De afgelopen tien jaar is het bedrag dat gemeenten uittrekken voor bibliotheken met 19 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor Cultuur. Als gevolg van de bezuinigingen heeft niet iedereen in Nederland meer toegang tot een openbare bibliotheek in de eigen gemeente. “Dit is kwalijk, zeker in het licht van de slechte score van Nederland op leesmotivatie en leesvaardigheid onder middelbare scholieren in het recente PISA-onderzoek”, schrijft de raad.
Uit het driejaarlijkse PISA-onderzoek bleek eind vorig jaar dat de leesvaardigheid van jongeren in Nederland hard daalt in vergelijking met andere landen. Ook beleven 15-jarige Nederlandse jongeren minder plezier aan lezen dan leeftijdsgenoten in andere landen. De slechtere prestaties van de Nederlandse jeugd zijn onder meer het gevolg van het sluiten van bibliotheken.
De verwachting is dat gemeenten in de komende jaren verder zullen beknibbelen op de budgetten voor bibliotheken. De Raad voor Cultuur adviseert daarom om wettelijk te verankeren dat elke gemeente de plicht heeft om te zorgen voor een eigen openbare bibliotheekvoorziening. “Als dat praktisch niet haalbaar is moet worden samengewerkt met een buurgemeente, zodat alle bibliotheekfuncties op redelijke afstand openbaar toegankelijk blijven.”
Bibliotheken zijn ten dode opgeschreven.
Ik zou er landelijk nog een paar openhouden, maar dan uit oogpunt van cultuurbelang. De nieuwe generatie leest nu eenmaal niet meer.
Persoonlijk beleef ik veel plezier aan lezen, doe het op een e-reader want deze zomer heb ik 2 boekenkasten vol naar het oudpapier gebracht. Het is niet ander, met meer bibliotheken krijg je ze echt niet meer aan het lezen. Ze vinden de plicht om een boek te halen en de boete die ze krijgen als ze weer te laat zijn met inleveren verschrikkelijk.
Verplichten heeft ook weinig zin, tijdens mijn VWO heb ik een enorme aversie gekregen tegen al die gestoorde Nederlandse schrijvers (Mulish was helemaal een vol-idioot in mijn ogen) met als resultaat dat ik veel lees, maar geen Nederlandse literatuur.
Het stoppen met lezen is de moderne tijd. Ook al denkt de witte oude man hier op JOOP met weemoed terug aan dat mooie papieren boek dat is verleden tijd.
Het is maar wat je verpaupering noemt. In mijn (dorps)omgeving zie ik bibliotheken die nauwelijks bezocht worden, bussen die vaak genoeg leeg rijden en de kleinere winkels zijn gesloten omdat de mensen hun boodschappen verderop doen. Ik vrijwillig in de bieb omdat de kosten per uitlening de pan uit zijn gerezen. Het is juist goed en verstandig dat de gemeenten zich aanpassen aan veranderende consumptiepatronen.
@JanB
Jazeker, het was overigens Bert de Vries die het over verpaupering had.
@Pater
Ik woon in een gemeente met vier kernen. In drie daarvan lijden de bibliotheken een noodlijdend bestaan. Ik kan me niet voorstellen dat er al gemeentes zijn zonder bibliotheek.
@Pennaam
De vereniging van kleine kernen denkt daar anders over. (https://www.lvkk.nl).
"De slechtere prestaties van de Nederlandse jeugd zijn onder meer het gevolg van het sluiten van bibliotheken."
Dat is niet wat de Raad voor Cultuur stelt, wel zegt het rapport:
"Bibliotheken spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van lees- en taalvaardigheid. In het licht van het eerdergenoemde PISA-onderzoek, waaruit blijkt dat de leesvaardigheid onder scholieren in het voortgezet onderwijs sterk is gedaald, verdient deze rol nog meer steun."
De vraag is het maar of er enig wetenschappelijk bewijs is voor die 'cruciale rol'. Ik vermoed van niet, gezien de bewijslast en alle factoren die in het spel zijn.
En meer bibliotheken zijn niet per se de oplossing, heeft de Raad voor Cultuur al eens onderzocht hoeveel de jeugd heeft geleerd van allerlei vrij beschikbare historische documentaires op Youtube, het aantal geleerde talen via apps en andere zaken die vrij beschikbaar zijn online?
