Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het nieuwe -isme dat op links gezocht wordt is oud en we weten wat het is

  •  
04-01-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5397 keer bekeken
  •  
ANP-300939633

We zijn gewoon bang geworden voor onze oorsprong, voor hetgeen wat Nederland dat welvarende land heeft gemaakt dat het voor bijna iedereen was.

11 december 2023 verscheen er in het NRC een stuk over Noortje Thijssen en Tim ’S Jongers, volgens de inleidende tekst de “partij-ideologen” van GroenLinks-PvdA, op zoek naar een “nieuw ideologisch mantelpakje” en een “nieuw isme”. Na de verkiezingswinst van radicaal-rechts was ik hoopvol dat ik in het stuk de logische conclusie zou vinden voor wat dat “nieuwe isme” dan zou zijn. Zo’n inleiding, de vragen die daarin worden gesteld, daar wil ik dolgraag de antwoorden op. Het liet mij dan ook vol verbazing achter toen ik dat “nieuwe isme” er niet in terug kon vinden. Tenminste, ik ga er vanuit dat “alternativisme” niet serieus bedoeld was.

Hoewel het artikel verder goede en interessante punten benoemt over de verkiezingsuitslag en de weg vooruit, bleef ik toch hangen in de vraag wat het “nieuwe isme” dan zou zijn. In het artikel werd het boek “Er is wél een alternatief” van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks genoemd, alsook de Willem Drees-lezing. In beide bleef ook het “nieuw isme” onbenoemd. Het lijkt wel alsof er wordt gezocht naar iets wat er (nog) niet is. Dus, moeten we ons dan niet afvragen of we wel het juiste aan het zoeken zijn? Laat ik ook onderschrijven, waar ik mij ook al langer over uit, dat het neoliberalisme niet werkt en nooit gewerkt heeft. Dat het meewerken van links, breed over álle partijen, een schande was en dat een ‘ander isme’ dan het neoliberalisme zeker nodig is. Maar een “nieuw isme”? Nee, dat niet.

Ik vraag mij ook af of de zoektocht naar een “nieuw isme” wel gemeend is, of dat het uit angst voor iets wordt gebruikt om een ander isme niet te benoemen. Dus dook ik even verder in belangrijke werken van de PvdA en GroenLinks. Ik zocht naar een al bestaand “isme”, maar vond het niet. Niet in het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA, niet in het verkiezingsprogramma van de PvdA én GroenLinks in 2021, en sinds 2005 staat het niet meer in het beginselprogramma van de PvdA en het heeft nooit in het beginselprogramma van GroenLinks gestaan. Dat terwijl de sociaaldemocratie gewoon een stroming is binnen dat “isme”, en hoewel dat niet de politieke stroming is waar GroenLinks zich in het begin mee identificeerde denk ik dat het voor beide partijen nu wel de ideologie is waardoor zij zich (zeggen te) leiden.

Dat oude “isme” heb ik ook al lang niet gehoord uit de mond van een prominente, landelijke, linkse politicus, zeker niet bij GroenLinks en de PvdA. Het lijkt totaal vergeten, en we noemen de doelen ervan alleen maar “links”. Maar eigenlijk weet ik wel beter, het is niet vergeten. We zijn er bang voor gemaakt. Door onszelf en door buitenaf, veelal door gebeurtenissen waar wij geen invloed op hebben maar ons wel worden toegeschreven, onterecht. Het is iets dat ik al wel langer merk binnen de PvdA, waar ik als actief lid toch meer mee te maken heb dan met onze strijdmakkers van GroenLinks. Écht “links” is bij ons te radicaal, te idealistisch, te dromerig en onhaalbaar. De “realisten” die veelal de koers bepalen, en met de beste intenties ons onbedoeld klein houden, willen er niets van weten.

Natuurlijk worden deze “radicalen” wel gewaardeerd voor hun onvermoeide inzet, maar de deur staat nooit écht open, zo voelt het. Zo kreeg mijn motie om te breken met de derde weg en het neoliberalisme een negatief advies van het bestuur, waarna de leden gelukkig toch instemden. Nog steeds iets waar ik trots op ben. Maar daarna is er eigenlijk weinig mee gebeurd, behalve dat het nog één keer is benoemd tijdens een toespraak op een ledenraad. Maar ik dwaal af van het vraagstuk, de zoektocht naar het “nieuwe isme”. Want is het nou écht nodig, dat “nieuw isme”? De PvdA is toch de grootste partij van Nederland geweest zónder dat “nieuwe isme”? Links-Nederland heeft toch onwijs veel kunnen betekenen voor de lagere klasse en middenklasse van Nederland zonder dat “nieuwe isme”? Hadden ze toen, net als wij nu, geen “isme” en zochten ze naarstig naar een “nieuw isme” terwijl ze al deze successen boekten? Natuurlijk niet.

Ze hadden hun “isme” en waren er trots op. Ze durfden het te zeggen, tot in de hoogste kringen van de linkse beweging in Nederland. We leverden een premier die zich identificeerde met dat “isme”, een premier die voor jong en oud binnen onze beweging nog steeds als bron van inspiratie dient. We zijn gewoon bang geworden voor onze oorsprong, voor hetgeen wat Nederland dat welvarende land heeft gemaakt dat het voor bijna iedereen was en voor velen gelukkig nog is. En willen we weer dat Nederland dat land voor iedereen gaat zijn, wat het kán en wat het móét, dan moeten we dat oude “isme” weer gaan omarmen en benoemen. Dus laten we weer die idealen waarop de sociaaldemocratie is gebouwd hervinden, afstoffen en uitdragen. Laten we er niet langer bang voor zijn die “isme” te gebruiken. Het is het simpele antwoord op een vraag die wij ons niet hadden hoeven stellen als wij onszelf gaandeweg niet verloren hadden.

Het “nieuwe isme” is oud, en het heet socialisme.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

dirk den boer
dirk den boer
7 jan. 2024 - 13:30
Het expressionisme en futurisme kwam pas na het imprssionisme, en kunstcritici kunnen je uitleggen hoe dat was, waarom zo gelopen en in welke vormen het plaats vond. Wat komt na het socialisme (dat in de utopische, pure vormen van Saint Simon en Comte en Fourier en Lenin) nooit echt van de grond kwam? We zullen zien, kwestie van afwachten....begin eens met een pure utopie zou ik zeggen, je moet ergens een voet tussen de deur wringen, licht in de tunnel aanbrengen, anders statica....
8 Reacties
dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2024 - 16:54
En in mijn vroege jeugd had je het existentialisme, van Sartre en zijn liefje, waar stond dat eigenlijk voor? Die Sartre ging bij Castro op bezoek, en werd daar hartelijk ontvangen. Op mijn universiteit was iedereen communist/socialist, en hoorde je niets meer van de oude garde. Nou zwaaien ze daar weer met de palestijnse vlag, en moet je oppassen met de Israelische. Hoe zit het eigenlijk met die -ismen? Dat had je nog niet met de Renaissance en de Barok, is pas later opgedoken...is het overwaaien, zolang het duurt en hypes geworden??
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2024 - 11:27
Dirk Het schrijven van boeken over utopische samenlevingen is echt wat anders dan er eentje stichten.
dirk den boer
dirk den boer8 jan. 2024 - 12:13
Lees nrc vandaag, Danielle, Louise Fresco in haar column komt met een geschreven utopie voor Gaza, veel groen in de stad en vertical farming in de naoorlogse tunnels. Lenin leunde op Marx zijn uitgebreide geschriften, behoorlijk utopisch hoor), er zijn in Frankrijk Fourier leefgemeenschappen geweest en in Rusland talloze leefgemeenschappen die zoveel mogelijk toepassen uit Alexander Megre's Taiga utopieen . je moet ergens beginnen, en dat is meestal met een geschrift...het hoeft ook niet allemaal puur zo toegepast te worden natuurlijk als in schrijver's hoofd, dat is uiteraard nooit het geval, de praktijk is vaak een harde leerschool vol teleurstellingen en adaptaties... Wel waar is dat NL weinig utopische schrijvers en filosofen kent, ons klimaat leent zich er niet zo voor denk ik, vergelijk dat eens met Duitsland, Frankrijk, Engeland....wij kijken de kat uit de boom, ook het einde vd wereld is bij ons pas 50 jr na elders, schreef Heine al
dirk den boer
dirk den boer8 jan. 2024 - 13:27
Hij heette Vladimir Megre, en van zijn Anastasia utopieen zijn er 100 miljoen verkocht, leefgemeenschappen naar dat idee zijn er over de hele wereld, ook in NL las ik net,waar zouden ze zitten? Titels van de reeks: Rinkelende Ceders(in noordelijke streken zingen de bossen immers!) Nieuwe Beschaving deel 1 EN 2 (daar heb je wel 2 delen voor nodig dus). Ik heb ook 1 vd reeks in mijn boekenkast. Want ben ook utopist..
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2024 - 22:02
Fresco raadt in een land waar de zon schijnt aan fruit en groente te telen in onderaardse tunnels bij kunstlicht? Zullen we dat maar niet doen?
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2024 - 14:10
Frederik van Eeden was er eentje. In 1898 stichtte hij bij Bussum zijn eigen Walden. Tegenwoordig valt het niet mee om een voldoend grote lap grond te kopen om je in de wildernis terug te trekken.
dirk den boer
dirk den boer11 jan. 2024 - 12:25
En an had je nog ene Thoreau, voorbeeld van dat walden van van Eeden. Life in de Woods. Ook van boek en film Into the Wild van Krackauer heb ik genoten...groot deel van mijn leven is dromen van de enkele momenten dat ik ook in die wildernissen rondzwierf (boek over geschreven ook, niet uitgegeven, na lange weifelingen bij die heren uitgevers...)
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jan. 2024 - 18:59
Chris McCandless had zich slecht voorbereid. Jammer.
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
6 jan. 2024 - 14:31
Waar!! maar zie even niet wat en waar de PVDA tegenwoordig nog te maken heeft met socialisme. Ga er dan ook van uit dat de huidige PVDA helemaal vervreemd is van dat gedachtegoed.
12 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde6 jan. 2024 - 17:04
Dat hangt er vanaf wat je onder socialisme verstaat. Los daarvan waarom zou je die term gebruiken? Hij is archaïsch, bestaat niet meer, is geëvolueerd tot sociaal democratie. Ik denk dat de schrijver iets van het oude gevoel dat het woord opriep terug wil halen. Maar waarom? De politieke en sociale werkelijkheid verandert er niet door. Bovendien schrikt het te veel mensen af. Als je een niche wilt moet je het vooral doen. Maar dat is nu juist niet de bedoeling van de sociaal democratie, die moet het hebben van de middenklasse en het politieke midden.
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai6 jan. 2024 - 19:05
@Martin van der Linde Begrijp u, maar waar de PVDA zich nu bevind en het in uw ogen oude socialisme is wel heel veel verwijderd van elkaar U omschrijft het juist . De PVDA van nu is een middenpartij die meer heeft met de middenklasse heeft dan met de zwakke in onze samenleving. En met de huidige fusie met GL eigelijk alles heeft verloren waar de heer Drees voor gestreden heeft is weg. Het huidige links zou wel wat echt sociaal denken kunnen gebruiken in plaats van deze schijnvertoning met de heer Timmermans.
dirk den boer
dirk den boer6 jan. 2024 - 20:23
Socialisme betekent onteigening van de produktieve klasse, dus de hoogovens en supers in handen van de staat. Sociaal demokratie betekent torenhoge belasting van die productieve klasse en uitdelen aan de behoeftigen. Zie ik dat verkeerd? het werkt prima, dacht ik zo, ik zelf profiteer er ook danig van, elke dag mijn karretje vol bij de Jumbo, leuk gesprekje met de caissiere (beste wensen hoor, hoe lang moet je nog??) zonder dat ik ook maar een steek werk, al vele jaren lang....
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jan. 2024 - 21:28
"Zie ik dat verkeerd? het werkt prima, dacht ik zo, ik zelf profiteer er ook danig van, elke dag mijn karretje vol bij de Jumbo, leuk gesprekje met de caissiere (beste wensen hoor, hoe lang moet je nog??) zonder dat ik ook maar een steek werk, al vele jaren lang...." Kijk Dirk, daarvoor heb ik praktisch heel m'n arbeidsleven geploeterd, vroeg m'n nest uit en meer van die ellende, de staatskast gespekt, bloed, zweet en tranen maar ben als socialist zielsgelukkig dat ik heb kunnen bijdragen aan jouw heerlijk helder leven, klinkt misschien overdreven maar zo sta ik erin, het enige wat ik mag hopen is dat de regering het niet verkeerd uitgeeft, dat een nieuwe regering geenroet in het eten gooit, dat het je zo goed gaat heb je niet aan de vvd te danken, niet aan de pvv, niet aan nsc en ook niet aan de bbb, nee het was vnl de pvda, wist je dat?
dirk den boer
dirk den boer6 jan. 2024 - 22:23
Dat karretje vol is wel wat overdreven, het is elke 2 dagen een mandje vol....
Martin van der Linde
Martin van der Linde6 jan. 2024 - 22:56
Hans, het huidige links is niet zo ver verwijderd van de zwakken. Kijk het verkiezingsprogramma er nog maar eens op na. De sociaal democratie wil solidariteit tussen de middengroepen en de zwakkeren omdat de middengroepen een deel van hun inkomen moeten inleveren tbv de zwakkeren. Die bereidheid is er, ook bij GL. Het probleem is dat een deel van de onderklasse liever ergens anders shopt.
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 jan. 2024 - 12:16
@Martin van der Linde 6 jan. 2024 - 23:56 "Het probleem is dat een deel van de onderklasse liever ergens anders shopt" Dat is natuurlijk niet verassend! Of wilt u me vertellen dat we een fantastische tijd sinds Rutte 2 met de PVDA hebben mogen beleven? Kom u weet wel beter! De klappen die de PVDA voor zijn kiezen heeft gekregen zijn niet uit de lucht komen vallen. Die hebben een duidelijke en aanwijsbare rede.
dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2024 - 13:08
Ploeteren en vroeg opstaan an sich helpt niet echt, Raymond, kijk naar Afrika, India, Brazilie, India en Bangla Desh, waar ze in veld en fabriek zich uit de naad werken voor enkele eurootjes per dag. Zelf gezien daar (en deels aan meegedaan, op rijstveldjes, in het bos). Ploeteren in een rijk geworden en ontwikkeld land is iets anders, daarom komen ze allemaal hierheen, ja, geef ze eens ongelijk, ploeteren hier is iets heel anders dan ploeteren en vroeg opstaan daar.... De echte socialist is een globalist en kijkt over de grenzen, en dat betekent (zou betekenen, want niet relaistisch) veel minder rijkdom voor de enkelen die geluk hebben gehad hier geboren te zijn.
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2024 - 14:38
Dirk dat ploeteren op het land, werd dat niet vnl door vrouwen gedaan? Net als veel gevaarlijk fabriekswerk.
dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2024 - 16:15
Daar heb je gelijk in Danielle, er was daar overal sexisme in en op het veld. vrouwen werden ingezet voor repetitief lichter werk (wieden, wannen, kippen voeren, melken) en mannen deden ander zwaarder werk, bomen kappen en branden, zware omheiningen in orde brengen, in bomen klimmen om trossen dit of dat te oogsten (en die scheiding was er altijd, tot ik een of andere westerse antropoloog hoorde beweren dat het daar en daar net andersom was, maar ja, dat had ze van tevoren al opgekregen van haar chef, nog voor ze vertrok, denk erom, laat zien dat er geen sexisme heerst of bestaat).
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2024 - 18:50
Na een lange dag op het veld moet er natuurlijk ook nog gekookt en schoongemaakt worden. Beetje bier drinken in de schaduw (tussen het bomen kappen/ontginnen door) zal er ook wel niet bij zijn geweest.
dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2024 - 19:36
Hahaha, Danielle, je zet me aan het denken, en nu weet ik het weer. Geen gekook en bier dus (te duur), maar als er zwaar werk gedaan werd door de mannen (de akker opzetten, omheiningen, een huis van dak voorzien met palmblad, altijd door de gemeenschap gedaan, iedereen deed mee, omdat hij wist dat dat wederkerig zou zijn tzt, echt socialisme dus, zonder dat iemand daar dat woord kende) was er altijd masato,licht alcoholische witte drank van de cassaveknol, die daar groeide en veel gebruikt werd, rondgedeeld door kinderen in jicama kalebassen, en door vrouwen thuis bereid ,nadat ze die ook ergens geoogst hadden (ook weer vrouwenwerk dus). Ik kom er weer helemaal in, in die wereld, en zal het nooit vergeten....
hgroen2
hgroen2
5 jan. 2024 - 17:55
En zo is het !
3 Reacties
watcher3
watcher36 jan. 2024 - 0:53
Inderdaad!
MG1968-2
MG1968-26 jan. 2024 - 15:36
Tismewat.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jan. 2024 - 21:28
zeker weten
TheunT
TheunT
5 jan. 2024 - 13:51
Socialisme is me te antropocentrisch. Belangen van anderen aan wie de aarde ook toebehoort worden niet voldoende behartigd.
16 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde5 jan. 2024 - 19:37
Ah, een dierenliefhebber. Een herbivoor.
Paul Spijkers
Paul Spijkers5 jan. 2024 - 21:06
Socialisme maakt wel de bewustwording en capaciteit voor in balans leven met de natuur mogenlijk, want je laat het niet over aan de markt en de sterkste, maar aan sociaal democratische besluitvorming ondersteund door wetenschap, inclusief wetenschap over de natuur. Het alternatief is om dat te laten liggen en de vernietiging gewoon door te laten gaan.
watcher3
watcher36 jan. 2024 - 0:55
"antropocentrisch" Vindt je het erg dat ik dat woord niet ga googlen? Heeft het iets te maken met olifanten of ijsberen?
TheunT
TheunT6 jan. 2024 - 4:30
Nergens vernomen dat niet mensen ook onder de collectieve eigenaars van het land vallen...
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2024 - 6:48
Anders gezegt: democratisch socialisme is beter dan de waarschijnlijke alternatieven.
Zandb
Zandb6 jan. 2024 - 15:48
Theun Maar aan wie behoort de aarde dan toe? Aan alles wat er leeft, bijvoorbeeld? En als dat zo is, kun je dan wel leven op zo'n aarde?
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2024 - 17:05
Het is aan ons ook aan anderen dan alleen mensen bestaansrecht toe te kennen. Helaas laat onze geschiedenis vooral een spoor van uitroeiingsactiviteiten zien. Met name grote (zoog)dieren waren al snel de klos van de opkomst van Homo sapiens in Europa, vanaf zo’n veertigduizend jaar geleden. Juist die grote dieren zijn van enorm belang voor het herstel van ecosystemen en het instand houden van de biodiversiteit. Terugkeer van kleingrut zoals de otter de bever en de wolf is leuk maar niet voldoende. Volgens jongeheer Defoe gaat het inmiddels in Zweden al zo slecht met de elanden dat zelfs de jagers de afschietquotas te hoog vinden. De natuur heeft ruimte nodig. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/reel.12443
TheunT
TheunT6 jan. 2024 - 19:05
@zand Ja het behoort toe aan alle er geborenen. Wij voorlopig wel maar veel van hen niet, door ons. Aardig asociaal zo met verre familie om te gaan.
dirk den boer
dirk den boer6 jan. 2024 - 23:18
Als socialisme gaat voor welstand van de massa, Paul, betekent dat hoogstwaarschijnlijk niet veel goeds voor de natuur, en zeker niet als de welvaart gelijkelijk over de miljoenen verdeeld dient te worden, dus extra veel aanslag op die natuur.
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2024 - 14:44
De "evolutionaire vooruitgang" zit ons nu lelijk in de weg https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rstb.2022.0259
dirk den boer
dirk den boer7 jan. 2024 - 16:45
Hehehe, democratisch socialisme, wat kan dat nu weer zijn?? ne zoiets als sociaal wokisme??
TheunT
TheunT7 jan. 2024 - 18:16
@danielle culturele evolutionaire processen creëren problemen en zitten onze biologische evolutie in de weg.
Pater
Pater8 jan. 2024 - 7:26
@Danielle De grote (zoog-)dieren terug in NL? Meen je dat echt? Moeten we O-Groningen ontruimen? Zweden is vele malen groter dan NL en heeft iets als 60% van de NL-bevolking.
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2024 - 20:02
Pater Nederland is bij uitstek geschikt voor natte natuur. De paarden en runderen in de Oostvaardersplassen tellen ook mee als grote zoogdieren. Het probleem is dat ze er niet uit kunnen. Uitgestrektere moerasgebieden dan nu zijn zeker denkbaar. Locale bevolkingskrimp ook.
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2024 - 22:09
PS volgens Trouwborst en Svennevig (zie link) hebben we er (als Europeanen) zelfs al voor getekend. Kennelijk zonder de implicaties in de gaten te hebben.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2024 - 15:04
Svenning. Hou ook de kat binnen. https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pan3.10073
Nicolay2
Nicolay2
5 jan. 2024 - 13:36
David Michels toen de PvdA in het kabinet Rutte II de toen 2 grootste partijen regeerde heeft de PvdA een hele grote fout gemaakt. De VVD was akkoord gegaan dat de zorgverzekering naar inkomen betaald zou gaan worden, maar toen zij 3 maanden regeerden stond de hele VVD achterban op hun achterste poten en werd dit coalitie akkoord terug gedraaid en moest iedereen de zelfde premie betalen van minima t/m miljonair. Een paar maanden later werd er van mensen met een laag inkomen hun zorgtoeslag van 82 euro of meer per maand tot nul gereduceerd, daarna ging de PvdA van de grootste partij naar 9 zetels en zijn deze afstraffing nooit meer te boven gekomen want de PvdA koos voor het lands belang want we zaten toen in een economische crisis veroorzaakt door de banken, en de VVD heeft maar één belang en dat is eigenbelang. Ik wens u veel succes in de politiek want zulke mensen als u heeft de grote meerderheid van het volk nodig met de lagere inkomens, als ze weer weten welke partij hun belangen gaat behartigen in een nieuwe regering.
1 Reactie
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 22:32
de 3 maanden was in werkelijkheid 3 dagen, waarna Samsom door zijn hoeven zakte om te kunnen regeren. Vanaf dat moment had de VVD, de PvdA in een wurggreep en heeft Rutte 2 zijn 4 jaar uitgezeten.
Gerygrr
Gerygrr
5 jan. 2024 - 12:44
Ik dacht meer existentialisme. De in het artikel genoemde lage klasse en middenklasse is een en dezelfde groep geworden. De beloning voor hard werken van de middenklasse gaat naar de lage klasse. Solidariteit onderling benoemen en daarbij steeds duurdere modellen bedenken om de wereld te verbeteren. Wat mensen nodig hebben is het samen werken in de praktijk. Geen financieel deskundigen als directeur van allerlei organisaties. Schooldirecteuren, die zelf voor de klas stonden bijvoorbeeld. Aangestuurd door ministerie en inspectie, die ook geen ervaring in de praktijk meer hebben. Anders dan vroeger….. De studie van pedagogische vernieuwingen zijn nog precies hetzelfde; de arbeidersjeugd in de tijd van de industriële revolutie. De huidige jeugd is daarmee absoluut niet te vergelijken. De schermverslaving en verwende kinderen van nu. De meertaligheid en al die verschillende culturen bestonden ook niet. We moeten goed luisteren naar Marjolein Moorman. We moeten de lat weer hoger gaan leggen voor toekomstige leraren. Ze moeten ingewerkt worden. En uiteraard moet er extra gestimuleerd worden waar de meeste leerachterstanden zijn Onderwijs op een! En realisme.
Wilma3
Wilma3
5 jan. 2024 - 12:40
Helaas heeft de PVDA zichzelf bijna een doodsteek bezorgd door te gaan regeren met de VVD in een periode dat ze beiden groot werden om te zorgen dat de ander buiten een regering bleef. De PVDA werd zelfs groot binnen een paar weken voor verkiezingsdatum. En wat deden ze: samen regeren en het kabinet werd binnen een paar weken lachend gevormd. Wat een verraad. Ik vind het eigenlijk nog steeds onbegrijpelijk dat de PVDA dat gedaan heeft en neem het de partij nog steeds kwalijk. Zo een zelfde actie haalde de SP uit door in 2006 toch niet in een kabinet te gaan zitten. Nou dat bleek ook een hele verkeerde beslissing. Ik ben nog steeds partijlid en stem ook nog PVDA maar ik snap dat een heleboel mensen nu niet meer PVDA stemmen en nu denken dat Wilders dan een oplossing biedt. Om die reden hoop ik echt dat we een kabinet Wilders krijgen. Dan kunnen mensen zien dat Wilders de oplossing niet biedt. Maar ja mogelijk is dat verkeerd gedacht want hele volksstammen dachten ook dat de VVD er voor hun was en bleven daar maar op stemmen.
Geer1
Geer1
5 jan. 2024 - 11:34
Leegte-isme? Er is een gifwolk van progressieve idealen rond de linkse partijen ontstaan die velen van ons niet pruimen, daar is het ouderwets socialisme met een zaklantaarn niet te vinden. Ook de SP is afgegleden. Dit gapende gat tussen electoraat en elitaire politici is het grote probleem. In arren moede zoeken de mensen dan maar socialisme bij de PVV, maar ook daar dondert de gevel straks nog wel van het Potemkin huis van het PVV "socialisme" af en dan zal er weinig blijken achter te staan. Laat er een nieuwe wind de idiotie wegwaaien bij de SP zodat we weer voor echt isme kunnen stemmen.
Beisser
Beisser
5 jan. 2024 - 11:15
De heer Michels heeft helemaal gelijk. Geen 'nieuw isme"! Voor links bestaat geen nieuw -isme. Gewoon terug naar het socialisme. Dat van vóór het 'afschudden van de ideologische veren'. Dat van Joop den Uyl en van Anne Vondeling. En dat moet luid en duidelijk naar voren gebracht worden in het maatschappelijk debat. Ook –en misschien vooral– door de GL-factie binnen Verenigd Links. Ik ben een progressief mens. Ben altijd bereid nieuwe ontwikkelingen te omarmen. Dat was al zo toen Wim Kok met zijn Paarse kabinetten het neoliberalisme omarmde. Maar progressief zijn betekent ook terugkeer naar oude –ismen als de nieuwe weg de verkeerde richting ingaat zoals dat nu al sinds Bakellende of al eerder gaande is.
vdbemt
vdbemt
5 jan. 2024 - 11:15
Ja. Go for it.
Nicolay2
Nicolay2
5 jan. 2024 - 10:47
Als het grote niet nadenkende deel van de bevolking vaak met een laag inkomen zich eens zouden verdiepen in het woord socialisme, dan komen ze er snel achter dat het woord liberalisme niet voor vrijheid staat maar voor egoïsme.
7 Reacties
Wilma3
Wilma35 jan. 2024 - 12:31
Inderdaad en dat is heel mooi verwoord!
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 14:56
Dat geldt evenzeer voor het "weldenkende deel van de bevolking met een midden tot hoog inkomen, zeker als ze doorkrijgen waar het neoliberalisme voor staat en welke schade is aangebracht in onze samenleving. Het is altijd makkelijk wijzen naar andere groepen als dader of slachtoffer. Het is de verdeel en heers tactiek die al tijden regeert. Er bestaat sinds een lange tijd geen liberalisme, christen democratie of sociaal democratie meer. Echter wel het neoliberalisme wat de slechte factoren van alle drie ideologieën heeft samengesmeed tot een controlerende bureaucratisch systeem, wat het ook niet nauw heeft genomen met de Grondwet en mensenrechten. De uitvoering van alle wetten en regels is vele malen duurder gebleken dan de werkelijke schade, of het nu financieel, psychologisch, of maatschappelijk is geweest. De schandalen en affaires zijn nog steeds niet opgelost, net als de fundamentele problemen. Zo wijst links naar rechts en rechts naar links en gaat het midden er al tijden vandoor met de macht en zeggenschap. Voorspelbaar shoppend om de splijting tussen neoliberaal links en rechts optimaal te benutten voor het behoud van macht.
watcher3
watcher35 jan. 2024 - 17:40
Gimli blijft maar naar links wijzen. Zo typisch rechts. Extreem gehuigel.
vdbemt
vdbemt5 jan. 2024 - 19:42
@watcher. En de grap is: Gimli vindt zichzelf extreem links. Niemand die dat ziet. Alleen hijzelf.
Paul Spijkers
Paul Spijkers5 jan. 2024 - 21:12
Oproerkraaier. Je laat zien dat je niet kan lezen maar alleen maar wat kwaadaardig roept.
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 22:36
@Watcher2 en vdbemt Ga eens inhoudelijk in op mijn opmerkingen? Wijs het niet automatisch af en ga er eens een tijdje over nadenken. Nu komen jullie niet verder dan : het is fout. Blijft de vraag : Waarom?
watcher3
watcher37 jan. 2024 - 22:45
Gimli, het is je al vele malen verteld, je kunt gewoon niet luisteren. Je lijkt een soort manische afkeer te hebben van het feit dat het rechts is die de boel naar de filistijnen heeft geholpen, MET BEHULP VAN de door uit de wind gehouden PVVV. Waarom doe je dat? Paul Ik roep niet zomaar wat. Misschien kun je gewoon niet goed lezen? Uberhaupt, jij als verdediger van de genocide in Gaza bent voor mij zo ongeveer de sublimatie van "het kwaad". Dus ik ga ervan uit dat je niet wilt lezen en alleen maar bezig bent het kwaad de wind in de zijlen te houden.
David Michels
David Michels
5 jan. 2024 - 10:38
Veel interessante feedback in de reacties op mijn stuk. Iedereen bedankt daarvoor. Ben het zeker niet met alles eens, en vind sommige observaties eigenlijk wat pessimistisch en oneerlijk naar onze kameraden op links. Gelukkig al bezig met een stuk dat een deel van de punten aankaart, hopelijk komt daar ook net zo'n fijne discussie uit.
Pater
Pater
5 jan. 2024 - 9:13
De gehechtheid van Michels aan dat '-isme' interesseert me minder, het programma stond vol met kapitalisme-kritiek, dat is winst t.o.v. zeg 10-15 jaar geleden. Het gaat volgens mij meer om het gebrek aan felheid. Het leek of de Klaver van 2021 het voorbeeld was voor Timmermans in 2023: niet polariseren maar de overeenkomsten zoeken. Precies de verkeerde aanpak, de wens regierungsfähig over te komen zal ook een rolletje gespeeld hebben. Ik ben helemaal bereid om compromissen te sluiten voor regeringsmacht, maar dat hoofdstuk hoort ná de verkiezingen te komen. Daar kwam bij dat Timmermans merkbaar onwennig was, niet goed genoeg bekend met de Nederlandse politiek, waardoor hij de discussies te vaak niet aan kon. Tja, dan komt de boodschap ook niet echt over. Wilders kon rond tetteren dat ongeveer alle problemen terug zijn te voeren op de migranten, Timmermans had eigenlijk zelden een hard en raak weerwoord. Dat onvermogen mag GL/PvdA zichzelf ook als partij verwijten, en dat is de tweede belangrijkste oorzaak van de voor links tegenvallende resultaten. Dat hier & daar de standpunten wel wat radicaler konden werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door angst voor conflicten in de prille samenwerking. Niet heel fraai maar wel begrijpelijk, het heeft het verkiezingsresultaat denk ik niet zeer beïnvloed.
2 Reacties
vdbemt
vdbemt5 jan. 2024 - 14:50
Links had/heeft, volgens jou, de verkeerde aanpak. Zoals Timmermans "de discussies te vaak niet aan kon. Tja, dan komt de boodschap ook niet echt over. Wilders kon rond tetteren dat ongeveer alle problemen terug zijn te voeren op de migranten, Timmermans had eigenlijk zelden een hard en raak weerwoord. " Hier beschrijf je goed wat er (zo laten de stemmers zien) gebeurt en wat het probleem is. Wil je 'landen' bij de kiezer, dan moet je tetteren. Liefst wil je toch een boodschap overbrengen. Inhoud. Niet tetteren. Het stemvolk is te tettergevoelig en vergeet te kijken naar inhoud. Als je niet tettert, ben je niet goed. Hoe ga je dáár nou mee om.
Martin van der Linde
Martin van der Linde6 jan. 2024 - 4:35
Pater, ik denk dat Timmermans zich dat ook realiseerde. De man was tamelijk aangeslagen na de uitslag.
Markzelluf
Markzelluf
5 jan. 2024 - 9:12
De auteur definieert het begrip socialisme niet, maar meestal heeft deze economische orde als uitgangspunt dat de productiemiddelen gemeenschappelijk bezit zijn. Dus geen particuliere fabrieken, supermarkten en bijvoorbeeld advocatenkantoren. Zie: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Socialisme#:~:text=Socialisme%20is%20een%20politieke%20maatschappijvorm,verdeling%20van%20macht%20en%20goederen. Zouden Nederlandse kiezers daar op zitten te wachten? Maar ik geef toe: lukt het om de bloedgroepen waaruit VL bestaat te verenigen zonder nieuw ‘isme’? De communisten van de CPN, de pacifisten en socialisten van de PSP? De Christen- radicalen van PPR en EVP en de sociaaldemocraten van PvdA? En dan heb je ook nog steeds flink wat mensen binnen de PvdA die de ‘derde weg’ - toch neoliberalisme met een sociale rand - het beste vinden. Ik denk dat Vl de eerste keer dat ze bestuursverantwoordelijkheid krijgt intern al flink in de problemen komt als er geen gemeenschappelijke overkoepelende visie komt. En ik vermoed tevens dat ze die niet gaan vinden.
4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jan. 2024 - 12:07
De definitie die ik vond: 'a political and economic theory of social organization which advocates that the means of production, distribution, and exchange should be owned or regulated by the community as a whole.' Ik geloof meer in regulering van in eigendom, zoals dat was geregeld voordat de meste staatsbedrijven geprivatiseerd werden. Ik denk dat we een paar stappen terug moeten zetten in de privatisering. Nutsbedrijven en gezondheidszorg zouden weer (semi) publiek moeten worden. De 'markt' heeft wat mij betreft veel te weinig toegevoegd (of zelfs het tegenovergestelde) in deze sectoren. Daarnaast moet er in plaats van de definitie van wat een 'modaal' inkomen is een definitie van een 'minimum leefbaar inkomen' (MLI) komen. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat dat MLI door iedere burger wordt genoten., bijvoorbeeld door wetgeving door minimumloon, een verhoogde bel;astingvrije som die wordt uitbetaald indien dat inkomen niet verdiend wordt. Als we 'werken door iedereen' belangrijk vinden moet kinderopvang beter gefinancierd worden. We moeten ons daarnaast realiseren dat 'arbeid' als verdeelsleutel voor de verdeling van inkomen door de komst van AI op de tocht komt te staan. Daar moeten we ook op anticiperen. Kosten van bovenstaande hervormingen zouden grotendeels door het bedrijfsleven gedragen moeten worden. het liefst op basis van Europese wertgeving, zodat het 'maar dan gaan ze allemaal weg' niet een probleem of tegenargument is.
vdbemt
vdbemt5 jan. 2024 - 15:01
"Het woord socialisme stamt af van de Latijnse woorden socius en socialis. Het woord socius betekent deelgenoot of gemeenschappelijk, terwijl socialis op zijn beurt kameraadschappelijk of het behoren tot een gezelschap betekent.[1]" Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen. Ofwel: je hebt medebeslissingsrecht. Kan het democratischer? Dit zeg je er echter niet bij. Bewust? Waarom zou de NLer hier niet op zitten wachten? Waarom zou de NLer door willen gaan onder het afknijpen van de particuliere kapitalistische bedrijven waar je geen moer in te brengen hebt?
Markzelluf
Markzelluf5 jan. 2024 - 17:31
Bemt, ook democratie betekent letterlijk ‘het volk heerst’ en daar ben ik bepaald geen tegenstander van. Dat kun je van een flinke groep hier niet zeggen nu in de ogen van sommigen ‘het volk verkeerd heeft gekozen’. Stel dat het volk niet de productiefactoren bezit, maar wel bepaalt (regulate) hoe ze worden ingezet, wat betekent dat voor de investeringsbereidheid van eigenaren en het inspelen op kansen en bedreigingen en dus innovatie? Kennen we een socialistisch land waar het prettig toeven is? Geef mij maar liever sociaaldemocratische aanpak
vdbemt
vdbemt5 jan. 2024 - 19:51
@arkzelluf. Wel. Dan kunnen we elkaar daarin vinden. En delen we de gedachte met de auteur: "Dus laten we weer die idealen waarop de sociaaldemocratie is gebouwd hervinden, ".
JongMHF
JongMHF
5 jan. 2024 - 8:33
Het blijft fascinerend om te lezen hoe de (extreem)rechtse meute zich wentelt en blijft wentelen in links en/of migranten tot pispaal van hun onvermogen tot constructief denken in eigen kring te maken. Aldoor lees ik bij ieder item op dit gebied, plus de verkiezingen natuurlijk, dat het allemaal ligt aan links en de instroom van vluchtelingen. Ze komen met het verhaal dat links geen verhaal heeft, daardoor zijn zij verlost van de taak het verhaal van rechts op te hoesten. Want kent iemand het verhaal van links? Nee? Natuurlijk niet, want dat is er niet. Rechts is rancuneus, haatdragend, gunt niemand iets wat zijzelf denken te hebben en doen er alles aan om de boel overhoop te gooien. Rutte heeft ze voorgeleefd, ook zonder een verhaal te hebben. Ze komen er ver mee, maar heel langzaam glijden ze van hun veilig geachte oevertje in de modderpoel gevuld met drijfzand. Want waar blijft het verhaal van die club die al dagen, weken en straks maanden aan het broeden is hoe zij de hele bevolking een oor aan kunnen naaien. Daar is namelijk ook geen verhaal, daar is alleen rancune en haat, en niet te vergeten het beschermen van het kapitaal en daar vallen de kiezers buiten. alleen dat weten ze nog niet. Het blijft aandoenlijk.
7 Reacties
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 9:44
Het is aandoenlijk dat neoliberaal links blijft doorgaan met ageren tegen (extreem)rechts, terwijl ze zelf geen visie hebben, geen alternatief of perspectief bieden. Het blijft een hoop herrie zonder inhoud, maar wel gevuld met beschuldigingen richting alles wat een afwijkende mening heeft op eigenlijk niets. Het is wijzen naar haat en rancune, zonder daar iets positiefs tegenover te zetten.
JongMHF
JongMHF5 jan. 2024 - 11:52
@ Glimli1955 U bent, zoals gebruikelijk, precies het bewijs van mijn opmerking. Als glimlicht bent u volkomen mislukt en dat weet u, maar voor uzelf weet u het te verhullen door aldoor naar anderen te wijzen. Betrek uw eigen opmerkingen op uzelf en u heeft de waarheid te pakken.
Little monster
Little monster5 jan. 2024 - 12:19
"Het is wijzen naar haat en rancune, zonder daar iets positiefs tegenover te zetten." Iedereen is verantwoordelijk voor haar eigen daden. Waarom zou ik iets positiefs Tegenover jouw haat en rancune zetten?
Gerygrr
Gerygrr5 jan. 2024 - 12:53
Gimli, Ik de k eigenlijk, dat het links van nu zich laat verleiden door rechts. Ze krijgen heel veel mooie woorden, hoe getalenteerd en hoe constructief enz. enz. De suggestie, dat zij geslaagd zijn in het leven en dat zij beter zijn dan anderen uit hun stand. Ook uiteraard de suggestie, dat wie niet slaagt, gewoon kwaliteiten mist. Dat is onzin. Wie bewust koos om niet door te stromen naar management is niet dommer, maar juist intrensiek gemotiveerd om kinderen te onderwijzen. Uiteraard in mijn geval. Ervaring inkopen om personeel te sturen. Te manipuleren. Bezuinigen en hogere ambities gingen hand in hand. Win win.
watcher3
watcher35 jan. 2024 - 14:26
Daar hebben we gimli weer, steevast ontkennen dat de PVV de grootste steun voor het VVD-beleid van de afgelopen jaren is geweest.
vdbemt
vdbemt5 jan. 2024 - 15:16
@Gimli. Ik heb een tip voor je: lees dit artikel. !!!!!!!!!!!!!!!!! Er zit geen enkele verwensing of verwijzing naar rechts in. Geen haat of rancune. De auteur geeft toe wat jij hier onophoudelijk ten treure herhalend loopt te roepen: links heeft zichzelf verloren ( quote: ................als wij onszelf gaandeweg niet verloren hadden). En komt met een antwoord. Jij komt niet verder dan: een nieuw politiek stelsel. Maar hoe of wie jij dat nu mogelijk zou zien maken, op wie in de politiek jij nog enige hoop ziet, daarover blijf je stil.
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 22:47
@vdbemt Op dit moment gun ik het geen enkele politieke partij die nu bestaat, de SP staat nog het dichtst bij mijn standpunten en overtuiging. De rest is neoliberaal links, midden, rechts, een afgeleide of afsplitsing. Wil je verandering, dan zal er een andere partij of partijen moeten komen, de klotezooi moet opgeruimd worden. Dat kan niet met dit incompetent zooitje. Ik geloof in de democratie, dus het zal een democratische partij(en) moeten zijn, sociaal democratisch in doen en laten. Die doet wat ze zegt en zegt wat ze doet. Het klinkt erg vaag, en dat is het ook. Het is tijd voor een nieuw systeem en bestuurscultuur. Rechts gaat het ook niet lukken, omdat ze uit dezelfde school komen, gevormd met de marktwerking en globalisme en afbraak van de sociale ondersteuning. Het is vergelijkbaar met nog meer van hetzelfde, volgens hetzelfde stramien.
DaanOuwens
DaanOuwens
5 jan. 2024 - 8:29
Het idee dat het oude socialisme de antwoorden kan opleveren voor de problemen van nu is een misser van de bovenste plank. De diversiteit in de samenleving is veel en veel groter en de belangen van groepen zijn vaak ook tegengesteld. Het reanimeren van de gedateerde denkbeelden maakt alleen de meest dogmatische conservatieven blij maar gaat slechts minder kiezers opleveren. De neergang van de SP laat dat prima zien. Het is dan ook niet verrassend dat de meest conservatieve forumdeelnemers dit gezien hun reacties een goed idee vinden. Als je maar lang genoeg blijft vasthouden aan gedateerde linkse opvattingen kom je vanzelf bij de PVV uit. Die club is weliswaar niet links maar omarmt ook de meest conservatieve idealen. Het enige dat de schrijver terecht constateert is dat links geen nieuw duidelijk omgeschreven “isme” heeft. Noem het desnoods socialisme 2.0. Maar mij bevalt dat wel omdat ik denk dat in deze turbulente wereld het structureel toetsen en herzien van ideologische uitgangspunten noodzaak is. Een dogmatische ideologie is dan vooral een blok aan het been. De problemen van nu vragen om nieuwe oplossingen de antwoorden daarop zijn niet in het verleden te vinden.
10 Reacties
JongMHF
JongMHF5 jan. 2024 - 8:36
En hier is zo iemand die denkt het voor zijn/haar tegenstander te moeten voorzeggen. Hoe noem ik dit gewauwel, bullshit, Volslagen nonsens. Vooral die laatste zin, bedoeld o net te doen of er sprake is van kritisch vermogen
JongMHF
JongMHF5 jan. 2024 - 8:37
Sorry dit was bedoeld voor Ben Liberaal.
Pater
Pater5 jan. 2024 - 9:27
Socialisme kan tot dogmatiek leiden, eens. Sociaal-democratie heeft dat gevaar veel minder, misschien zelfs te weinig. Standpunten en ideologie altijd toetsen aan de ontwikkelingen is een vanzelfsprekendheid, maar de tegenstelling arbeid-kapitaal en de wens om het kapitalisme fors te reguleren zijn nog altijd uitgangspunten van linkse politiek. In mijn ogen zijn SP, PvdA en GL alle drie sociaaldemocratisch, elk met eigen accenten. Niks mis mee. Dat PvdA/GL flink hebben gewonnen en de SP flink heeft verloren komt mede door de wens een machtsblok te vormen tegen rechts. In dat opzicht was de gezamenlijke lijst een goeie keus. Volgende keer het liefst een bredere linkse samenwerking, met een gezamenlijk programma op hoofdpunten. Misschien dat het verlies de SP ook tot dat inzicht brengt; dat inzicht was na Roemer bij de SP totaal afwezig.
Gerygrr
Gerygrr5 jan. 2024 - 12:59
Zeker niet! De PVV is voor de kansen op zelfverrijking voor de sterksten. De slimsten en de meest meedogenlozen in dit land. Zie Gom van Strien en zijn verdienmodel, mits dat bewezen wordt. De studieresultaten van Academisch studenten in de markt zetten? En daar rijk mee worden? Dat is belastinggeld, dat gewoon verdwijnt! Hebzucht, jaloezie en slim profijt en allerlei misbruik van diverse regelingen.
Gerygrr
Gerygrr5 jan. 2024 - 13:06
Pater, Ik vermoed, dat er bij veel jongeren naar een sterke man verlangen. De steun voor Trump en Poetin heeft mij doen schrikken. Hoe bont zij het ook maken, ze krijgen steun. Het lijkt erop, dat er van een sterke vrouw geen aantrekkingskracht uitgaat op de jonge kiezers. Zie ook het afbrokkelen van de steun voor Dilan en haar VVD. Het zijn nare gure tijden. Aangewakkerd op de social media. En uiteraard het werken op diezelfde pc om als zzp-er aan de kost te kunnen komen. Geen vast werk, maar onzekere korte contracten. Flex-werk.. En thuis moeten blijven wonen uit gebrek aan woonruimte.
DaanOuwens
DaanOuwens5 jan. 2024 - 13:35
@ Pater Jij schrijft: Standpunten en ideologie altijd toetsen aan de ontwikkelingen is een vanzelfsprekendheid Ik reageer op een stukje wat volgens mij leidt tot de conclusie dat de schrijver dat nou juist niet doet. Vervolgens beweer jij zonder enige onderbouwing dat het socialisme daarin wel faalt maar de sociaal democratie niet. Ook suggereer jij dat men bij links gewoon moet doorgaan op dezelfde weg. Ik heb weinig op met al die oproepen tot zelfonderzoek bij links van extreem rechtse types. Maar dit zijn wel tweede goede redenen om ook jouw tekstje met een korreltje zout te nemen. Want links moet zich juist afvragen hoe om te gaan met de actuele problemen. En dat zijn: - hoe bescherm je de zwakste groepen in de samenleving tegen mistanden op de arbeidsmarkt en de woningmarkt - hoe zorg je dat duurzame producten en diensten voor iedereen beschikbaar zijn? - Hoe ga je de mistanden bij de belastingdienst, DUO, in de sociale zekerheid en bij de politie aanpakken - Hoe delegeer je meer bevoegdheden naar lagere overheden zodat mensen zelf hun leefomgeving kunnen vormgeven - Hoe zorg je voor een rechtvaardig belastingheffing op inkomen en vermogen En zo zijn er nog wel wat grote thema's. Links moet aan de slag. Maar op een progressieve toekomstgerichte manier. En niet terug kijken naar het verleden. En ook niet niets doen zoals jij suggereert.
DaanOuwens
DaanOuwens5 jan. 2024 - 13:36
@ JongMH Jij schrijft: Sorry dit was bedoeld voor Ben Liberaal. Ik sluit mij aan bij jouw kritiek op zijn tekstje.
vdbemt
vdbemt5 jan. 2024 - 15:27
"De diversiteit in de samenleving is veel en veel groter en de belangen van groepen zijn vaak ook tegengesteld." En hoe vind je dat Nederland, de wereld, er nu voorstaat met de steeds individualistischere, zelfgerichtere levenshouding van de afgelopen decennia?? "De problemen van nu vragen om nieuwe oplossingen de antwoorden daarop zijn niet in het verleden te vinden. " Hoe heeft Nederland zich na de oorlog ontwikkeld en onder wat voor andere meer gedeelde levenshouding dan nu? Nederland heeft onder meer links beleid een sociaal vangnet, weerbaarheid voor het hele volk, opgebouwd. Laten deze beide feiten niet zien welke oplossing, welke levenshouding, de betere is? De oude of de nieuwe?? De toenemende diversiteit vraagt juist om meer gemeenschapsgevoel en - bewustzijn. De zelfgerichtere houding leidt alleen maar tot meer (burger)oorlog.
DaanOuwens
DaanOuwens6 jan. 2024 - 12:44
@ vdbemt Jij schrijft: De toenemende diversiteit vraagt juist om meer gemeenschapsgevoel en - bewustzijn. Ik vraag mij dat af. Maar stel dat het waar is. Dan is dat gemeenschapsgevoel er juist niet. Als 1 van de 3 Nederlanders PVV stemt is dat juist het afwijzen van dat gemeenschapsgevoel. De kern van het PVV gedachtegoed is dat anderen moeten vinden wat zij vinden. Ook als dat overduidelijk niet het geval is. Dus een grote groep wil geen gemeenschap maar juist anderen uitsluiten. Dus er is geen gemeenschap, er komt geen gemeenschap want niemand wil een gemeenschap. Ik snap je gedachtegang wel, maar het sluit niet meer aan bij de realiteit. En dat heb ik ook nog wel wat kritiek op jouw idee van een gemeenschap. Vooral omdat je voor dat je het weet terug bent in de jaren 50 van de vorige eeuw.
Pater
Pater7 jan. 2024 - 5:26
Je vertekent vaak reacties, zo ook nu, dat bevordert de discussie niet. De meeste punten die je noemt komen in o.a. het programma van GL/PvdA aan de orde (niet: meer decentralisatie, die is al doorgeschoten). Niet nieuw. Ik noem wel de tegenstelling arbeid-kapitaal en de wens om het kapitalisme fors te reguleren als uitgangspunten van linkse politiek. Daar reageer je niet op. Ik had trouwens verwacht dat je het verschil tussen socialisme en sociaal-democratie wel kende.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
5 jan. 2024 - 5:51
vervolg Ik zou dhr. Michels willen voorhouden dat socialisme niet gratis is, het kost handen vol geld en uit dien hoofde is er volgens mij niets mis met de derde weg, je zal het eerst moeten verdienen en daartoe lijkt mij de derde weg een adequaat middel, ook zal je rekening moeten houden met de politieke verhoudingen in dit land, als de vvd de grootste wordt zoals in 2012 kan je als pvda met 38 zetels zeggen sorry geen neoliberalisme, een term die ik haat omdat het een frame van Jan Marijnissen is en met 38 zetels het land aan de (geld) wolven overlaten, binnen dat gegeven heeft de pvda laten zien wat effectief bestuur is, binnen 4 jaar uitgeregeerd met brakke vvd bestuurders, zeker heeft de pvda ook vvd beleid uitgevoerd, en goed ook maar dat was de afspraak en ik kan me voorstellen dat de pvda erop gebrand was zich een betrouwbare partner te tonen als investering voor de toekomst na in het verleden het regeren onmogelijk te zijn gemaakt door het cda, daarbij heeft Asscher in 2019 bestaanszekerheid hoog op de pvda agenda gezet, voor mij is dat hetzelfde als socialisme ook al zijn andere daar mee aan de haal gegaan en in die zin vind ik het betoog van dhr. Michels weinig bijdragen aan positie verbetering van de pvda op een zie je wel na dan..
3 Reacties
JongMHF
JongMHF5 jan. 2024 - 11:56
"Ik zou dhr. Michels willen voorhouden dat socialisme niet gratis is, het kost handen vol geld " Wat een durf, handenvol geld. Welk geld en voor en van wie? Of bedoelde u het geld dat onthouden wordt aan de staatskas, dus de gemeenschap door de belastingvrijstellingen -ontduikingen en -paradijzen die worden gefaciliteerd door de rechtse kapitalisten die niets met de samenleving hebben? Die alleen maar profiteren. U bent een grapjas en precies al die anderen die tegen hun eigen belang en het belang van de gemeenschap denke zelf ook een graantje uit die ruif te kunnen meepikken? Nou vergeet het maar.
Gerygrr
Gerygrr5 jan. 2024 - 13:12
Welnee. Socialisme kost veel geld in de huidige vorm. De derde weg heeft het slechtste van rechts de kans gegeven met hun foute aannames de macht te delen met de idealisten. En die te bespelen en baantjes te geven in allerlei maatschappelijke organisaties. Zie Wouter Bos, Agnes Kant, Pechtold.. Dan zie je VVD-ers uitstromen in lobbyfuncties voor het bedrijfsleven. Ze laten zich gewillig gebruiken, verleiden. Ooit werd Kok geroemd als de onomkoopbare socialist, hij was niet te koop. Nu kijken we naar de opgegeven idealen. Zet de mensen weer in hun kracht! En repareer wat is afgebroken.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jan. 2024 - 19:49
Een nogal warrig stuk, ik heb het over staatsuitgaven, jij hebt het over belasting ontduiken e.d., overigens geld komt niet uit de lucht vallen. "U bent een grapjas en precies al die anderen die tegen hun eigen belang en het belang van de gemeenschap denke zelf ook een graantje uit die ruif te kunnen meepikken? Nou vergeet het maar." Misschien kan je iets specifieker zijn want volgens mij ben je wild om je heen aan het slaan.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
5 jan. 2024 - 5:48
Volgens mij is politiek de kunst van het haalbare, wil dat zeggen dat je je idealen bij het grof vuil zet, nee maar je zal ze misschien moeten parkeren om te overleven en hopen dat de andere kant het zo verkloot dat kiezers wel gedwongen worden hun koudwatervrees te overwinnen, enig begrip voor de positie van de pvda strekt m.i. tot aanbeveling, jaar in jaar uit geschoffeerd door m.n. het cda, afgehouden van het mandaat waar de kiezer voor gekozen heeft laat volgens mij diepe sporen achter, zoals Bakellende Bos wist voor te houden dat hij liegt en draait was onvermoed effectief, rond die tijd begon het gezag van de pvda te tanen, er was toen al een onderstroom die uitmondt in waar we nu zijn, sociaal democratie heeft het moeilijk en moet op eieren lopen, ook media doen een duit in het zakje, zo krijg ik op de MSN startpagina te zien hoe rijk Timmermans zou zijn. wordt vervolgd.
EenMening3
EenMening3
5 jan. 2024 - 2:17
De politieke invloed van de linkse partijen is al sinds 2002 tanende. Bij de laatste TK-verkiezingen stemde nog maar ca 25 % van kiezers op een linkse partij. Blijkbaar heeft driekwart van de kiezers geen vertrouwen (meer) in linkse oplossingen. Als je naar de tweedeling conservatief - progressief kijkt, liggen de verhoudingen anders. Ongeveer een derde van de kiezers stemde in november progressief, twee derde daarentegen conservatief. De politieke en economische invloed van het progressieve deel der natie mag dan afgenomen zijn, dat geldt zeker niet voor zijn culturele invloed. Veel issues die door progressieve mensen worden geagendeerd, worden op den duur breed geaccepteerd. Dat gold in het verleden voor de legalisering van abortus, euthanasie en het homo-huwelijk. Maar dat gebeurt niet altijd. In de jaren '70 stelde de PSP voor om relaties tussen kinderen en volwassenen te legaliseren, die nu terecht als zeer crimineel en strafbaar worden beschouwd. Ook is men er bijvoorbeeld niet in geslaagd om artikel 23 GW af te schaffen. En de kroonjuwelen van D66 zijn inmiddels ook uit beeld verdwenen... Er worden door progressief Nederland nog steeds zaken geagendeerd, die na een aantal jaren maatschappelijk veel breder geaccepteerd worden. Zoals recent nog de (bijna) afschaffing van ZP. Maar er is mogelijk een kentering gaande. Het lijkt erop dat men zijn hand enigszins heeft overspeeld, door een aantal zaken te agenderen, die door een ruime meerderheid worden afgewezen.
