Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoge gasprijs leidt tot run op haardhout, handelaren uitverkocht

  •  
13-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12577 keer bekeken
  •  
2935732144_f93d53d776_o

Handelaren in haardhout worden overweldigd door de belangstelling nu veel mensen hout stoken zien als een alternatief vanwege de hoge gasprijs. Sommigen leveranciers zijn al helemaal uitverkocht, meldt Omroep Gelderland na een rondgang door de bosrijke provincie.

Bij Erik Jan Davelaar is het haardhout niet aan te slepen. "We moeten vaak mensen teleurstellen, want we kunnen lastig aan hout komen", zegt de haardhoutverkoper uit Elspeet. "De winter is nog niet eens begonnen. Het is een ravage op de markt. Het loopt de spuitgaten uit."

De handelaren hebben soms nog wel voorraad die nog niet rijp is voor de verkoop omdat het hout nog moet drogen. Een handelaar in Tiel meldt dat de verkoop voorbij is want alles is uitverkocht. "We kunnen er niet meer aankomen."

Het programma Kassa meldt dat door de grote tekorten oplichters hun kansen ruiken:

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de Nationale Politie waarschuwde de afgelopen tijd voor een meerdere malafide webshops die zich toeleggen op de verkoop van artikelen zoals haardhout en houtkachels. 'Verkoop' kunnen we echter rustig tussen aanhalingstekens plaatsen: de oplichters gaan er namelijk met jouw geld vandoor, en bestellingen worden nooit geleverd. Het gaat om allerlei partijen hout met prijzen die tussen de 100 en de 500 euro liggen.

De Volkskrant meldde in juli al dat de prijzen van haardhout verdrievoudigden, ook al omdat veel mensen in allerijl een houtkachel aanschaffen. De vraag is of dat gaat helpen want stookhout is amper nog te krijgen.

Uitwijken naar buitenlandse leveranciers heeft weinig zin. Openhaardhout Gigant haalde zijn voorraad al voornamelijk uit Oost-Europese landen, waaronder Oekraïne en Belarus. ‘Dat gaat nu niet of nauwelijks meer door de oorlog en een handelsverbod’, zegt eigenaar Joey van Wettum. ‘Bovendien zie je dat andere landen als Servië, Bosnië en Moldavië meteen zijn gestopt met de export van hout om hun eigen markt te beschermen.’ Voor het beetje hout dat nog wel naar West-Europa komt, moeten de inkopers eveneens hoge prijzen bieden om te concurreren met andere geïnteresseerden.

Ondertussen buigt het Europees parlement zich over de vraag of de subsidies gestaakt moet worden op het verbranden van hout. Veel van de zogeheten houtpellets die in elektriciteitscentrales en bij particulieren terechtkomt blijken niet duurzaam gekweekt maar afkomstig uit zeldzame oerbossen in Oost-Europa.  De VRT meldt:

In het Europees parlement zullen ze vandaag dus weten waarover te praten.  Er zal immers gestemd worden over de vraag of bio-energie uit primair hout nog gesubsidieerd moet worden, nu blijkt dat die toch niet zo duurzaam is. Voor ons land is het duidelijk: die subsidies moeten worden geschrapt. Nederland, Duitsland en Luxemburg sluiten zich aan bij dat standpunt. Maar de Oost-Europese en Baltische lidstaten, die nog uitgestrekte wouden op hun grondgebied hebben, zetten de hakken in het zand. Voor hen staat er immers heel wat geld op het spel, in de vorm van onder meer vrijstellingen van belastingen, projectbeurzen en terugbetalingen van installaties.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor