In de nacht van maandag op dinsdag zijn bij de omstreden chemische fabriek Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht tientallen kilo's van een zeer zorgwekkende stof weggelekt. Het gaat om tetrafluorethyleen, een zeer gevaarlijke stof die onder meer gebruikt wordt voor de productie van teflon.
Het lek is ontstaan doordat breekplaten zijn gebroken, die de leiding beschermen waarin de stof zit. "Dit vond plaats onder de normale procesomstandigheden binnen de fabriek", aldus DCMR. Chemours doet verder onderzoek naar de lekkage. Volgens hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit van Amsterdam en expert op het gebied van PFAS, dreigt er geen acuut gevaar. "Het gaat om een vluchtige stof die makkelijk verwaait. Er stond veel wind tijdens het ongeval waardoor de gassen snel zullen verdunnen."
Er zou 45 kilo in de lucht terecht gekomen zijn. De maximale hoeveelheid die de fabriek per jaar in het mileu mag lozen is 2 kilo. De stof bevat PFAS en wordt gezien als kankerverwekkend. Chemours is al tijden verwikkeld in schandalen rond vergiftiging van de leefomgeving, onder meer door Zembla onthuld. Zo mogen omwonenden geen groenten uit eigen tuin meer eten.