt-rightgedachtegoed steeds meer voet aan de grond.” De AIVD waarschuwt dat door agressief online campagnevoeren steeds meer Nederlanders worden blootgesteld aan extreemrechtse propaganda en intimidatie. Geweldsincidenten met een rechts-extremistische signatuur zouden ‘relatief zeldzaam’ zijn in Nederland met ‘maximaal enkele tientallen per jaar’. Als voorbeeld wordt de brandstichting met molotov-cocktails bij een moskee in Enschede in 2016 aangehaald en de brandbom die bij het huis van een Somalisch gezin werd geplaatst. Opvallend genoeg werd de arrestatie van een oud-militair uit Gelderland die een aanslag op moslims wilde plegen niet genoemd, net als de andere veroordelingen onder terrorismewetgeving. Wel waarschuwt de AIVD ervoor dat er binnen extreemrechtse groeperingen en communities een ongezonde belangstelling voor wapens bestaat: “Zo probeert menigeen een wapenverlof te krijgen om legaal over een vuurwapen te kunnen beschikken.”
Alarmerender is misschien nog wel het ‘tweede aandachtspunt’ waarbij geprobeerd wordt om extreemrechts gedachtengoed van groepen als Erkenbrand via de media en politiek te normaliseren:
"Het tweede aandachtspunt is de niet-gewelddadige dreiging tegen de democratische rechtsorde die voortkomt uit activiteiten als systematisch haatzaaien, bevolkingsgroepen demoniseren, intimideren of een sfeer van angst creëren. Deze dreiging gaat bijvoorbeeld uit van het ‘intellectuele’, door de alt-rightbeweging geïnspireerde, rechts-extremisme. Het gedachtegoed van alt-rechts, gebaseerd op rassenleer, druist in tegen de principes waar onze democratische rechtsorde op gebaseerd is. Het Nederlandse alt-rechts tracht dit zeer extremistische gedachtegoed tot gemeengoed te maken. Men wil bereiken dat een culturele omwenteling plaatsvindt naar een maatschappij waarin racisme normaal is. Dit om uiteindelijk de weg vrij te maken voor een politiek bestel dat alleen de grondrechten van de blanke burger waarborgt. Als dergelijk gedachtegoed in de toekomst steeds meer voet aan de grond krijgt in de Nederlandse samenleving en daarmee ook doorsijpelt naar het openbaar bestuur, is dat een bedreiging voor de Nederlandse democratische rechtsorde."
Cc-foto: picturepest
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor