Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het kabinet zet de bestaanszekerheid overboord

  •  
13-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7380 keer bekeken
  •  
vanhijum

Naast migratie was bestaanszekerheid het belangrijkste onderwerp tijdens de verkiezingsstrijd. Nu het kabinet aan de gang is, blijkt dat bestaanszekerheid niet meer van belang is. De werkloosheidsuitkering WW wordt verkort van maximaal 2 jaar naar 1,5 jaar. De verhoging van het minimumloon, de normale verhoging en niet een extra verhoging, wordt voor de AOW (die gekoppeld is aan het minimumloon) grotendeels ongedaan gemaakt. De toeslagen die in het verleden zijn ingezet, om te voorkomen dat de koopkracht van AOW-ers onderuit zou gaan (IOAOW), stoppen per 1-1-2025. Met andere woorden: de koopkracht van AOW’ers gaat achterlopen. Let wel, het gaat hier niet om de rijke ouderen van minister Mona Keijzer. Het treft mensen met alleen een AOW en de mensen die met hun handen de kost hebben verdiend. Die mensen hebben na pensionering een inkomen dat voor de helft uit AOW en de helft uit pensioen bestaat.

En dan wil een Kamermeerderheid, onder aanvoering van de VVD, de misstanden van Zelfstandigen Zonder Personeel, laten voortbestaan. Veel van deze zelfstandigen zijn eigenlijk werknemer. ZZP’ers bouwen geen pensioen op. Werkgevers profiteren daarvan.

Het kabinet wil niet dat er een fatsoenlijke blijvende zwaar-werkregeling komt, waardoor werknemers maximaal 3 jaar voor de stijgende AOW-leeftijd, kunnen stoppen. Werknemers die met hun handen werken, beginnen eerder met werken en zijn eerder versleten. Het eerder ophouden is naast het afschaffen van de belastingboete door de minister alleen mogelijk als de werkgever, een plaatsvervangende AOW-uitkering betaalt gedurende de periode dat de werknemer nog geen aanspraak kan maken op de AOW. Een wettelijke definitie van zwaar werk ontbreekt. In België is die er wel. Het wordt aan de werkgevers en vakbonden overgelaten om per CAO een regeling te treffen voor zwaar-werk. Minister Van Hijum stelt ondanks het ontbreken van een wettelijke omschrijving van zwaar werk, dat er maximaal 15000 werknemers van regelingen gebruik kunnen maken. Dat is minder dan nu. Om deze absurde eis te verklaren, wordt geschermd met bibliotheekwerknemers en ambtenaren die een regeling zouden hebben. Let wel, dit zijn uitzonderlijkheden die bovendien door de werkgevers in die sector zijn aangegaan waarbij de werkgevers de plaatsvervangende AOW-uitkering betalen. Vakbonden willen een regeling waarbij ook werknemers met een gewoon inkomen, kunnen deelnemen en niet moeten afhaken omdat het pensioen te veel achteruitgaat.

Het kabinet heeft de bestaanszekerheid van de hardwerkende Nederlanders overboord gezet. Voor hen gaat de zon niet schijnen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor