Terwijl de bedrijfswinsten door het dak gaan, kost het veel mensen moeite om rond te komen. De verhouding tussen arbeid en kapitaal is de afgelopen eeuw niet zo scheef geweest als nu, schrijft het FD. Economen Tijmen de Vos en Vera Vrijmoeth leggen in de zakenkrant uit dat deze ongelijkheid schadelijk is voor de economie.
“We pamperen bedrijven met relatief lage reële loonstijgingen en soepele regelgeving”, aldus Vrijmoeth. “Daardoor blijven te veel laagproductieve bedrijven bestaan.” Gelet op de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt zou het helemaal niet zo slecht zijn als slecht presterende bedrijven failliet gaan. Maar omdat de lonen kunstmatig laag worden gehouden, worden zwakke bedrijven in leven gehouden.
De FNV-economen bepleiten verhoging van het minimumloon. “Laagproductieve bedrijven zijn vaak afhankelijk van goedkope arbeid. Als je de prijs van arbeid verhoogt, zullen dat soort bedrijven eerder omvallen. Dan kunnen hun werknemers doorstromen naar productievere sectoren. Maar dan moet je daar als overheid wel voor durven kiezen.”
Anders dan je wellicht zou denken, liggen de winsten van Europese bedrijven hoger dan die in de VS, vertellen Vrijmoeth en De Vos. “Ook is de brutowinstquote, het deel van de ‘koek’ van de economie dat naar bedrijven gaat, de afgelopen 25 jaar gestegen zowel in Europa als in Nederland.”
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.