En scholen zijn zelf natuurlijk ook het probleem, met al hun verplichte leeslijsten. Ja, dan zal iemand er een keertje makkelijk afkomen door te kiezen voor een boek met grote letters en veel plaatjes... who cares?
"de Raad voor Cultuur al eens onderzocht hoeveel de jeugd heeft geleerd van allerlei vrij beschikbare historische documentaires op Youtube, het aantal geleerde talen via apps en andere zaken die vrij beschikbaar zijn online?"
Irrelevant. Pisa onderzoek toont aan dat de leesvaardigheid in Nederland afneemt, zowel ten opzichte van het verleden, maar vooral ook ten opzichte van andere welvarende landen. Als je een vreemde taal ook allen auditief beheerst schiet je er nog niet veel mee op. Als het zo makkelijk was om een vreemde taal te leren, hadden die cursussen met bandjes van vroeger iedereen in een polyglot moeten veranderen.
Ik ben erg blij met de filmpjes op Youtube, er is allerlei materiaal wat je anders nooit kon vinden, maar het traint niet in het kritisch ondervragen van de bron. Een goede bibliothecaris doet dat wel. Een lezer bij de bieb is begrijpt meer, en beter, dan de kijker van YouTube.
Voor het verstaan, lezen spreken en schrijvenvan een vreemde taal is nog steeds onderwijs nodig. Dat kan worden ondersteund maar niet vervangen door hoogwaardige input uit andere bronnen. Daaronder valt het lezen van boeken. Maar als je in je eerste taal al niet fatsoenblijk kunt lezen gaat dat bij Engels en andere talen ook niet lukken.
De ouderen onder ons hebben leren lezen in hun jeugd. Veel lezen zonder afgeleid te worden leert begrijpend lezen. De woordenschat komt op natuurlijke wijze binnen. Door internet met flitsen en en zo kort mogelijke termen in de eigen taal van de jeugd die algemene begrippen snel overbrengen ontstaat als vanzelf een lacune in begrijpend lezen van ingewikkelde rapporten en verbanden als oorzaak en gevolg. Daarom is de jeugd zo vatbaar voor reclame en consumptie wat geestelijke armoede teweeg kan brengen. Hoe dit met de internet verslaving in goede banen is te leiden zou prioriteit moeten hebben.
Ja, maar het is wel van belang om te zien dat dit probleem vooral in Nederland speelt. Het is niet alleen maar het internet, dan zou de rest van de welvarende landen net zo hard achteruit hollen als wij.
De verpaupering van de samenleving voltrekt zich op tal van niveau's. Ook op gemeentelijk. Sluiting van Bibliotheken (te duur), van zwembaden (te duur), van buslijnen (te duur), van loketten voor gemeentelijke voorzieningen (te duur).
Intussen kakelen de eerstverantwoordelijken voor dit beleid dat het zo goed gaat met De Economie. Het is goed om te weten dat De Economie staat voor het belang van het bedrijfsleven. De burger is weinig of niets meer dan een onvermijdelijke kostenpost.
Kun je leesvaardigheid alleen uit een boek halen? Digitaal is de toekomst niet papier. De boeken kunnen naar een museum.
Waarom vooruitgang tegenhouden.
Henk,
Misschien omdat jouw toekomst nog niet helemaal is aangebroken.
We kunnen beter nog even wachten met het weggooien van het heden tot die toekomst.
.
> Kun je leesvaardigheid alleen uit een boek halen?
Nee, maar `digitaal' lezen vraagt geschikte computers danwel e-readers. Dat kost (ook) geld en is nog niet zo simpel als het lijkt onder andere door de toepassing van het zgn. DRM.
Dus voorlopig zijn boeken toch nog wel handig.
30 jaar geleden werd al gezegd dat papier zijn tijd had gehad. Intussen gebruiken we tegenwoordig meer papier dan ooit. En boeken zullen altijd blijven bestaan, net zoals vinyl weer terug is voor muziek.
En die gezellige boekenkast dan in je kamer? En effies een citaat zoeken in een bepaald boek? Is er allemaal niet meer bij in de toekomst. De toekomst gebied ons heel ongezellig achter de PC te gaan zitten om literatuur tot ons te nemen.
Kun je leesvaardigheid alleen uit een boek halen?
Leesvaardigheden kun je op alle mogelijke manieren opdoen. Wetenswaardigheden niet. Wie met spoed een psychose wil kan op het internet terecht, wie met beide benen op de grond wil blijven neemt een goed boek. Een papieren boek welteverstaan. Het idee om voor teksten niet alleen een informatiedrager maar ook een electronisch apparaat nodig te hebben is een dwaling ontsproten uit de verwarde geesten van digifielen. Daarbij komt dat digitaal letterlijk nul komma nul toekomst heeft. Documenten van nu zijn over 5 jaar al niet meer leesbaar (gewijzigde formats en meer van dat soort onzin). Vaak is dat maar goed ook. Je moet er niet aan denken dat al dat gelul voor de eeuwigheid bewaard blijft. Maar voor zaken die er écht toe doen is er nog altijd papier.
Boeken zijn waarschijnlijk minder belastend voor het milieu dan al die servers waar boekverkopers hun e-books op stallen, het laden van e-readers en telefoons etc.
Voor mij persoonlijk is het feit dat de grootgrutter of the overheid niet over mijn schouder mee zit te lezen van groot belang. En juist daar zijn bibliotheken van groot belang. In tegenstelling tot boekhandels en digitale verkopers zijn bibliotheek zeer beschermend t.o.v. uw privacy. alleen na tussenkomst van een rechter kan een deel van uw leesgeschiedenis vrijgeven worden. Dit in tegenstelling to Bol en Amazon en FB etc die het voor een paar zilverstukken aan wie dan ook verkopen.
Slimme gemeentes maken de bibliotheek onderdeel van een multifunctionele accommodatie met sport, een school, restaurant, theater, etc. Ik ken verschillende voorbeelden die prima functioneren met een heel acceptabel budget. Dan wordt het een ontmoetingsplek, vooral in kleinere gemeentes werkt dat uitstekend. Zet er een beheerder op met wat gevoel voor commercie en je kunt veel bereiken.
Meer geld is niet altijd de beste oplossing.
Prima, maar er zijn ook verschillende voorbeelden te vinden waarbij dit veel te ambitieus wordt opgetuigd, zoals in de Bilt/Bilthoven. Een van de redenen dat daar de bieb dicht moet is omdat de exploitatie, met sportclub, theater etc veel te duur is. Theaters kunnen hun eigen broek bijna nooit ophouden, er moet altijd geld bij, en dat gaat vaak in de vorm van roofbouw op de bieb.
Ik zou geneigd zijn om ook de andere kant op te denken: elke bieb is er een. In een tijd dat er zoveel leegstand is in de winkelcentra van kleine kernen, zou het niet een goed idee zijn om winkels zo goedkoop mogelijk om te bouwen to mini-bieb? Bijvoorbeeld, naast de Jumbo een mini -bieb met kinderboeken en voorleesplek, of bij de grote maten winkel een mini-bieb met streekromans en veel zitplekken.
en @vanPutten- Ja, maar Groningen is dan ook geen kleine kern. In de stad speelt het probleem niet.
De afname van investeringen in publieke bibliotheken is zeker niet de oorzaak van ontlezing onder jongeren in Nederland zoals die meer dan in veel andere landen is geconstateerd.
Publiek toegankelijke bibliotheken, niet alleen gemeentelijke, hebben een belangrijke functie die ik in meer gemoderniseerde vorm, en dat kan heel goed met minder papier én minder kosten, graag behouden zie.
Ik ben als conservatieve papieren boekenlezer groot voorstander van deze vorm van lezen maar met een goede ereader, en dan geen iPad of tablet met deze voorziening, is ook niets mis.
Maar zoals gezegd heeft de ontlezing onder jongeren niets te maken met de bezuinigingen op de bibliotheken in oude vorm en ook niet in gemoderniseerde vorm.
De ontlezing onder jongeren in Nederland is te danken aan het feit dat ze op school, en vaak ook thuis, niet meer voldoende gestimuleerd worden langere teksten, en langere tijd achtereen, te lezen. Andere, meestal digitaal interactieve of creatieve doe-activiteiten krijgen veel te veel de voorkeur omdat die "leuker" gevonden worden wat weer een gevolg is dat met overvolle klassen en aan internet en social media verslaafde kinderen liefst ieder moment online zijn en dan ook voortdurend afgeleid worden door prikkels.
Remedie is zonder toegang tot internet, met papieren boek of e-reader (zonder spelletjes), kinderen van jongs af aan en met regelmaat te leren en dit te laten onderhouden teksten en zelfs boeken in alle rust te lezen.
Het leesplezier komt dan vanzelf. De lust tot lezen is namelijk een verworvenheid van er eerst aan beginnen en dit door te zetten.
Ik weet eigenlijk niet hoe het zit met bibliotheken in het buitenland. Heeft Nederland er echt zo weinig? Of heeft de afnemende leesvaardigheid van Nederlandse kinderen ook andere oorzaken? Ik denk het laatste. School moet vooral leuk zijn en allerlei trendy vakken presenteren. Er is buitengewoon veel afleiding d.m.v. smartphones en de talloze feestjes in het weekeinde. Is dat anders in het buitenland, is dan de vraag. Ik denk - maar ik heb even geen links - dat de ons omringende landen scholen een wat straffer regime hebben, dat ook geaccepteerd wordt door de ouders. Niet voor niets kiezen vele ouders in de grensstreek met België voor een Vlaamse school.
Zowel de bibliotheken ALS het onderwijs hebben het in NL moeilijk door liberaal beleid. De VVD houdt niet van overheidsorganen, daar valt geen winst mee te behalen. En dus wordt daar (onderwijs, zorg, politie, defensie, belastingdienst, justitie, cultuur-waaronder bibliotheken) op bezuinigd. We zien nu dat dat de kwaliteit niet ten goede komt. Marktwerking, zonder enige sturing, wel zelfs marktstimulering door Rutte/Blok, op de woningmarkt, pakt dus ook volledig verkeerd uit.
@vdbemt : Ik weet niet zo zeker of het liberaal beleid hier de enige schuldige is. Nederlandse basisscholieren maken jaarlijks veel meer uren dan hun leeftijdsgenoten in het buitenland. Er wordt in ons land dan ook ontzettend veel op het bordje van de leerkracht gelegd. In mijn beleving zou het onderwijs meer gericht moeten zijn op de hoofdzaken als lezen, taal en rekenen en veel minder op diverse modieuze zaken als burgerschap, sociale redzaamheid e.d. Ik ben het wel met @Griezel eens. Er heerst hier een cultuur dat alles leuk moet zijn en gewoon hard werken op school om wat te leren is niet populair. Ik heb bijvoorbeeld zelf de H.B.S. gedaan, moest zelfs op zaterdagmorgen naar school en had nauwelijks tijd voor bijbaantjes. Nu heeft het gros van de middelbare scholieren een flinke bijbaan, waarmee de vele feestjes in het weekeinde worden gefinancierd. Ik weet het, ik overdrijf.
Ik ga mij vast mentaal voorbereiden op de reacties die ik ga krijgen, maar het zij zo:
Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de huisvestiging en begeleiding van vluchtelingen, daarnaast heeft Den Haag ook de jeugdzorg gedelegeerd naar de gemeentes.
Laat beide nu erg dure onderwerpen zijn voor de gemeenten.
Gevolg: Gemeentelijke belastingen stijgen jaar na jaar voor de inwoners en uitgaven worden minder.
Dan weet u direct waarom er o.a. minder geld gaat bibliotheken.
Er is teveel naar de gemeentes doorgeschoven zonder de bijbehorende budgetten.
Dat laat onverlet dat door de toenemende vergrijzing en het afnemend aantal werkenden, we een periode tegemoet gaan waarin het dienstenpakket van de overheid maar ook ons consumptieniveau behoorlijk verlaagd zal worden. Dat laatste is dan wel weer goed nieuws want het zal de opwarming van de aarde vertragen. Kortom, we zullen weer meer zelf moeten doen.
Gemeentes zijn verantwoordelijk voor méér dan alleen huisvesting en begeleiding van vluchtelingen. Zij zijn verantwoordelijk voor de huisvesting in zijn geheel. En, zoals ook genoemd, de jeugdzorg. Ook ouderenzorg, onderhoud publieke terrein, ophalen huisvuil, uitgifte persoonsbewijzen, milieubeheer. Maar het is je ontgaan dat onder het beleid van de VVD alle publieke zaken (zorg, onderwijs, politie, defensie, justitie, belastingdienst, woningtoewijzing en...... bibliotheken) kapot zijn bezuinigd. Dáár ligt de oorzaak.
vdbemt
''Gemeentes zijn verantwoordelijk voor méér dan alleen huisvesting en begeleiding van vluchtelingen''
Goh, dat heb ik nog nooit geweten.
Je begrijpt zelf best wel punt ik maak, je onderschrijft het ook. De VVD en CDA hebben landelijk/Europees beleid omarmt, maar de 'rotzooi' overgeheveld naar de gemeentes. Je kunt het op de begrotingen al af lezen: Nederland heeft zogenaamd een overschot, terwijl veel gemeentes de eindjes aan elkaar moeten knopen.
En we kunnen eromheen dansen ofniet, maar het opvangen van vluchtelingen kost geld, veel geld.
@vdbemt Ik snap alleen niet hoe dat kapot bezuinigen dan werkt... want de totale uitgaven van de overheid blijven maar stijgen en stijgen (vooral zorg, sociale zekerheid en onderwijs). Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat de vraag gewoon toeneemt... en in hoeverre kun je daar de overheid de schuld van geven (?)
@Jerry Bidet. Ondanks dat je het weet, wil je toch volhouden de oorzaak van het probleem in de migratie te zien. Dat is niet de oorzaak. De oorzaak is het bezuinigingsbeleid van 3 maal Rutte.
Vdbemt
Neen, het is een van de oorzaken. Dat staat vrij letterlijk in mijn reactie. Mag ik dat niet benoemen? Is het problematisch wanneer iemand dat aan stipt? Want zoja, dan doe ik mijn vingers weer in mijn oren en roep ik hard: lalalala!
@Jerry Bidet. Dan moet je nu je vingers in je ogen stoppen. Want het valt wel op, hoewel het hooguit 1 van de oorzaken is, dat je deze er telkens weer uitpikt. lalalalala.
@Max. Als de vraag toeneemt, maar (bijv. in de zorg) ook de kennis en de oplossingen, dan kun je je voorstellen dat je, als je werkelijk zorg hebt om de burger, de maatschappij, voor het behoud van de kwaliteit, er meer geld in moet stoppen en niet minder. Maar hoe betalen we dat dan? Nou, bijvoorbeeld door NIET het inkomstenbelastingtarief voor de hoogste salarissen omlaag te brengen, door sneller de hypotheekrenteaftrek af te bouwen, door die rijken geen kinderbijslag meer toe te kennen (ze bulken al van het geld), door NIET de multinationals vrij te stellen van winstbelasting. Zo is er wel meer te vinden.
Vdbemt
En jij gaat er niet inhoudelijk op in, een van de redenen waarom het dus benoemt moet worden.
Wanneer je stelselmatig een oorzaak onbesproken laat, komt het uiterlijk als een boemerang terug.
Dus niet gek opkijken wanneer er bij de volgende verkiezingen een tik naar rechts gemaakt wordt.
@vdbemt Ik ben bang dat als jij het voor het zeggen had ik heel snel meer belasting betaalde, minder hypotheekaftrek zou hebben en geen kinderbijslag meer zou krijgen. Ik ben blij dat er ook een beetje zorg is voor deze burger ;-)
Een belastingdruk van 60% op alles wat ik meer verdien (loonbelasting + btw e.d.) vind ik echt meer dan genoeg... en met mij velen anderen.
En we stoppen er dus niet minder in, maar elk jaar meer en meer (kijk maar naar de rijksbegroting). En we betalen elk jaar dus ook samen meer en meer.
@Max
De belastingdruk is inderdaad al erg hoog, ook vergeleken met buurlanden. De Rijksbegroting bedraagt 305 miljard euro (305.000.000.000 euro). Hiervan gaat 200 miljard naar sociale zekerheid, gezondheidszorg en onderwijs.
Het is irreëel te verwachten dat de mensen die al het leeuwendeel van de belastingen opbrengen, nog meer willen betalen. Wie betaalt, bepaalt.
Het ligt juist in de lijn de verwachting dat, door de vergrijzing en het afnemend aantal werkenden, de belastinginkomsten in de toekomst zullen dalen. Dat betekent dat mensen weer meer zelf moeten regelen.
Bibliotheken zijn ook in het Google tijdperk van groot belang. Daarom moet het budget minimaal verhoogd worden tot het niveau van voor de crisis om zo te proberen het ontlezen te stoppen.