1 Reactie
pahan
pahan5 jan. 2024 - 10:27
Kijk, eindelijk iemand die hardop uitspreekt dat het niet primair een links-rechts ding is, maar inderdaad conservatief versus progressief. Maatschappelijk breed accepteren en in de wet vastleggen zijn wel twee compleet verschillende dingen. Er is nog steeds een grote kloof als het gaat om abortus, homohuwelijk en euthanasie, maar gelukkig is de wetgever prima in staat om het hoofd te gebruiken en zaken wel gewoon goed te regelen. Maar dat zegt niet dat het breed geaccepteerd is.
Paul Spijkers
Paul Spijkers
5 jan. 2024 - 0:16
Zonder socialisme is links niet links maar liberaal. En nu zijn er een paar generaties die zich verbeelden dat liberaal links (politiek economisch liberaal maar met een cultureel progressief sausje) een alternatief is voor rechts liberaal, terwijl het gewoon twee clubs liberalen zijn die zich afwissellen en zich tegen elkaar projecteren. De zgnde derde weg is gewoon VVD politiek voor een tweede club lobbyisten en carrieristen binnen de vrije markt open grenzen verdragen en bestanden voor weer meer groei en winst. Niet een brede beweging voor een sociaal model voor de rechtvaardige gelijke landelijke maatschappij in balans met de natruur en in harmonie. Wat nodig is is een brede linkse sociale beweging. Niet zomaar een liberale parliamentaire of bestuurs partij.
Prisunic
Prisunic
4 jan. 2024 - 22:02
Feminisme dus. Rabiaat rechts benijdt links om haar mooie slimme vrouwen. In eigen reactionaire kringen heerst diepe frustratie dat ze die niet kunnen versieren. Plus dat guurrechts vrouwvolk jaloers is, omdat het qua aantrekkelijkheid en IQ niet kan tippen aan het linkse vrouwenfront.
2 Reacties
pahan
pahan5 jan. 2024 - 10:18
Aantrekkelijkheid? Is dat ineens een voorwaarde geworden?
Gerygrr
Gerygrr6 jan. 2024 - 10:47
Hugo de Jonge :Is een rijke man een idee?
Kit2
Kit2
4 jan. 2024 - 21:21
Ik dat er eerst een realistische fase nodig is, waarin we kijken waarom de sociaal democratie in 1979 zo tegen zijn grenzen aanliep (want ook dat was waar), daarna welke maatregelen in de neoliberale periode wel werken en welke niet (dat gaat over de veranderingen in Onderwijs, Gezondheidszorg, Ruimtelijke Ordening, nou ja, ga alle ministeries maar af), kijk welke zaken je verder veranderde (privatisering Giro, PTT en nog een aantal) en zet op alle terreinen concrete nieuwe doelen neer. Ga verder na in hoeverre de Europese regels en internationale verdragen ons steunen of juist verder onderuit gehaald hebben. Als je daarbij liever heilige en veilige huisjes uit ‘de derde weg’ overeind houdt dan dat je wil kijken hoe je links weer te paard helpt, hoepel dan alsjeblieft op en noem jezelf gerust neoliberaal-lifestyle links, maar bemoei je er in vredesnaam verder niet meer mee.
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
4 jan. 2024 - 21:09
Momenteel is het doodstil op de linkerflank en dat komt heus niet door het algehele reces maar voornamelijk de reflecties van ''eigen hand boezem'', ''wonden likken , '' slechte verliezer'', is er nog ergens een baantje '' enzovoorts... Deze doodstilte zal nog wel 4 jaar duren en wellicht 8 jaar. Heeft weinig te maken met het ''isme'' want immers, wat er 20 jaar geleden gebeurd en voorgevallen is met charismatische socialisten heeft zich daarna nooit meer herhaald , en , als ik de personen bekijk binnen het huidige VL zal zich dat ook niet snel herhalen. Even een disclaimer: ben het bij voorbaat eens met criticasters over Yesilgoz.
4 Reacties
LaBou
LaBou 5 jan. 2024 - 6:21
Nee hoor, het is bepaald niet stil op links. Maar zoals hier ook,te zien schreuwt (extreem)rechts inmiddels zo oorverdovend hard dat er niet anders meer tussendoor komt. En dáárom dénk jij dat links stil is. Overigens gaat dat rechtse kabaal geen 4 jaar duren en al helemaal geen 8 jaar. Voor die tijd heeft de harde werkelijkheid allang toegeslagen: het was van rechts alleen maar een scheet in een papieren zakje.
Backtobasics
Backtobasics5 jan. 2024 - 7:34
Typisch voor de domme arrogantie van de huidige rechste stroming in dit inzichzelfgekeerde landje, om te denken dat er nooit iets gaat veranderen. Krampachtig vasthouden aan de totaal achterhaalde neoliberale ideologie, omdat ze als de dood zijn voor enige verandering, ..........desnoods ten koste van de democratie, en met als resultaat de opkomst van fascisme.
JongMHF
JongMHF5 jan. 2024 - 8:38
En hier is zo iemand die denkt het voor zijn/haar tegenstander te moeten voorzeggen. Hoe noem ik dit gewauwel, bullshit, Volslagen nonsens. Vooral die laatste zin, bedoeld o net te doen of er sprake is van kritisch vermogen.
Gerygrr
Gerygrr6 jan. 2024 - 10:52
Tijd van pleisters plakken… Quote van Lilian Marijnissen! En wat blijkt vandaag weer: Het energieplafond, een van de pleisters: Fraude bij een energiemaatschappij. https://nos.nl/l/2503912
Gimli1955
Gimli1955
4 jan. 2024 - 20:10
2 De werkelijke zeggenschap wordt uitbesteedt aan de EU en gedecentraliseerd naar lagere niveaus als gemeenten, met een taakstelling wat in werkelijkheid een bezuiniging betekent. De neoliberale partijen zijn in essentie niet meer waar ze ooit voor zijn opgericht. Vergelijkbaar dat het communisme in de USSR uiteraard staatskapitalisme was met de rijksten aan de top. De huidige politici kennen de oude ideologie niet meer, ze zijn opgeleid en aangenomen in het huidige falende systeem. Derhalve zal er iets nieuws moeten komen, wat het oude zal vervangen. Echter is tot de afgelopen verkiezingen gegaan om het behoud van macht en de status quo. De oude neoliberale partijen zitten nog in de ontkenningsfase, zichtbaar hier op Joop. De afwijkende meningen en standpunten zijn een gevaar voor dat behoud van macht, ze zouden de status quo kunnen doorbreken en andere oplossingen kunnen aandragen. Ben het vooral eens met de laatste zin van de inbrenger van dit stuk, maar dat zal vast ouderwets zijn en niet progressief. Wat dat concreet ook moge betekenen. Progressief is dat je het anders wil doen dan tot dan toe gaat, en teruggrijpen op het socialisme en het neoliberalisme wegpoetsen, is juist erg progressief. Er is een groot voordeel, met het socialisme vertegenwoordig je een hele grote groep, die nu verdwaalt is aan de rechterzijde. Dan wordt er ook eindelijk geluisterd in plaats van aangehoord. Kwestie van oorzaak en gevolg, waarom zijn de kiezers vertrokken naar de rechterzijde?
Gimli1955
Gimli1955
4 jan. 2024 - 19:57
Er is een groot verschil tussen luisteren en aanhoren. De huidige politiek en die van de laatste 13 jaar zeker is goed in het aanhoren, maar zeer slecht in het luisteren. Je kunt de eenzijdigheid of het beter weten als oorzaak aangeven, maar het zit dieper. De politieke partijen zijn het afgeleerd, er is (een heel vervelend woord) elite ontstaan, die vergeten is zich in dienst te stellen van de burger. De politiek heeft een managers jasje aangetrokken, en dat is zichtbaar door het ontbreken van enige kennis over de inhoud van de ministeries, die door hen geleid wordt. De ministeries en zeker een heel groot deel van de overheid wordt geleid door managers met een kosten-baten programma. De kosten moeten geminimaliseerd en gesocialiseerd worden en de baten geprivatiseerd en gemaximaliseerd. De marktwerking is tot alle kieren en richels in alle instanties doorgedrongen, en de leiding is tot op het bot opgeleid en aangenomen om dat systeem te verdedigen en beschermen. Daar hoort natuurlijk een overtuigend wantrouwen en vervolgens controle, waarna de bureaucratie het systeem duur maakt, maar de partijen kunnen blijven wijzen naar minder noodzakelijke overheid, als oplossing van de gestegen begroting. De uitvoering van alles maakt het onbetaalbaar, dus wordt er bezuinigd op de ondersteuning van de kwetsbare burger. Daar hebben alle neoliberale partijen aan mee gewerkt, zowel christen democraten, sociaal democraten en liberalen.
2 Reacties
watcher3
watcher34 jan. 2024 - 21:44
De huidige politieke atmosfeer wordt geleid door ordinaire rechtse leugenaars. Met jouw steun. Hou toch op met je hypocriete onzin over ""links". PVV is fascisme. Jij steunt dat.
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 13:30
@watcher3 Waaruit blijkt dat ik rechts steun? Als het niet eens zijn en kritische vragen stellen, iemand al in het andere kamp plaatst, dan wordt het neoliberale linkse kamp wel erg leeg. Het is de plicht van iedereen om juist ook kritisch naar eigen overtuiging te zijn. Dat weerhoudt je van een eenzijdige tunnelvisie van soortgenoten die het altijd met elkaar eens zijn. Dat is geen democratie, maar autocratie. Laat Nederland daar juist de afgelopen 13 jaar erg veel ervaring mee hebben opgedaan met de kadaver discipline van de verschillende coalities, waar neoliberaal links onderdeel van was. Die coalitie was juist institutioneel racistisch en discriminerend. Dat niet willen zien, is juist hypocriet en leugenachtig. Dat heb jij gesteund.
Gentleman
Gentleman
4 jan. 2024 - 19:38
Precies, we weten wat het is en daarom stem ik SP.
Backtobasics
Backtobasics
4 jan. 2024 - 19:27
De zogenaamde "linkse dromers" en "idealisten" blijken uiteindelijk de echte realisten te zijn. Achter het zogenaamde "pragmatisme" en "realisme" van Rutte die ook niet van grote verhalen houdt blijkt uiteindelijk gewoon een puur rechtse neoliberale agenda te zitten zo is inmiddels wel gebleken. En nog steeds zitten we opgezadeld met deze destructieve ideologie, die enorme sociale tweespalt en natuurvernietiging veroorzaakt. Dit neoliberale gedachtengoed wordt nog steeds krampachtig door de rechtse media dagelijks gepromoot omdat de grote geldstromen die er achter schuil gaan dit in stand willen houden. Links mag best wat arroganter en stijdbaarder worden want de echte keiharde wetenschappelijke cijfers over steeds grotere inkomens verschillen en natuurvernietiging liegen er niet om.
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr6 jan. 2024 - 10:54
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/van-1-000-euro-bruto-naar-393-euro-netto-opvallende-verdeling-van-belastingdruk-op-middeninkomens-gepensioneerden/ Dit is een reden. Harder werken loont niet En ze liegen erover.
Willem D2
Willem D2
4 jan. 2024 - 19:15
Wat mij aan de PvdA vroeger tegenstond was het paternalisme en juist dat is gebleven. Zoals de auteur schrijft was de PvdA voorheen voor de lage en middeninkomens. Het verheffingsideaal. Het paternalisme is helaas gebleven het is zelfs groter geworden, want de bovenmodaal verdienende theoretisch opgeleide socialist weet wel waar de prioriteiten liggen voor de onderklasse: milieu en klimaat. Jammer dat de onderklasse daar nu net anders over denkt. Minder bevoogdend en terug naar de basis en de PvdA zou zomaar weer de grootste kunnen worden. Moeten ze misschien wel afstand nemen van GL.
10 Reacties
Gimli1955
Gimli19554 jan. 2024 - 20:14
Helemaal mee eens, Willem D2. Luisteren in plaats van aanhoren en dan toch wat anders doen. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Wees betrouwbaar en geloofwaardig in wat je ideologie is, en handel daarnaar. Nu is alleen het bekende vingertje over.
MG1968-2
MG1968-25 jan. 2024 - 7:57
Nu is alleen het vingertje over, aldus @gimli…. Wees betrouwbaar en geloofwaardig naar je ideologie, aldus @gimli Feit is natuurlijk dat het enige wat je doet is vingerwijzen naar links en rechts steunen maar doet alsof je links bent. Practice what you preach is wat voor anderen en niet voor gimli.
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 8:59
@MG1968-2 De veronderstelling dat ik rechts steun is fout, ik heb terechte kritiek op het neoliberale links van de laatste 40 jaar en dat wordt voorspelbaar omgezet naar steun, er wordt echter geen enkel bewijs of feit gepresenteerd, waar ik mijn persoonlijke steun uitspreek over (extreem)rechts. Het aloude dogma als je niet voor bent, dan ben je tegen, laat de mogelijkheid open van het midden. Het beschuldigt zonder inhoud en dwingt de ander in een verdedigende rol, die hij of zij nooit kan winnen. Vreemd genoeg zie ik dit soort gedrag voornamelijk als tactiek op linkse fora. Mijn advies aan neoliberaal links en haar aanhangers is, richt je eens op de noodzakelijke oplossingen voor de huidige problemen. In plaats van heel veel nodeloze energie steken in het aanpakken van kritische personen. Neem de kritiek ter harte en begin niet automatisch tegen te stribbelen bij ieder kritisch geluid. Accepteer dat neoliberaal links voor een deel verantwoordelijk is voor de huidige problemen, dan kan je altijd discussiëren hoeveel verantwoordelijkheid ze dan dragen. Al mag dat niet gebruikt worden als ontwijk tactiek. Ik ben niet de vijand en niet iedereen met een afwijkende mening is de vijand. Dat vijand beeld vertroebeld de discussie, of is dat juist de bedoeling? Belangrijker is dat er oplossingen gevonden worden voor de huidige problemen en daar is deze bijdrage een goed begin voor. Visie, een alternatief en een perspectief bieden, incluis een nieuw elan.
MG1968-2
MG1968-25 jan. 2024 - 12:18
@Gimli In een ander onderwerp geef je aan dat ambtenaren de kop hebben te houden bij misstanden. Dan geld dat ook bij die toeslagenaffaire waar je zo vaak naar verwijst. Maar dan verwijt je het alles en iedereen daaraan mee te hebben gewerkt maar nou komt gewoon de aap uit de mouw en blijk je het te zijn die het befehl ist befehl hebt opgelegd. "Visie, een alternatief en een perspectief bieden, incluis een nieuw elan. " Jij wilt dat er gehandeld wordt zodat de uithuisplaatsingen kunnen gebeuren. Ze zijn van jou. Het is je al vaker verteld. Het is jou gedachtegoed dat er toe geleid heeft en weer zal leiden. Want zelfreflectie ken jij niet.
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 13:35
Ambtenaren horen neutraal te zijn en dienend aan de politiek. Niet politiek gemotiveerd, dat ontslaat hen niet van de plicht om misstanden te melden en op eigen persoon te demonstreren, echter niet als ambtenaar. Mijn gedachtegoed ken je niet en je wordt vooral geleid door aannames en veronderstellingen, gevolgd door cirkel redenaties om bij je zelf gekozen punt uit komen.
Gerygrr
Gerygrr5 jan. 2024 - 13:56
MG, Je valt weer de boodschapper aan. De boodschappers in de belastingdienst is ontslagen! Ik zie daarin juist geraffineerd rechts. De verantwoordelijkheid voor fouten in het systeem bij de uitvoerders neerleggen in plaats van bij de architecten.
MG1968-2
MG1968-25 jan. 2024 - 20:31
@GerryG Ik val geen boodschapper aan hoor. Ik constateer dat Gimli in twee dagen zich op twee zaken tegenspreekt. Hij wenst de practisch geschoolde medewerker serieus te nemen behalve als die zijn mening niet deelt en hij wenst dat ambtenaren de mond te houden hebben behalve als die zijn mening deelt. Als je dat constateren de boodschapper aanvallen vind dan moet jij een paar lesjes argumentatietechniek hebben. Zoals de wind waait waait zijn jasje. Het zegt wat over zijn argumenten. Hij neemt ze niet eens zelf serieus. Wel zijn mening. Die neemt hij serieus.
EenMening3
EenMening36 jan. 2024 - 1:15
@Gimli Jouw grootste fout is dat je in het verleden blijft hangen. Gedane zaken nemen geen keer, je moet vooruit kijken en nieuwe, realistische doelen stellen.
Gimli1955
Gimli19556 jan. 2024 - 11:17
@EenMening3 De opmerking over het verleden hoor ik al vaker, maar dat heeft altijd te maken met het falen in het verleden. Als het een succes zou zijn geweest, wordt het uit en te na herhaald als succes. Het niet terug willen kijken is een voorspelbare tactiek van partijen over gemaakte fouten. Het verleden is vaak een zekerheid voor de toekomst. @MG1968-2 Ik wijs gewoon op het ambtenaren wetgeving en het feit dat ze als ambtenaar neutraal moeten zijn. Daarnaast is de mening nu omgekeerd evenredig aan het verleden, toen de politiek en de ambtenaren het niet zo nauw namen met de Grondwet en mensenrechten. Daarnaast spreek ik mezelf niet tegen, de pink regel geldt nog steeds. Het zijn 2 verschillende onderwerpen. Het ligt vooral aan jouw wens om van mij de schuldige te maken aan de ellende, die neoliberaal links over zichzelf heeft afgeroepen. De kiezer heeft toch altijd gelijk, of geldt dat niet als het neoliberaal links voorspelbaar niet uitkomt?
MG1968-2
MG1968-26 jan. 2024 - 15:35
@Gimli "Ik wijs gewoon op het ambtenaren wetgeving en het feit dat ze als ambtenaar neutraal moeten zijn. Daarnaast is de mening nu omgekeerd evenredig aan het verleden, toen de politiek en de ambtenaren het niet zo nauw namen met de Grondwet en mensenrechten." Exact wat ik schreef Gimli. Je inschatting van neutraal volgt jou mening. "Het ligt vooral aan jouw wens om van mij de schuldige te maken aan de ellende, die neoliberaal links over zichzelf heeft afgeroepen." Nee hoor. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Ik spreek jou aan op je extreem rechtse denkbeelden en de consequenties daarvan. Ik houd je daarvoor (mede)verantwoordelijk. "De kiezer heeft toch altijd gelijk, of geldt dat niet als het neoliberaal links voorspelbaar niet uitkomt?" De kiezer heeft altijd gelijk is nooit iets wat ik gezegd zou kunnen hebben want dat is gewoon domme onzin. De kiezer krijgt waarvoor die koos. Een extreem rechtse maatschappij in ons geval. "Ik wijs gewoon op het ambtenaren wetgeving en het feit dat ze als ambtenaar neutraal moeten zijn" Ja exact. Nu je het met de ambtenaren oneens bent en je het goed vind dat de de overheid zich niet aan de eigen regels houd. En het geval dat je dat wel vind (toeslagenaffaire) eis je van ambtenaren wat anders. Wat ik exact in mijn posts constateer. Je neemt je mening wel maar je argumenten niet serieus. Waarom zou ik dat dan moeten doen? Of uberhaupt iemand?
Amorettie
Amorettie
4 jan. 2024 - 19:03
Spot on! De eerste alinea geeft precies het probleem van het huidige 'links' weer, en daarom gaat het teveel over klimaat, diversiteit, gelijkheid en te weinig over wonen, werk, gezondheid etc.
1 Reactie
Je van Ka
Je van Ka5 jan. 2024 - 13:19
Gelijkheid? De enige partij due dat woord nog gebruikt is BIJ1. Hopelijk bedoelt de schrijver juist dat het tijd wordt om dat concept maar weer eens uit het stof te halen.
Mathijsco
Mathijsco
4 jan. 2024 - 18:43
Hear, hear! De geluiden vanuit PvdA-hoek worden steeds luider: naast u en tal van anderen ook de (steeds populairder wordende) Marjolein Moorman. Breken met het neoliberalisme: de 'flinks' cultuur van wijlen Wim Kok en diens afwerpen van ideologische veren onder Paars. Later nieuw leven ingeblazen door Diederick Samson, waaruit de helse Ruttiaanse Paarse revival werd geboren. Stoppen met Jesse Klaver ('hij wou vroeger rijk worden') die stiekem bij de VVD in bed kruipt. Timmermans (gewoon weer) aan de slag als diplomaat. De PvdA weer een breed georienteerde sociaal-democrarische beweging, geïnspireerd op den Uyl.
1 Reactie
Pater
Pater8 jan. 2024 - 7:42
Belasteren van Klaver wordt een obsessie voor je.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
4 jan. 2024 - 18:24
2. Bovendien zul je de EU vaak als tegenstander op je weg vinden als je allerlei dingen wil nationaliseren. Dat is een probleem, want je hebt als PvdA/Gl wel de naam pro-EU te zijn. Als je op dit punt van de EU eigenlijk alleen maar tegenstand hebt te verwachten, dan zul je je anders tot die organisatie moeten gaan verhouden, wat het kosmopolitische deel van je achterban weer van je kan vervreemden. Daar komt bij dat het socialisme van oudsher een uitgesproken internationale ideologie is: solidariteit niet alleen met de onderklasse in eigen land, maar ook met onderdrukten in andere delen van de wereld. En dat ligt weer moeilijk met het idee dat het socialisme “hetgeen wat Nederland dat welvarende land heeft gemaakt” is. Er zijn mensen op links die vinden dat het juist de uitbuiting van de rest van de wereld is die de welvaart gebracht heeft. Als dat klopt is de gedachte dat internationale solidariteit nationale verarming tot gevolg zal hebben niet ver weg. Maar misschien ziet iemand een manier om dit allemaal met elkaar te verzoenen, wie weet. Tot slot, als je werkelijk in zou zetten op een terugkeer naar de tijd voor het neoliberalisme zul je het verwijt krijgen dat je terugverlangt naar een verleden 'dat nooit bestaan heeft', zoals dat er dan altijd als een soort automatisme bij gezegd wordt. Maar goed, daar kun je je schouders over ophalen, dat doet de PVV ook altijd als ze dat verwijt krijgen en dat lijkt ze electoraal niet te schaden.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
4 jan. 2024 - 18:03
1. 'Socialisme' weer afstoffen? Het wordt wel geassocieerd met het collectief eigendom van de productiemiddelen, dus als je dat niet wil zul je dat wel duidelijk moeten aangeven. Ook als je dat juist wel wil natuurlijk. Of misschien wil je bepaalde zaken collectiviseren, zoals het spoor en/of wat we vroeger de nutsbedrijven noemden, en op andere vlakken wel privaat ondernemerschap toelaten. Dus hoe je dat gaat invullen is wel de vraag. Er zal een veelheid aan meningen hierover zijn op links, maar één ding waar vrijwel heel links het over eens is is dat ze klaar zijn met het neoliberalisme (zo ook de auteur van dit stuk). Als je oppositie tegen neoliberalisme als uitgangspunt neemt kom je misschien bij een oproep om terug te keren naar de situatie die er was vóórdat het neoliberalisme zijn intrede deed. Terug naar Nederland anno 1975 ofzo? Dat sluit wel aan bij de derde mogelijkheid die ik hierboven noemde: sommige zaken collectief, de rest voor het private ondernemerschap, maar waarbij de overheid wel ingrijpt als het nodig is. Maar ik weet eerlijk gezegd niet of er veel draagvlak is voor zo'n positie, anders zou je bijvoorbeeld wel verwachten dat de SP het beter zou doen. Bedenk ook dat de instorting van de PvdA in 2017 plaatsvond (hoewel het daarvoor al volatieler was geworden). Als het loslaten van het socialisme de boosdoener is, dan is het wel vreemd dat de afstraffing zo lang op zich heeft laten wachten.
l.maes1@kpnplanet.nl
l.maes1@kpnplanet.nl
4 jan. 2024 - 17:57
Juist!!!
Martin van der Linde
Martin van der Linde
4 jan. 2024 - 17:57
Een lange aanloop maar een klein sprongetje. En what's in a name, zou ik bijna zeggen. Als je intenties hetzelfde zijn waarom zou je dan anders noemen? Het gaat om het beleid niet hoe je het benoemt. En misschien, wellicht, vrij zeker, schrikt de naam socialisme meer mensen af dan het mensen aantrekt. Socialisme en communisme werden in de VS al snel scheldwoorden, dat lijkt me niet een aantrekkelijk perspectief. Eerlijk gezegd snap ik die zoektocht naar een nieuw isme niet. Waarom is dat nodig? Moet er een vlag aan het pand hangen, is er behoefte aan een duidelijker identiteit, een paraplu waaronder we ons kunnen scharen? Vanuit communicatie oogpunt zou dat een argument kunnen zijn. Maar is Verenigd Links dan niet sprekend genoeg? De winst van de PVV laat zien dat zo'n gezamenlijke vlag helemaal niet nodig is. Zij fantaseerden het hele programma bij elkaar door grote delen over te nemen van linkse partijen. Wilders had zijn partij beter de Racistische Partij Nederland kunnen noemen, maar hij camoufleert dat met zgn sociale standpunten. En toch wint hij. Of beter daardoor wint hij. Mensen stemmen niet op hem omdat ze zich als racist zien. Een naam die al te duidelijk de intentie laat zien schrikt mensen af. Ik zie mezelf als gematigd links, ik ben geen socialist. Bovendien wat is een socialist dan precies in 2024? Is die anders dan een socialist van 100 jaar geleden? Laat je daden spreken en overtuig daarmee.
9 Reacties
JoostJK
JoostJK4 jan. 2024 - 19:56
Ook in de V.S. zijn er steeds meer cooperaties, bedrijven waar ALLE werknemers tevens mede-eigenaar zijn, met gelijke zeggenschap https://www.usworker.coop/directory/ https://en.wikipedia.org/wiki/Worker_cooperative
Mathijsco
Mathijsco4 jan. 2024 - 21:06
"Bovendien wat is een socialist dan precies in 2024? Is die anders dan een socialist van 100 jaar geleden? Laat je daden spreken en overtuig daarmee. " Mijn opa was lid van de PvdA: die had een gezond hart voor natuur, maar liep niet rond met met ecologische 'thee-koeken' van €30 per stuk en liet zich niet in met de milieu-radicalen die je ook toen al had. Ook hield hij zich niet bezig met de nieuwste mondiale (gender) trends uit Amerika. Huisvesting, vakbeweging, sociale ongelijkheid en arbeidsomstandigheden gingen hem aan het hart. Solidariteit met onderdrukten en onderdrukte volkeren. Ja zeg maar de universele basisprincipes van de sociaal-democratie.
Martin van der Linde
Martin van der Linde5 jan. 2024 - 1:59
' Solidariteit met onderdrukten en onderdrukte volkeren. Ja zeg maar de universele basisprincipes van de sociaal-democratie. ' Mathijs, dat is er nog steeds.
Mohawk2
Mohawk25 jan. 2024 - 10:32
"Solidariteit met onderdrukten en onderdrukte volkeren. Ja zeg maar de universele basisprincipes van de sociaal-democratie. " Wat Martin reeds zei, met daarbij aan toegevoegd dat "solidariteit met onderdrukten" door types als jou en Gimli hier telkens met dichtgeknepen neus "woke" genoemd worden, Thijsco...
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 13:45
@Mohawk Woke is in de basis een goede zaak, echter wanner het leidt tot tunnelvisie en eenzijdige keuze van problemen die aangepakt moeten worden, is dat een verkeerde zaak. Gezien de keuze van de kiezers bij de laatste verkiezingen, wordt die keuzes van onderwerpen niet meer gesteund. Dan kun je vast blijven houden, maar dat levert geen kiezers meer op. Tactisch en strategisch is dat geen slimme keuze gebleken, maar keer terug op je schreden is mijn advies. Er is zeker genoeg reden om het oude socialisme weer op te pakken, het aantal daklozen is verdubbeld, het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de voedselbank is sterk gestegen. Zo zijn er genoeg voorbeelden, waarom het oude socialisme levensvatbaar kan zijn. Ik eigen me niet zoveel macht toe, dat ik zo belangrijk ben, dat het ineenstorten van neoliberaal links aan mij kan liggen. Daar zijn vele factoren voor en veel daarvan zijn kritisch op de huidige ideologie. Als die kritiek mij al (extreem)rechts maakt, is het genezingsproces op links afwezig. Nu zit neoliberaal links nog in de ontkenningsfase, hopelijk gaan ze snel over naar de 3 volgend fases. Dan is er nog een gerede kans dat het goed komt met het socialisme.
Martin van der Linde
Martin van der Linde5 jan. 2024 - 19:48
Joost. Prima dat er coöperaties zijn. Maar er ontstaan problemen zodra coöperaties groter worden en er veel geld in om gaat. Friesland Campina is een coöperatie, alle grote verzekeraars zijn als coöperatie begonnen. Sommigen zoals Rabobank en Unive zijn het nog steeds. En die zitten op een berg van miljarden Euros. Ze gedragen zich als commerciële bedrijven waar de aangesloten onderlinge kantoren veel te zeggen hebben. Geen echte aandeelhouders maar toch een verkapt vorm van kapitalisme.
Mohawk2
Mohawk26 jan. 2024 - 12:37
Gimli, Samengevat vind je "woke" goed maar als de kiezer het niet pruimt moet je het als partij laten varen. De kiezer pruimt wel meer linkse standpunten niet, dat heeft de keizer altijd al gedaan. Dat is dus geen sterk argument. Ik daarentegen zal niet op een linkse partij stemmen die marchandeert met de ondergrens als het gaat om solidariteit met onderdrukten.
Gimli1955
Gimli19556 jan. 2024 - 15:09
@Mohawk2 Denk bij het geven van steun dan ook aan de slachtoffers van het Toeslagschandaal, wat is uitgevoerd onder bewind van mede PvdA in Rutte 2. Die werden pas echt onderdrukt en vernietigt, toen nam de PvdA het niet zo nauw met de Grondwet en de mensenrechten. Dan is het niet zo geloofwaardig dat je nu diezelfde partij steunt. Of wil je liever zelf bepalen wie de onderdrukten zijn? Dan is het woke en die soort woke steun ik niet.
JoostJK
JoostJK6 jan. 2024 - 23:04
@Martin van der Linde Dan moet je zorgen dat de oorspronkelijke doelstelling van een cooperatie bewaard wordt, en niet uit z'n voegen barst , dus GEEN managers, of andere overbodige beleids/ bestuurslagen ( de accountant bijvoorbeeld is gewoon een werknemer , zoals ALLE werknemers, met hetzelfde inkomen )
Grijze Jochem
Grijze Jochem
4 jan. 2024 - 17:49
Socialisme is als ieder politiek-ideologisch -isme net zo ongewenst als de -isme's die links zo graag en steeds vaker maar volstrekt onterecht rechts toedicht. Rechtse partijen in Nederland van enige betekenis bekennen zichzelf aan geen enkel -isme. De belangrijkste linkse politieke partijen en hun politici ook niet. Daar doen ze goed aan.
watcher3
watcher3
4 jan. 2024 - 17:12
Bravo
NemoKoning
NemoKoning
4 jan. 2024 - 17:10
Geweldig! Dankjewel voor deze bijdrage. Democratisch socialisme is iets om uit te dragen en voor te strijden. Het enige wezenlijke antwoord op kapitalisme.
EUpiet
EUpiet
4 jan. 2024 - 17:08
De reden dat ik hier nooit meer reageer is omdat als je refereert aan de sociaal democratie zoals die onder Joop den Uyl werd gezien afgedaan wordt door de meeste PvdAers als hopeloos ouderwets en omdat de wereld en de maatschappij zo veranderd zijn dus ook niet meer toepasbaar. Groen Links en de PvdA staan veel dichter bij D66 dan bij de sociaal democratie tegenwoordig. Dat zie je ook aan het electoraat wat heen en weer gaat tussen die partijen bij de opeenvolgende verkiezingen. Het zij zo. Ook uw betoog zal de sociaal democratie niet meer uit haar diepe terminale coma kunnen doen ontwaken. Zeker niet meer bij de PvdA of Groen Links. Wellicht nog bij een andere partij. Maar het is voor PvdAers tegenwoordig een wel heel ouderwetse manier van kijken naar de samenleving die oude sociaal democratie. Daarom laat ik u maar weer verder alleen met deze discussie. De scherpe reacties en diep onderbouwde argumenten die ik weer eindeloos tegemoet kan zien van het progressieve smaldeel hier laat ik aan me voorbij gaan. Aan een dood paard trekken heeft geen zin.
3 Reacties
Gimli1955
Gimli19554 jan. 2024 - 20:22
@EUpiet Het is heel simpel, ze zullen het moeten laten zien. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Het hangt af van de daden, niet van de woorden. Die zijn in het verleden vaak onbetrouwbaar gebleken. Ze zullen de kiezer moeten overtuigen van hun oprechtheid, die laat zich niet meer met een kluitje in het riet sturen. Daarvoor is er nu met de huidige versplintering genoeg keuze. Laat neoliberaal links het huidige verlies accepteren en inzien dat het voor een groot deel ook aan henzelf heeft gelegen. De aanhangers moeten door de 4 fases van rouw heen, en nu blijven ze nog te veel hangen in de 1ste fase : ontkenning.
JoostdeF
JoostdeF5 jan. 2024 - 8:37
"neoliberaal links", wat mogen we daaronder verstaan?
Gimli1955
Gimli19555 jan. 2024 - 9:59
@JoostdeF De "linkse" partijen die in het verleden meegedaan hebben met het neoliberalisme, waaronder de PvdA tijdens Rutte 2 en GL die het Lente akkoord heeft gesteund. Eigenlijk de PvdA/GL combinatie. Links is de SP en duurzaam links is de PvdD. D'66 is liberaal en zit zelfs met de VVD in de EU fractie. Volt is hoofdzakelijk pro EU. Daarnaast heb je neoliberaal midden, het CDA en neoliberaal rechts en (extreem)rechts, de VVD, en de rest aan de rechterkant.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor