Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Felle kritiek op onderdanige houding Europese leiders tegenover Trump: "Ze zien het gevaar niet'

  •  
14-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2821 keer bekeken
  •  

Dominique de Villepin, een gelouterd politicus die wel eens de volgende president van Frankrijk zou kunnen worden, heeft forse kritiek op Europese regeringsleiders die zich gedwee in een stoet aandienen bij het Witte Huis om door president Trump ontvangen te worden. De Villepin vindt praten prima maar niet als dat met lege handen gebeurt want dat leidt tot onderdanigheid.

De Villlepin is oud-premier en oud-minister van Buitenlandse Zaken. In 2003 nam hij het op tegen de Verenigde Staten omdat het land Irak binnenviel. Hij voorspelde dat die oorlog de hele regio in chaos zou storten, wat vervolgens ook gebeurde. De Amerikanen reageerden woest op de kritiek van De Villepin met onder meer een boycot van Franse producten. Zelfs French Fries werden omgedoopt tot Freedom Fries.

De Villepin, een conservatief die vooral om zijn geopolitieke visie nu de populiairste politieke figuur is bij de Fransen, stoort zich er aan dat Europa geen enkel initiatief neemt. Hij stelt dat president Macron en andere leiders zich onderwerpen aan Trump. "We moeten niet naar Washington gaan als de burgers van Calais", verklaarde hij in een interview op France 2. Hij verwees daarbij naar een beroemde en vernederende geschiedenis uit 1347 toen zes notabelen van de Franse havenstad zich overgaven aan de Engelsen die de stad belegerden in een poging de bevolking van de hongersnood te redden.

"De Europeanen en Oekraïne zouden een sterke positie kunnen innemen als ze niet op een onsamenhangende manier te werk gingen, zoals de Europese leiders in Washington deden, maar tot een overeenkomst zouden komen", zei hij. Volgens De Villepin moeten de Europese leiders samen met Oekraïne een eigen vredesvoorstel opstellen en daarmee naar Trump stappen, in plaats van af te wachten waar de Amerikanen mee komen. "Een stappenplan dat door Oekraïne is ondertekend en dat een vredesvoorstel bevat. Dan neem je het intiatief terug."

"Als je op diplomatiek gebied afwachtend blijft dan gaat je kop er af," aldus de ervaren onderhandelaar.

In een ander interview (zie boven) waarschuwt hij ervoor dat zowel de VS als Rusland er op uit zijn Europa uit te schakelen. Dat is een keerpunt in de geschiedenis dat niet snel zal veranderen, ook niet als Trump geen president meer is. Hij stelt dat er sprake is van een 'dode hoek' in de Europese politiek, dat het gevaar van de VS niet gezien wordt.

In Oekraïne willen ze 'regime change' afdwingen en in de rest van Europa ook, te zien aan de steun die zowel de VS als Rusland geven aan extreemrechtse politieke partijen die dezelfde agenda hebben: het afbreken van de democratie, inperken van vrijheid en het vernietigen van diversiteit. Voeg daarbij de grote Amerikaanse techbedrijven die Europa "willen opeten".

Hij verwijst naar zijn eigen kinderen en de grote zorgen van jonge generaties ten aanzien van de klimaatcrisis, de schuldenlasten en de betaalbaarheid van pensioenen. "Maar het wordt tijd om je af te vragen wat is het je waard om de democratie, vrijheid en diversiteit te werkelijk verdedigen?"

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor