Demissionair BBB-minister Femke Wiersma zet alles op alles om de Nederlandse natuur verder te beschadigen. Ze voert nog dit jaar een hogere ondergrens in voor stikstofneerslag in de natuur, schrijft de Volkskrant.
Het plan is uiterst omstreden. Eind vorige maand maakte de Raad van State gehakt van Wiersma’s plan om de ondergrens voor stikstofdepositie te verhogen naar 1 mol per hectare per jaar. De rechter zal de nieuwe norm hoogstwaarschijnlijk afschieten, verwacht de belangrijkste adviseur van de regering.
De Volkskrant schrijft: “Wiersma laat zich daardoor niet afschrikken, blijkt nu uit haar reactie aan de Tweede Kamer. Ze gaat door met het voorstel, in elk geval totdat ze door een rechter wordt teruggefloten. ‘Er zullen altijd risico’s blijven bestaan daar waar wetgeving en beleid worden gemaakt.’”
Buiten de BBB is iedereen er wel van overtuigd dat het verhogen van de ondergrens alleen kan als er tegelijkertijd maatregelen worden genomen om de neerslag van stikstof in natuurgebieden flink terug te dringen. Wiersma weigert dat echter te doen.
De gevolgen laten zich raden. De natuur kachelt verder achteruit. En de boeren, voor wie BBB zegt op te komen, blijven langer in onzekerheid over hun toekomst. Ook de Nederlandse economie heeft te lijden onder de weigering van BBB om de stikstofcrisis op te lossen. Alleen al Bouwend Nederland rekent op een schadepost van meer dan 90 miljard euro.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.