Aziatische trekvogels hebben tot wel 180 keer zoveel PFAS in hun lever als vroeger. Met name bij waadvogels worden veel hogere concentraties van de forever chemicals aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU), meldt MO.be. De onderzoekers analyseerden monsters van trekvogels op de Oost-Aziatische-Australische trekroute.
“De populaties van veel vogelsoorten langs de route krimpen snel, en de onderzoekers wilden uitzoeken of blootstelling aan giftige stoffen daar een rol in speelt. In belangrijke foerageergebieden in China hebben ze daarom lever- en bloedstalen van de dieren onderzocht. Ze analyseerden ook de schelpdieren die de dieren eten.”
De afgelopen jaren nemen de zorgen over de aanwezigheid van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in het milieu wereldwijd toe. De chemicaliën zijn nauwelijks afbreekbaar en kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid. Zo neemt bij mensen onder meer de kans op kanker toe. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders in alle provincies te veel PFAS in hun bloed hebben.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.