Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het wantrouwen regeert bij de formatie: het gaat al mis als de partijen in één ruimte zitten

  •  
12-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1969 keer bekeken
  •  
formatiegesprekken

De verkiezingen zijn alweer 143 dagen geleden. Maar de formatie van een ultrarechts kabinet – volgens Telegraaf-columnist Ronald Plasterk “niet enorm ingewikkeld” – schiet nog niet op. “Ze kunnen niet eens met elkaar in een ruimte zitten”, constateerde politiek verslaggever Arjan Noorlander donderdagavond bij Nieuwsuur.

Als de vier partijen om tafel zitten, blijken ze elkaar niet te vertrouwen. PVV, VVD, NSC en BBB zijn niet in staat om op een normale manier met elkaar te onderhandelen. “Ze praten langs elkaar heen. En daardoor gebeurt er niet wat er moet gebeuren in normale onderhandelingen: dat je elkaar wat gunt”, aldus Noorlander.

Vanwege het onderlinge wantrouwen spraken de informateurs deze week drie dagen telkens een-op-een met de fractievoorzitters. Toen de vier daarna weer bij elkaar werden gezet, liep het meteen spaak. De partijen bleken het direct oneens over tekst die de twee informateurs hadden opgesteld over financiën.

Ook in andere media klinken geluiden dat de vier (extreem-)rechtse partijen grote moeite hebben om tot elkaar te komen. Zo schreef het AD deze week: “Volgens meerdere bronnen lopen de onderhandelingen tot nu toe ‘uiterst stroef’. Volgens een bron zouden de gesprekken tot nu toe niet veel verder zijn gegaan dan het ‘oplezen van ieders verkiezingsprogramma’.

De formerende partijen waren van plan om de gesprekken voor half mei af te ronden, maar met het huidige tempo is het zeer de vraag of dat gaat lukken.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

PVDB2
PVDB2
13 apr. 2024 - 10:19
1 van de onderwerpen die naast financiën het meest besproken zal worden is migratie. En nou net de ironie en ook hypocrisie het feit zijn dat alle vier de hoofdpersonen zelf dankzij migratie geworden zijn wie ze zijn. Omtzigt en Wilders hebben een vrouw met migratieachtergrond, Yesilgöz heeft een migratieachtergrond en de moeder van Van der Plas ook. Yesilgöz heeft een verkiezingscampagne lang gelogen over nareis op nareis. Organiseerde in het verleden een demonstratie tegen het asielbeleid van de VVD waar ze deel van uit maakt. En zelf sprookjes verkoopt die angst en haat tegen asielzoekers/vreemdelingen aanwakkerde. PVV-corvee in de hoop de grootste te worden door het kabinet te laten vallen en daarmee nieuwe verkiezingen. Wat een grote misrekening bleek te zijn. Hoelang die show gaat duren weten we niet.
2 Reacties
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers13 apr. 2024 - 20:42
Betere migratie is niet geen migratie. Niemand is tegen migratie. Iedereen, van deze partijen tot Groen Links en SP, weet dat het verlies van vat op migratie een ramp is, en wil daar verbetering in, en zegt dat duidelijk. Alleen, ze zijn verdeelt.
Frits Jansen
Frits Jansen14 apr. 2024 - 2:52
@Paul_Spijkers: De termen wisselen elkaar in hoog tempo af. Een migrant is iemand die naar een ander land verhuist. Een vluchteling is iemand die dat doet omdat hij voor zijn leven moet vrezen. Vluchtelingen vragen als regel asiel aan, maar niet altijd. Er zijn er ook die illegaal (=zonder vergunning) in Nederland blijven, omdat die vergunning is geweigerd of zelfs net eens aangevraagd. Dit zijn heel brave vluchtelingen want ze moeten niet opvallen. Een kapot achterlicht kan al fataal zijn. De IND kijkt daarom wie een werkend achterlicht heeft, want dat heeft geen normaal mens.
misterzuinig
misterzuinig
13 apr. 2024 - 9:44
Op https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5445103/veranderende-rol-eerste-kamer-voor-elke-wetswijziging-gedoogsteun "Eerste Kamer verwerpt steeds meer wetten, 'uitdaging' voor rechtse coalitie". Dat wordt wat, grote kans dat het te formeren rechtse kabinet vleugellam raakt, omdat dat kabinet geen meerderheid in de Eerste kamer zal hebben.
2 Reacties
adriek
adriek13 apr. 2024 - 13:41
Tijd om de Eerste Kamer eens duidelijk ophaar rol te wijzen. De Eerste Kamer is geen politieke arena, of zou dat niet moeten zijn.
Frits Jansen
Frits Jansen14 apr. 2024 - 2:39
@adriek: Ik geloof dat het een VVD-er was die ooit bedacht dat de Eerste Kamer niet aan politiek mocht doen. Dat paste in de trend "wie ons tegenspreekt schaffen wij af". De Grondwet is volkomen duidelijk: ook de Eerste Kamer komt een politieke rol toe. Veel landen hebben trouwens een tweekamersysteem. Dat maakt beslissen moeilijker, maar terecht: de ware democratie houdt ook rekening met de wensen van de oppositie en minderheden. Niet de Eerste Kamer maar de Raad van State heeft de taak te waken voor wetgevingskwaliteit. De adviezen van de Raad van State kunnen trouwens zonder enig formeel(!) bezwaar worden genegeerd. Anders dan de meeste beschaafde landen heeft Nederland geen aparte constitutionele rechter, en die zou zo nodig uitspraken kunnen doen over bevoegdheden. Ik geloof dat ze nu de Hoge Raad de rol van constitutionele rechter erbij willen laten doen. Dom dom dom want de Hoge Raad kan ook fouten maken - zeker als Wilders daar raadsheren in gaat benoemen. Hij heeft al eens de benoeming van een raadsheer tegengehouden, omdat de man het gore lef had zijn mening te geven over een wrakingsverzoek. Let wel: een *mening*, dus geen beslissing.
Break on through
Break on through
13 apr. 2024 - 9:42
We zijn nu al een end op weg naar het uit elkaar vallen van deze onderhandelingen. Er doemen alleen obstakels en tegenstellingen op voor deze formatie. Op financiën zitten vvd en nsc onoverbrugbaar ver van pvv en bbbbbb. NSC staat mijlenver van de rest van de formerende partijen als het over de publieke omroepen gaat. Om over persoonlijk vlak nog naar te zwijgen. De onderlinge haat tussen vvd nsc, pvv en bbbbb is eindeloos en fataal natuurlijk.
2 Reacties
adriek
adriek13 apr. 2024 - 13:48
Kleine correctie: de onderhandelingen zijn nog niet echt begonnen. Het lijkt daarom eerder op struikelen op weg naar de start dan op uiteenvallen.
Frits Jansen
Frits Jansen14 apr. 2024 - 2:43
Journalisten met gevoel voor drama blijven maar doorzeuren over persoonlijke verhoudingen en emoties. Dat miskent dat er vooral grote inhoudelijke tegenstellingen zijn. Ze zijn het hartgrondig oneens, maar ik betwijfel of ze elkaar haten. Wie de politiek in gaat moet tegen een stootje kunnen - tenzij het onder de gordel is.
Puin Ruimer
Puin Ruimer
13 apr. 2024 - 8:57
Pieter wil niet met Geert. Geert wil niet met Pieter en niet met Dilan. Dilan wil niet met Caroline en Caroline wil met iedereen. Hoe hier een werkend team van te maken is een raadsel zonder oplossingen.
Geert2509
Geert2509
12 apr. 2024 - 18:26
Als er niet eens een programakkoord uit hun handen kan komen, wat in feite een lijst is van wat de komende jaren prioriteit moet krijgen, dan is t onwaarschijnlijk dat ze t land samen kunnen besturen. Daarbij zijn 3 van de 4 partijen helemaal of nagenoeg zonder kader. De PVV heeft zelfs maar 1 lid. BBB en NSC hebben te weinig tijd gehad om serieus te kunnen hebben gewerkt aan kaderleden, die functies zouden kunnen uitoefenen. En als ze die wel al hebben, dan komen die ongetwijfeld van CDA-huize. Dus rijst nu al de vraag: wat en wie als het toch lukt? Wie het weet mag het zeggen... Maar als het bij elkaar zitten echt uitzichtloos is, dan wordt t tijd dat ze dit gaan erkennen. Dan moet er iets anders geprobeerd worden of nieuwe verkiezingen. Het wordt tijd om eens te kijken of de rechtspersoon van 'vereniging' niet dwingend opgelegd moet worden voor partijen die meedoen aan verkiezingen. In verenigingen streven de leden immers gezamenlijk een statutair omschreven doel na. Dit is ongeveer hetzelfde als wat politieke partijen doen. In een democratisch land zou t regel moeten zijn, dat partijen die meedoen aan verkiezingen ook de meest democratische structuur hebben en dat is de vereniging, waarbinnen de leden via de Algemene Leden Vergadering het hoogste orgaan zijn.
1 Reactie
adriek
adriek13 apr. 2024 - 13:50
Maar Kamerleden doen wettelijk gezien hun werk zonder last of ruggespraak, dus het zou onwettig zijn hen aan een partijprogramma te binden.
Campanula
Campanula
12 apr. 2024 - 16:59
Waar links kapot gaat aan onderling zelfbeklag door morele verhevenheid gaat rechts kapot aan onderling beklag door blokkadeconservatisme.
misterzuinig
misterzuinig
12 apr. 2024 - 16:07
Op https://nos.nl/collectie/13965/artikel/2516496-kabinet-zegt-oekraine-miljarden-toe-pvv-en-bbb-ontstemd "Kabinet zegt Oekraïne miljarden toe, PVV en BBB ontstemd". Volgens de twee informateurs bemoeilijkt dit het leggen van de financiële puzzel. Volgens mij wordt de kans dat deze formatie gaat mislukken, alleen maar groter.
1 Reactie
hgroen2
hgroen212 apr. 2024 - 17:20
Tsja BBB en PVV wilde sinterklaas gaan spelen. Die vlieger gaat dus niet op. Maar zelfs zonder de toezegging van het huidige demissionaire kabinet, zouden ze alsnog een financieel probleem hebben. Alles wat BBB en PVV beloofd hebben, had geen enkele financiele dekking. En daar lopen ze nu tegen aan. Want VVD en NSC zijn wel streng in de leer als het gaat om de begroting.
Frits Jansen
Frits Jansen
12 apr. 2024 - 12:50
Ik zou me pas zorgen maken als er GEEN wantrouwen zou zijn. Ik herinner er aan dat Wilders een leerling is van Bolkestein. Hij begon immers bij de VVD. Bolkestein vond - als oerpopulist - dat alles mocht - en moest - dat meer stemmen beloofde. Toen iedereen begreep dat Rita Verdonk te licht was als regeringsleider bleef Bolkestein achter deze brekebeen staan. Wilders trekt proteststemmen. Zou een Kabinet-Wilders problemen oplossen (stel je voor!) dan zou er niets meer zijn om tegen te protesteren en zou Wilders zijn bestaansrecht verliezen.
Zandb
Zandb
12 apr. 2024 - 12:37
De PVV heeft, zo lijkt het, het meest baat bij nieuwe verkiezingen. De PVV gokt er op dat er nog meer mensen van overtuigd raken dat haar populistische prietpraat werkelijk zoden aan de dijk zal zetten en dat Wilders, ondanks dat hij feitelijk te kennen geeft dat beslist niet te willen, toch de belangen van alle Nederlanders zal behartigen. (Om dat te zien, hoef je alleen maar te kijken naar wat er tot nu toe werkelijk gebeurd is, naar zijn plannen en gebrek aan 'oplossingen', en naar hoe hij zich in de media uit en zich vrijwaart voor onwelgevallige kritiek.) Kijk, hoe het wel moet in Nederland, dat is een vraag maar hoe het niet moet, dat is een gegeven. Want wat kan iemand in vredesnaam aanvoeren om het vertrouwen dat mensen hebben in wilders te rechtvaardigen? Is Wilders dan niet zo veel ongrondwettelijks van plan, dat zijn kiezers niet door kunnen hebben dat er 'iets' niet deugt?
3 Reacties
MG1968-2
MG1968-212 apr. 2024 - 13:27
Zoals de verhoudingen nu liggen heeft niemand baat heeft bij nieuwe verkiezingen. De formerende partijen kunnen in totaal meer of minder zetels hebben en de onderlinge verhoudingen zullen verschoven zijn maar verzilveren kunnen ze de krachtsverhoudingen -net als nu- pas als ze er met z'n vieren uitkomen. Ook na nieuwe verkiezingen lijken deze partijen tot elkaar veroordeeld. Wat wel kan is dat er andere wegen gezocht worden in plaats van de coalitie die nu in onderzoek is. En aangezien die nimmer met de PVV en zeer onwaarschijnlijk met de BBB zullen plaatsvinden zijn degene die zo'n nieuwe weg mede moeten bemannen (vvd/nsc) niet gebaat bij nieuwe verkiezingen omdat ze dan zullen inboeten in kracht bij die nieuwe weg (en dat komt bij wilders terecht). Dus wilders heeft geen baat bij nieuwe verkiezingen. Ook al heeft hij meer zetels daarmee zal hij nog steeds een coalitie moeten vormen met dezelfde 3 partijen. VVD en NSC zijn niet gebaat bij nieuwe verkiezingen want minder sterk bij 'overige mogelijkheden'. De nu oppositie zou dus overigens wel kunnen profiteren en hoewel wilders nog sterker wordt wel relatief kunnen stijgen tov nsc en vvd. Maar de oppositie zal niet roepen om nieuwe verkiezingen voordat alle mogelijkheden onderzocht en uitgeput zijn. Want dat is nou eenmaal democratie. Niet de verkiezingsuitslag weggooien omdat het resultaat je niet zint maar dat als uitgangspunt nemen. Nieuwe verkiezingen pas daarna. Natuurlijk.
Astuiver
Astuiver12 apr. 2024 - 17:26
Een deel van Wilders zijn kiezers rennen snel naar Jimmy Dijk toe, die de PVV steeds haar beloftes voorgehouden heeft over zorg, wonen etc. De PVV heeft de kandidaten niet voor zoveel zetels, en ik zie niet gebeuren dat FDF en Pegida kandidaten gaan leveren voor de lijst. Nieuwe verkiezingen heeft de PVV ook geen baat bij.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 apr. 2024 - 10:17
MG1968-2 "De nu oppositie zou dus overigens wel kunnen profiteren en hoewel wilders nog sterker wordt wel relatief kunnen stijgen tov nsc en vvd." Dat zou inderdaad wel kunnen. Maar zelfs de linkse oppositie zal niet veel baat hebben bij nieuwe verkiezingen aangezien ze nooit genoeg zullen winnen om echt over links te gaan. De enige andere weg die begaanbaar is voert door het midden, met PvdA/Gl, D66, VVD en NSC, die hebben er nu 78. Zelfs al zou Timmermans nog wat kunnen bij sprokkelen van andere linkse partijen (het moet niet teveel ten koste gaan van D66 want die zijn immers ook nodig), wat de VVD kwijt zou kunnen raken zou die winst voor de coalitie als geheel zo weer teniet kunnen doen. En NSC zou nog wel eens veel volatieler kunnen blijken en de helft kunnen kwijtraken, dan is er niet eens een meerderheid meer. De laatste Ipsos van twee weken geleden heeft deze coalitie op 65 staan. Als er bij nieuwe verkiezingen nog een verschuiving op rechts plaats vindt van de VVD en met name NSC naar PVV zou het laatste alternatief voor een PVV kabinet wel eens onmogelijk kunnen worden. Tenzij je naar varianten met +/- 6 partijen gaat kijken.
Dehnus
Dehnus
12 apr. 2024 - 12:30
Dit word gewoon regering "Klootzak 1" . Schreeuwen, treiteren en "IKKE EERST!". Eigenlijk past het ook wel bij Nederland.
1 Reactie
Campanula
Campanula12 apr. 2024 - 17:04
Ieder voor zich en God voor ons allen lijkt mij ook een passend motto voor Karbonade I. Of na ons de zondvloed...
DaanOuwens
DaanOuwens
12 apr. 2024 - 11:34
Ik denk eigenlijk dat ze nog meer problemen hebben dan normaliter in een formatie. Gebruikelijk was dat partijen altijd een enigszins doordacht programma hadden dat het vertrekpunt kon zijn voor onderhandelen en daarna vervolgens kon leiden tot een gezamenlijk regeerakkoord. Voor de PVV is duidelijk dat een dergelijke visie er niet ligt. Het is een verzamelen kreten maar geen samenhangend betoog. De PVV zou al grote problemen hebben als ze de absolute meerderheid zouden hebben en hun eigen visie zouden moeten omzetten in een uitvoerbaar akkoord. Voor BBB geldt grotendeels hetzelfde. Rode draad is meer geld naar het platteland en de boeren. Maar alleen al het organiseren van het openbaar vervoer, het onderwijs, het winkelaanbod en de zorg in dunbevolkte gebieden is een moeizaam proces. Voor NSC zijn volgens mij de belangrijkste topics staatsrechtelijk en pas te realiseren door een volgend kabinet en als neven doel niet teveel Wilders. En de VVD heeft het meest rechtse verkiezingsprogramma ooit en moet toch iets aan de zwakste groepen in de samenleving gaan doen. Ik zie dus twee zaken. Ten eerste zijn de vier programma's al niet uitvoerbaar of heel moeilijk en ten tweede zitten er nog wat tegengestelde opvattingen tussen die partijen. Daar een beetje homogeen geheel van bakken lijkt mij eigenlijk onmogelijk. Neemt niet weg dat ze het toch samen moeten doen, maar het hele bouwwerk zal niet lang overeind blijven. Het kan geen eenheid worden.
6 Reacties
adriek
adriek12 apr. 2024 - 11:43
Precies. Ze kunnen blijkbaar elkaar zelfs niet vinden op de punten waarover ze het eens zijn ...
misterzuinig
misterzuinig12 apr. 2024 - 12:15
Juist nu de overheidsfinanciën op orde gebracht moeten worden, is het voor een 4-partijencoalitie met daarin 2 populistische partijen veel moeilijker om tot een regeerakkoord te komen dan wanneer er geld in overvloed is, zoals dat bij Rutte 3 en 4 het geval was. Klassieke bezuinigings- en hervormingskabinetten hebben vaak maar twee of drie partijen, anders is het niet eens te doen.
hgroen2
hgroen212 apr. 2024 - 17:23
Hoezo moeten ze het samen doen? er zijn nog andere opties. Zoals een centrum kabinet. Kan prima. En dan heb je 4 partijen die elk een fatsoenlijk programma hebben en vooral ook een doorgerekend programma. het wachten is gewoon tot Wilders de handdoek in de ring gooit of al zijn standpunten bij het groot vuil zet. Want daar is het wachten op. Geen van de 4 partijen durft te breken.
DaanOuwens
DaanOuwens12 apr. 2024 - 17:52
@ hgroen2 Jij schrijft: er zijn nog andere opties. Nee die zijn er niet. Op dit moment zou 1 van de 3 Nederlanders PVV stemmen. Dom en onverantwoordelijk van hen. Maar het gevolg daarvan is dat de PVV in staat gesteld moet worden de samenleving aanzienlijke schade toe te brengen. Anders betrek je deze miljoenen Nederlanders nooit meer bij de democratie en hun gedrag zal echt niet verstandiger worden als ze beseffen dat ze nooit mogen meedoen. Er is geen enkel alternatief. Of met deze verkiezingsuitslag of na een falende formatie na de volgende. Het enige dat links kan doen is de beste mensen naar voren schuiven en overal binnen de bestuurlijke kolom het PVV-beleid aanvallen, bijsturen of traineren. Meer opties zijn er niet. De lessen uit de VS onder Trump zijn helder. Je kan doen alsof de situatie hier niet zo extreem is, naar de overeenkomsten zijn groot. Denken dat je nog wel een pleistertje kan plakken is erg gevaarlijk.
Peterrr.
Peterrr.12 apr. 2024 - 22:09
@DaanOuwens, ik denk dat je helemaal gelijk hebt met je analyse! Ik denk zelf dat er zoveel onkunde bij PVV, BBB en VVD is dat het niet eens tot een bouwwerk gaat komen. Maar ja, wat komt er dan wel?
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2024 - 6:35
Daarnaast zit je nog met de macht van de BBB in de 1e kamer. Dat zie je nu al, ze torpederen alles.
adriek
adriek
12 apr. 2024 - 11:26
Toch vreemd. In de eerste ronde had toch duidelijk moeten worden onder welke voorwaarden ze tot samenwerking zouden moeten kunnen komen? De verkenningsfase lijkt dan ook niet echt geslaagd? Misschien kunnen we alvast verkiezingen gaan plannen voor begin mei, afzeggen kan altijd nog en anders wordt het op zijn vroegst september, maar waarschijnlijk zelfs november en hebben we een heel jaar verspild.
misterzuinig
misterzuinig
12 apr. 2024 - 11:10
Wat een kinderachtig gedoe met de formatie. Hoog tijd dat de PVV en de BBB buitenboord worden gezet en de VVD en het NSC samen met PvdA/GL en D66 een middenkabinet gaat formeren. In dat kabinet kan het NSC zich beter profileren als het om de bestaanszekerheid en goed bestuur gaat, dan in een kabinet met de PVV, VVD en BBB.
1 Reactie
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen12 apr. 2024 - 13:01
misterzuinig "Hoog tijd dat de PVV en de BBB buitenboord worden gezet en de VVD en het NSC samen met PvdA/GL en D66 een middenkabinet gaat formeren." Dat zou uiteindelijk best wel eens de uitkomst kunnen zijn. Maar eerst moet het stuklopen, waarbij zowel de VVD als het NSC hopen dat de ander in de beeldvorming de schuld krijgt. Ze willen geen van beide als eerste bewegen. Tegelijkertijd raak ik steeds minder overtuigd van dit scenario. Arjan Noorlander zei gisteren dat de formerende partijen het idee hebben dat er gewoon geen alternatief is, dwz, dat Timmermans geen alternatief is. Dat is natuurlijk onzin, hoewel je ook wel weer moet toegeven dat je nogal wat vraagt van VVD en NSC. Het zou met name bij de VVD dwars ingaan tegen de hele teneur van hun verkiezingscampagne. Dat hebben ze natuurlijk helemaal aan zichzelf te danken, maar toch.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
12 apr. 2024 - 11:02
Wanneer begrijpen de collaborerende partijen nu eens dat Wilders de baas wil spelen. Dat ze moeten doen wat Hij zegt. Je kunt formeren dat je een ons weegt maar als je daar niet voor wil tekenen is alles voor niks. En wat die Omzucht betreft; u bent een grote kiezersbedrieger als u met mister afbraak rechtsstaat wilt zaken doen.
2 Reacties
adriek
adriek12 apr. 2024 - 15:03
Deze partijen werken nog lang niet samen. Zoals het artikel al aangeeft kunnen ze nauwelijks samen in een ruimte zitten en is er feitelijk nog geen sprake van onderhandelingen. Omtzigt of een van de andere deelnemers beschuldigen is wat hypocriet. Ze kenmerken zich allemaal door enorme tegenstellingen maar de verkenner en de informateur hebben besloten dat deze vier een poging moeten wagen. Dus als fatsoenlijk politicus toon je dan je goede wil
Anna R. Chist
Anna R. Chist13 apr. 2024 - 10:26
Als fatsoenlijk politicus ga je niet met Wilders aan tafel zitten. Zeker niet als de je beweert de rechtsstaat te willen beschermen. Wilders wil namelijk afbreken. Daar maakt ie al jaren geen geheim van.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor