Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoge Raad geeft Urgenda gelijk: staat moet klimaatdoelen halen

  •  
20-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
hogeraad
Voor eind volgend jaar moet de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen ten minste een kwart lager liggen dan in 1990. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Eerder kwamen de rechtbank en het gerechtshof van Den Haag al tot dezelfde conclusie in de zaak die de klimaatorganisatie Urgenda in 2013 aanspande tegen de Nederlandse overheid.
Volgens de Hoge Raad is de opwarming van de aarde een ‘hard feit’. Als de overheid daartegen geen actie onderneemt, zou ze daarmee de mensenrechten schenden. Hoewel de Hoge Raad erkent dat Nederland niet in zijn eentje het klimaat kan redden, ontslaat dat de Nederlandse overheid niet van de plicht om een bijdrage te leveren aan de oplossing van de klimaatcrisis.
"De Hoge Raad heeft zijn oordeel gebaseerd op het VN-Klimaatverdrag en op de rechtsplichten van de Staat tot bescherming van het leven en het welzijn van burgers in Nederland. Die verplichtingen zijn verankerd in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (het EVRM). In de wetenschap en de internationale gemeenschap bestaat een grote mate van consensus over de dringende noodzaak van een reductie van de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met minimaal 25 procent door ontwikkelde landen."
Urgenda reageert opgetogen op het vonnis van het hoogste Nederlandse rechtscollege.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

WimpyH
WimpyH
24 dec. 2019 - 9:37
"Democratie in Nederland is ook nooit de helft plus 1. Er is oog voor de andere helft, voor minderheden, voor de verliezers. En niet alleen omdat je wellicht een paar jaar later samen een regering moet vormen, maar ook omdat het anders toch niet werkt. Het is te betreuren dat de Hoge Raad geen oog heeft voor dit wezenskenmerk van Nederland en de Nederlanders. Door de actiegroep Urgenda gelijk te geven, draagt het de regering in feite op dictatoriaal in te grijpen. Want als het kabinet zich wil houden aan het vonnis – eind 2020 moet de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 25 procent zijn teruggedrongen – moet het kabinet draconische maatregelen nemen. Niet passend in de Nederlandse situatie. Met ingrijpende gevolgen voor burgers, boeren en buitenlui. Met faillissementen, bedrijfssluitingen en verlies van banen." Alles voor de vooruitgang.
2 Reacties
jurmeister
jurmeister31 dec. 2019 - 9:16
Maar dit gaat over een vonnis uit 2015. De overheid heeft al sinds 2015 de plicht om te voldoen aan het vonnis. De reden dat er nu draconische maatregelen genomen moeten worden komt doordat de overheid sinds dat vonnis te weinig maatregelen heeft getroffen. Daardoor moet er nu komend jaar nog veel gebeuren. Je kan niet de hoge raad kwalijk nemen dat de overheid tot noch toe geen maatregelen heeft genomen om het vonnis uit te voeren... Dat zou wat zijn. Stel, de rechter zegt dat ik in het komend jaar mijn schulden bij derden tot de helft moet terugbrengen. Vervolgens ga ik in hoger beroep (zonder opschortend effect van het vonnis). De uitspraak van het hoger beroep volgt 10 maanden later, waarmee wordt bevestigt dat de rechterlijke uitspraak inderdaad juist is. En dan zeg ik , Ja, maar nu heb ik nog maar 2 maanden, dat kunt u niet maken?!
jurmeister
jurmeister31 dec. 2019 - 9:27
Daarbovenop is het juist dictatoriaal als een staat een wettelijke uitspraak naast zich neer legt. Als de staat niet meer gecorrigeerd kan worden door rechters, neigt juist dat naar een dictatoriale setting...
Ewout Pool
Ewout Pool
23 dec. 2019 - 6:26
Voor alle mensen die denken dat er iets gaat veranderen: Dat gebeurt (gelukkig) niet. De regering zal er lippendienst aan bewijzen en verder de uitspraak negeren. Zij zijn immers degene die een uitspraak van een rechter ten uitvoer moeten brengen en net als in België met het IS gezin gaat zij dit (terecht) negeren. En die dwangsom heeft ook niet zoveel zin als je zelf degene bent die die moet executeren. Sorry boomknuffelaars: not gonna happen!
1 Reactie
jurmeister
jurmeister31 dec. 2019 - 9:25
Waarom heeft de dwangsom geen zin? De eisende partij wordt de begunstigde van de dwangsom. Dat is Urgenda. Als de dwangsom voldoende hoog is, dan zal de staat toch liever voldoen aan het vonnis dan een hoge dwangsom betalen aan Urgenda?
korheiden2
korheiden2
22 dec. 2019 - 11:26
Vandaag in de peiling van Maurice de Hond : 48% van de bevolking is negatief over het Urgenda-arrest, 46% positief en de rest weet het niet. Geheel volgens verwachting oordelen GL, D66, PvdA en PvdD in grote meerderheid instemmend, de rest doet dat niet. Het lijkt me vooral een probleem voor VVD en CDA, die wel instemmen met klimaatmaatregelen die dus niet of weinig gesteund worden door hun eigen kiezers. Die stappen over naar Forum en PVV (nu 37 zetels). De polarisatie neemt toe en we zullen nog vele acties gaan zien in het komende jaar.
2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 dec. 2019 - 23:10
Kor, de kiezer kan vinden wat hij wil, de uitspraak ligt er. Dat rechtse kiezers voor het populisme kiezen laat zien wat de functie van die stroming is. Het is een afwerkplek voor twijfelaars. Het geeft ze een geweldig gevoel maar als de roes uitgewerkt is ziet de wereld er nog steeds hetzelfde uit. Zij die beter weten lopen niet in die fuik, zij weten dat aanpakken en niet wegkijken de oplossing is. We zijn het hedonisme voorbij.
WimpyH
WimpyH24 dec. 2019 - 9:44
"Dat rechtse kiezers voor het populisme kiezen laat zien wat de functie van die stroming is. Het is een afwerkplek voor twijfelaars." Dat linkse partijen als D66, Groenlinks en PvdA niets meer zien in referenda zegt genoeg. Stel je voor dat burgers iets anders willen. Meerderheid wil iets anders. De bestuurlijke elite bepaald. Zie ZP, boerkaverbod (niet handhaven), klimaat, EU e.d. Het moet je te denken zetten. Links populimse als Klavertje4 en Jetten viert hoog tij. Het is een afwerkplek van deugmensen.
Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
22 dec. 2019 - 10:18
"The way to hell is paved with good intentions" Ik snap niet dat mensen dit toejuichen. Om aan het klimaatakkoord te voldoen gaan we heel veel bomen in biomassacentrales verbranden. Niet alleen neemt onze uitstoot daardoor enorm toe (het is alleen op papier CO2 neutraal); we leveten ook nog een flinke bijdrage aan ontbossing (elke 9 maanden het equivalent van het complete Nederlandse bomenbestand). Electrisch rijden en verwarmen verergert dit alleen maar. Dit beleid is pure ecocide en verhoogt bovendien onze uitstoot.
1 Reactie
jurmeister
jurmeister31 dec. 2019 - 9:39
Ik deel uw zorgen dat de overheid zich gaat richten op biomassa. Schets van plan: Een jaartje extra bomen uit het buitenland in de oven stoppen, en het vonnis is voldaan.. Maar de keuze voor dit beleid ligt natuurlijk niet bij de rechtspraak of bij urgenda. De staat is verantwoordelijk voor hoe het het vonnis uitvoert. Sinds 2015 had het ook prima voor duurzamere opties dan biomassa kunnen kiezen. Aldus, hiervoor moeten we bij de regering zijn, niet bij de rechtspraak of urgenda, naar mijn mening...
JanB2
JanB2
21 dec. 2019 - 22:51
Mooi. En nou de knoet erover!
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2019 - 0:03
ik ben er niet gerust op
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2019 - 10:10
DanielleDefoe Ik ook niet!
JanB2
JanB222 dec. 2019 - 12:05
Rutte kan niet blijven dralen. Dat denkt hij wel, en hij zal ongetwijfeld de hakken in het zand zetten, maar dan stevent hij op een ongekende crisis af.
MG1968
MG1968
21 dec. 2019 - 13:18
@deboer Lees je bijdragen wel vaker, maar deze keer leg je wel erf de vinger op de zere plek. Het laat zien dat die rechtse, polulistische agenda idd alleen te realiseren is door die geadoreerde sterke man. En nee, om de 'ja maars' voor te zijn.. je zelf links noemen als populist maakt niet dat je daadwerkelijk dat gedachtegoed ondersteund: alleen dat je er voor hebt gekozen deze bepaalde doelgroep te prostitueren omdat deze goedkoper en makkelijker plat te krijgen is (of in je excessen mee te krijgen). Zoals soms rechts dat is.
1 Reactie
MG1968
MG196821 dec. 2019 - 13:19
@deboer 12:38
Leontrotsky
Leontrotsky
21 dec. 2019 - 12:51
We moeten zo snel mogelijk naar een nieuw Nederland zonder vervuilende industrie en met een veel kleinere luchthaven, en geen intensieve landbouw (we kunnen eventueel wel kleinschalig biologische kringlooplandbouw hebben). Ook het wagenpark moet veel sneller dan vanaf 2030 volledig elektrisch worden Als we dit niet gaan doen, dan kan Urgenda alle rechtszaken winnen,en dat zullen ze ook doen want ze hebben het gelijk aan hun kant want het gaat slechts om uitvoering van verdragen waaraan NL zich gecommitteerd heeft. Maar als we niet drastisch gaan bouwen aan een nieuw Nederland zonder uitstoot zal de Nederland nooit de doelen halen waaraan we ons verbonden hebben. En het kan ook want we zijn een van de rijkste landen ter wereld en we kunnen makkelijk een volledige klimaattransitie met 0% uitstoot realiseren zonder dat de economie en werkgelegenheid in gevaar komt, wel moeten we er dan ALLEMAAL de schouders onder gaan zetten en met goed beleid dit per direct gaan uitvoeren.
1 Reactie
4Vier!
4Vier!22 dec. 2019 - 8:50
Leontrotsky 21 december 2019 at 13:51 “(we kunnen eventueel wel kleinschalig biologische kringlooplandbouw hebben)” Gelukkig, we mogen dus nog wel wat eten. Voldoende voor iedereen in NL? Ik klaag weliswaar over overbevolking; ik denk dat onze huidige wereldbevolking door zijn grootte per definitie een schadelijke invloed heeft op het milieu, maar denk dan zelf meer aan het (vrijwillig) beperken van het aantal geboorten. Kameraad Mao dwong geïndustrialiseerde landbouw op, op een wijze waardoor er wel een deukje in de wereldbevolking kwam: ca 30 miljoen doden. Kameraden Stalin en Lenin waren ook leuk aan het experimenteren met een “famicide” in Oekraïne - ca 6 mln doden. Hoe ziet kameraad Trotsky de overgang naar eventueel wat kleinschalige biologische landbouw voor zich? Dat “eventueel” klinkt niet erg ruimhartig als het gaat om het voeden van de bevolking, is dat ook “eventueel”?
de Boer2
de Boer2
21 dec. 2019 - 11:38
De Staat heeft zich gedragen als de lamme Goedzak in de Tijl Uitenspiegel. Want mevrouw Sitalsing heeft gelijk als ze zegt dat de Staat zich heeft vergaloppeerd door doelen vast te leggen in de verre vage toekomst. Nou daar weet zo'n sluwe Urgenda dus dankbaar gebruik van te maken. Die spande de rechter voor haar karretje, aangeboden door een weinig nadenkende goedwillende Staat. En dan gaat het dus niet over inspanningsverplichting wat Sitalsing suggereert , niet over een goedbedoelde raad en aanmoediging met hup hip, je kan het, , maar over een imperatief. Gij zult de wereld redden voor de ;poorten van de hel. En geen gezeur, dan had je het maar anders op moeten schrijven. Nou daar weet een andere sluwe vos wel raad mee. Wadimir Putin laat klimaatbetogers allerminst adoreren, die verdwijnen een tijdje in het gevang. Dat kan in autoritair geregeerde landen, maar hier in de democratie dus niet. Zo zie je maar weer eens dat een democratie geen eenvoudige oplossing is voor alle kwalen, maar een heel bitter medicijn met tal van nare bijwerkingen. .
2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 16:27
'Die spande de rechter voor haar karretje, aangeboden door een weinig nadenkende goedwillende Staat' Ja vervelend hè, zo'n rechter die controleert of er volgens de wet wordt gehandeld en burgerrechten worden beschermt.. Misschien moet je verhuizen naar Turkije, Rusland of N-Korea, daar heb je geen last van 'dat soort problemen'.
JanB2
JanB221 dec. 2019 - 22:57
De staat is inderdaad een sukkel. Heeft alles voor zich uitgeschoven. Niet alleen op klimaatgebied, zowat op ELK gebied. Terugtredende overheid heet dat (feitelijk een stelltje plucheklevers die het vertikken om hun verantwoordelijkheden te nemen, al was het maar omdat ze daar te stom voor zijn en daarom nooit op dat pluche hadden mogen zitten). Laatst werd de stelling geponeerd dat de jaren van Rutte verloren jaren zijn. Wat een geflatteerd beeld! Het zijn destructieve jaren geweest. En nu komt de rekening. Tijd voor imperatieven zou ik zeggen! Geen rechst gekluns en gekloot meer.
de Boer2
de Boer2
21 dec. 2019 - 8:40
Er mag worden aangenomen dat om de inspanningsverplichtingen die het kabinet nu worden afgedwongen niet loos zullen zijn. Er zal dus bezuinigd worden op andere uitgaven als de economie mede daardoor gat sputteren. De sociale voorzieningen kunnen niet gehandhaafd blijven op het huidige peil. Dat zal degenen die hun hoop daarop vestigen niet bevallen, dat is een zekerheid. De partijen van wie verwacht zou mogen worden dat ze de belangen van de minder bedeelden behartigen wordt de deur gewezen, zij hebben dan wel "het klimaat gered"maar niet de burgers Het is alleszins een zegen dat dit kabinet nog een paar jaar blijft. De roep om heenzending zal niet zo gemakkelijk meer klinken, want een voorspelling dat de kiezer zich naar partijen gaat wenden die zich nu al warm lopen als tegenreactie op de Ugenda zaak is niet volledig uit de lucht gegrepen. Wie dacht dat men een slag heeft gewonnen toen de rechter vonniste gaat bedrogen uitkomen. Als er Griekse toestanden gaan optreden zal iedereen worden getroffen en degenen die het meest aangewezen zijn op bescherming van solidariteit van staatswege zullen de meeste klappen opvangen. Kortom: mevrouw Minnesma staat nu wel te juichen, maar zo veel is zeker, haar oorlog is nog lang niet gewonnen.
2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 dec. 2019 - 10:32
Deze uitspraak kan een maatschappelijk zeer ontwrichtende uitwerking hebben, de 'boerenprotesten' zijn nog kinderspel bij een revolte die kan uitbreken indien ons land tot een economische stilstand komt.
JanB2
JanB221 dec. 2019 - 22:58
De sociale voorzieningen kunnen niet gehandhaafd blijven op het huidige peil. Geweldig toch. Heb je eindelijk een excuus om de verzorginsstaat definitief om zeep te helpen. Ook natte dromen worden waar!
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty
21 dec. 2019 - 8:14
Ik moest gisterenavond nog op mij laten inwerken hoe ingrijpend de impact van deze uitspraak is. Het primaat van ons parlement als het gaat om het maken van afwegingen of eerder geformuleerde beleidsdoelstellingen op een verantwoorde manier kunnen worden gehaald, is vanaf nu ernstig in het geding. Bovendien wordt de spreekwoordelijk 'Doos van Pandora' geopend nu allerlei belangengroeperingen met EU-verdragen het EVRM in de hand rijksbeleid met 'zorgplicht'-achtige mensenrechten-bepalingen rechtens kunnen corrigeren en/of frustreren. Dit kan in potentie leiden tot een volkomen onbestuurbaar land dat in economisch opzicht volledig op slot kan gaan. Nu heeft dit vonnis een, zeker voor links, wenselijke uitkomst. Maar het 'zorgplicht voor eigen burgers'-argument kan ook de andere kant uit gaan werken. Rechtse clubjes die via de rechter allerlei immigratie-gerelateerd beleid juridisch gaan aanvechten.
5 Reacties
Krek
Krek21 dec. 2019 - 11:12
Dat lijkt me inderdaad meer reëel dan uw eerdere, optimistischer reacties. Denk daarbij ook aan de extra kosten die gemaakt zullen moeten wanner ingrijpende maatregelen genomen moeten worden om de doelstelling tóch te halen. Geld kan maar één keer uitgegeven worden, en als we de Staatsschuld gaan ophogen om maatregelen te nemen die ons economisch raken, dan is op termijn de ellende niet te overzien. Dat zal clubjes als Urgenda een grote worst zijn, economie blijft een vies woord voor heel veel actiegroepen. Het alternatief zal zijn dat de regering met de bestaande begroting moet gaan schuiven. Ik kan het gekrijs alhier al horen wanneer er bezuinigingen aangekondigd worden. Immers, overal moet al geld bij, en dat moet dan van de geijkte melkkoetjes komen: het bedrijfsleven en de rijkeren. Alsof de bedrijven dat niet gaan doorberekenen aan de afnemers...
de Boer2
de Boer221 dec. 2019 - 11:43
Ik stel je commentaar zeer op prijs, maar weet je wel zeker dat je de juiste naam onder je bijlage zet? Je fopt me toch niet want dat zou de Boer zelf nooit doen.
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 12:44
'Denk daarbij ook aan de extra kosten die gemaakt zullen moeten wanner ingrijpende maatregelen genomen moeten worden' Dat had de overheid moeten bedenken VOOR ze haar handtekening onder die 25% zette. Negeren van het klimaatprobleem gaat op lange termijn veel meer kosten dan nu maatregelen nemen. 'Dat zal clubjes als Urgenda een grote worst zijn,' Flauwekul. Het verschil tussen de politiek en Urgenda is dat Urgenda langer dan 4 jaar vooruit kijkt.
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 dec. 2019 - 13:29
@ Krek Mee eens. Die rekening zal zoals gebruikelijk bij de middenklasse worden neergelegd. De 'gele hesjes' kunnen alvast worden besteld. @ De boer Die nickname klopt als een bus, al valt dat 'deplorable' in het echie reuze mee. Ben gematigd links, niet ultralinks.
JanB2
JanB221 dec. 2019 - 23:02
Het primaat van ons parlement als het gaat om het maken van afwegingen of eerder geformuleerde beleidsdoelstellingen op een verantwoorde manier kunnen worden gehaald, is vanaf nu ernstig in het geding. Gelukkig maar! Werd tijd.
Pensionada2
Pensionada2
21 dec. 2019 - 5:55
Een van de voorstellen van Urgenda: nog een extra kolen centrale onmiddellijk dicht. Gevolg: gaan we toch electriciteit gebruiken uit Duitsland die is opgewekt met bruinkool. Wel extra CO2 maar lekker niet hier.
2 Reacties
de Boer2
de Boer221 dec. 2019 - 11:49
OK, boomer. In Polen gaan ze echt de mijnen niet sluiten, noch meteen overal elders. Nederland loopt voorop. of liever in gestrekte draf ver voor de optocht uit regelrecht het bos in waar de woeste wolf loert. . .
jurmeister
jurmeister31 dec. 2019 - 9:49
hoi de Boer. In polen is de CO2 uitsoot per capita nog steeds lager dan in Nederland. Een gemiddelde nederlander stoot meer CO2 uit dan een gemiddelde Pool. Het klopt wat u zegt dat Polen grotendeels draait op kolen, maar ze verbruiken per capita veel minder energie dan wij. Uiteindelijk heeft een gemiddelde Nederlander daardoor een grotere negatieve impact op het klimaat dan een gemiddelde Pool. Of eigenlijk grotere negatieve impact dan bijna elke andere Europeaan (behalve luxemburg en malta geloof ik).Nederland loopt voorop? ja in het uitstoten van CO2 ja...
Andy JPL
Andy JPL
21 dec. 2019 - 4:46
Even de CBS top van uitstoot: 1. De energie bedrijven 2. De grote industrieen 3. Wegverkeer 4. Gebouwde omgeving 5. overig 6. landbouw De meeste uitstoot vind je dan ook in gemeentes waar veel mensen wonen of waar zware industrieen zijn. Zit in de top 10 geen plattelandsgemeente tussen qua uitstoot per inwoner. En dan vraag je je af waarom de regering die plattelandsgemeentes aan wil pakken zodat er meer bijgebouwd kan worden. Ik heb een goed idee. Geeft het oosten maar aan Duitsland, dan is iig de veestapel gehalveerd en kunnen de westerlingen daar niet meer over klagen. Ze zullen dan alleen niet begrijpen dat de uitstoot per inwoner van het overgebleven stukje Nederland nog vele malen hoger is, maar dat is dan ook ons probleem niet meer.
10 Reacties
Andy JPL
Andy JPL21 dec. 2019 - 4:47
Zo... nu maar afwachten totdat iemand begint over het schrijffoutje als argument...
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 9:42
'De meeste uitstoot vind je dan ook in gemeentes waar veel mensen wonen' Flauwekul. Begrijpend lezen is duidelijk niet je sterkste kant. 'Gemeentes waar veel mensen wonen' is niet wat er staat, maar wat jij ervan maakt. Wat er staat: 'gebouwde omgeving'. Of dat nou in de stad of een dorp is maakt geen bal uit. Mensen in een dorp stoten echt niet minder uit. Sterker, eerder meer. Ze hebben gemiddeld meer auto's, maken minder gebruik van het ov, grotere gezinnen etc. Daarnaast staat de lucht rond intensieve veeteeltbedrijven bol van de vervuiling.
Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub21 dec. 2019 - 10:56
1. De energie bedrijven --> ookzaak: de mens. 2. De grote industrieen --> ookzaak: de mens. 3. Wegverkeer --> ookzaak: de mens. 4. Gebouwde omgeving --> ookzaak: de mens. 5. overig --> ookzaak: de mens. 6. landbouw --> ookzaak: de mens. Kortom: willen we de uitstoot verminderen, dan moeten er minder mensen in Nederland wonen. Door dit gespreksonderwerp uit te sluiten, maakt links zich belachelijk.
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 12:50
'Kortom: willen we de uitstoot verminderen, dan moeten er minder mensen in Nederland wonen' Je vergeet wat. Verduurzamen is makkelijker. Daar moeten we sowieso naartoe want al zou de bevolking krimpen dan nog kan je niet onbeperkt natuurlijke bronnen blijven uitputten en je omgeving blijven vervuilen. Wel zelf blijven nadenken aub!
Karingin
Karingin21 dec. 2019 - 14:21
Bevolkingskrimp is weer zo´n typische korte termijn gedachte die we bij het slechtse deel van de samenleving vaak zien. Met een vergrijzende bevolking stort het hele systeem in elkaar.
Pensionada2
Pensionada221 dec. 2019 - 19:42
En het zuiden sluit zich vrijwillig bij België aan. Nederland bestaat dan alleen uit de randstad en die kunnen gemakkelijk allemaal met openbaar vervoer; in Duindorp een grote biomassa verbrandingsstapel niet in de over maar gewoon op strand; en alle vervuilende industrie staat daar dus die mogen ze zelf sluiten. Kunnen ze ook zelf bepalen hoe men aan geld komt om de uitkeringen te betalen van de vele werkelozen.
4Vier!
4Vier!22 dec. 2019 - 9:35
Karingin 21 december Slecht argument, vind je werkelijk dat het systeem nu in elkaar is geklapt? We hebben nu namelijk een behoorlijke vergrijzing - en al een tijdje. Kijk je serieus positief naar de extreme piek in onze bevolkingsgroei van de laatste 300 jaar? Denk je echt dat dit model houdbaar is: https://ourworldindata.org/uploads/2018/11/Annual-World-Population-since-10-thousand-BCE-for-OWID.png The Iron Lady stond 30 jaar geleden bij de UN te verkondigen dat haar kleinkinderen zouden gaan leven in een wereld met een wereldbevolking van 6 miljard mensen; die hadden we echter al 10 jaar na dato aan getikt en zitten nu bijna op 8 miljard mensen. Dat is een groei van 6 miljard in ca 300 jaar!! Vind je bovendien dat het economisch belang voor gaat op de klimaatcrisis: meer, meer? Bevolkingskrimp is helemaal geen korte termijn visie; het is een visie waarbij op de lange termijn er welvaart voor iedereen op de wereld mogelijk is. Want hoe circulair ook, meer mensen verbruiken meer, meer grondstoffen, meer herbruikbare stoffen, meer energie, meer drinkwater en meer ruimtebeslag.
korheiden2
korheiden222 dec. 2019 - 11:29
@Joe : 'Verduurzamen is makkelijker.' Als dat werkelijk waar is, waarom is er dan zoveel weerstand? Zeker, we kunnen isoleren, zonnepanelen op onze daken leggen en onze banden oppompen. Maar een elektrische auto is voor de meesten onbereikbaar. Die moeten de auto dus maar vaarwel zeggen en overstappen op fiets en OV. Vele oudere huizen zijn alleen van het gas af te krijgen tegen zeer hoge kosten die niet of pas na decennia worden terugverdiend. De overheid zou hier dus veel meer garant moeten staan met hoge subsidies e.d.
4Vier!
4Vier!22 dec. 2019 - 23:23
korheiden 22 december “De overheid zou hier dus veel meer garant moeten staan met hoge subsidies“ Of eisen in het bouwbesluit bestaande bouw aanscherpen en handhaven bij diegenen die woning niet aan eisen aanpast..ook een optie.
jurmeister
jurmeister31 dec. 2019 - 9:56
@ korheiden, En wat is het probleem van het vaarwel zeggen van de auto en je middels fiets en OV vervoeren? Ik doe dat al jaren en dat gaat prima. Woon je meer dan 15 km van een goed station? Koop een elektrische fiets en het is alsnog prima te doen. Werk je meer dan 2 km van een goed station, neem een OV-fiets. Echt, op die manier ben je echt niet veel langer bezig dan met de auto, en heb je meteen een stukje sport gehad. (uiteraard uitgezonderd loodgieters-stucadoors-muzikanten-invaliden).
Katootje2
Katootje2
20 dec. 2019 - 19:33
"De Urgenda-zaak heeft nog een ander gevolg gehad. Het kabinet kijkt wel uit om zich vast te pinnen op concrete doelen. In de Klimaatwet, waarin staat dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent moet zijn afgenomen en in 2050 vrijwel volledig, staan geen rechtsgeldige cijfers. De wet gaat uit van ‘doelen’, niet van grenswaarden die juridisch afrekenbaar zijn. Daarmee bevat de wet vooral voornemens, en die zijn volgens juristen niet of nauwelijks aan te vechten bij een rechter." Met andere woorden: politici hebben zich al vast gebogen over de vraag hoe je de burger blij kunt maken met een dode mus en morgen vragen ze zich vast weer af hoe ze de kloof tussen burger en de politiek kunnen dichten. Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven.
4 Reacties
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 19:36
"Het kabinet kijkt wel uit om zich vast te pinnen op concrete doelen." Die concrete doelen kan de Tweede Kamer toch formuleren in de vorm van een wetsvoorstel?
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2019 - 8:41
Ze zijn toch af te rekenen op het VN klimaatverdrag en niet te vergeten; Bescherming van etc.....
Phil2
Phil221 dec. 2019 - 9:16
Good point. Je geeft net een extra reden aan de rechter om de politiek te corrigeren naast de zorgplicht die de staat heeft, namelijk nakomen van beloftes, commitments of (bijna)verplchtingen, iets waar een rechter in het normale verkeer tussen partijen ook naar kijkt.
de Boer2
de Boer221 dec. 2019 - 11:54
Nee, dat is niet zo. Er is juist een resultaatverplichting gedaan uit goedwillendheid en kortzichtigheid gedaan. En die staat in de Wet. Als een RvS en een Hoge Raad kunnen lezen, dan kun jij dat toch ook wel, Katootje?
de Boer2
de Boer2
20 dec. 2019 - 18:27
De vraag is wel: wat gebeurt er als de regering, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor alle daden of nalaten, toch niet in staat is om het verplichte doel blijkt te realiseren? Dat is niet on waarschijnlijk, want Nederland is een klein land met 17,4 miljoen inwoners. Stel dat het onwaarschijnlijke toch gebeurt en dat het land in handen komt van mevrouw Minnesma? Opent zij de deuren van het paradijs, leeft iedereen dan héél lang en ontzéttend gelukkig?
2 Reacties
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 22:09
Ja, je moet er gewoon niet aan denken....
webmaatje
webmaatje21 dec. 2019 - 7:49
In buitenlandse media las ik dat de grote ratingbureaus voortaan het klimaatbeleid gaan meewegen in de beoordeling van een land. Nederland kan zomaar zijn AAA-status kwijt raken als het bij mooie woorden wat klimaatbeleid betreft. blijft. Ook verzekeraars en banken laten het klimaatbeleid en overstromingskansen meewegen bij waardebepaling en premievaststelling van onroerend goed In sommige VS=staten is onroerend goed de laatste tijd zo voor miljarden afgewaardeerd met grote gevolgen voor de belastingopbrengst van gemeentes.
Thuiszitter
Thuiszitter
20 dec. 2019 - 18:17
En als het niet lukt , de gehele kamer achter slot en grendel? Maw wat zijnde sancties ?
1 Reactie
Andy JPL
Andy JPL21 dec. 2019 - 4:35
Dan is het het mogelijk de Nederlandse staat aan te klagen.... dat gaat dan natuurlijk wel weer ten koste van de burger, want linksom of rechtsom moet die opdraaien voor de kosten.
Sam V
Sam V
20 dec. 2019 - 17:06
Blijft vreemd. Ongeacht of je voor of tegen een strenger klimaatbeleid en de uitvoering daarvan bent. De Hoge Raad ontneemt hiermee namelijk de regering de praktische mogelijkheid om alternatieve oplossingen te kiezen die beter werken. Het probleem is mondiaal, maar de rechter verplicht de regering een nationale norm na te blijven streven. Vanaf nu is de regering dus gebonden aan nationale restricties ook al zou het internationaal meer kunnen bereiken.
5 Reacties
Phil2
Phil221 dec. 2019 - 9:22
Nee hoor, de invulling is aan de politiek als de reductie maar gerealiseerd wordt.
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 9:34
'Vanaf nu is de regering dus gebonden aan nationale restricties' Het is wel duidelijk dat jij geen benul hebt van waar je het over hebt. De overheid handelt namelijk ook in strijd met de Europese Bedrag voor de Rechten van de Mens. Zie: https://www.urgenda.nl/themas/klimaat-en-energie/klimaatzaak/
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 12:50
corr: verdrag ipv bedrag
Sam V
Sam V21 dec. 2019 - 13:27
@Phil, Joe Speedboot Nee hoor. De Nedelandse regering wordt met dit vonnis verplicht door de rechter vanwege haar zorgplicht o.b.v. het EVRM het klimaatakkoord als verbindend te moeten beschouwen en die uit te voeren. Dat snap ik wel Joe (hoe graag jij mij ook telkens anders wil wegzetten). Akkoorden worden echter normaliter geregeld herijkt, geupdated of opgezegd. Dat is ook kenmerken aan akkoorden. Dit mag nu niet volgens de rechter. Nederland zal dit akkoord dus moeten uitvoeren ongeacht er mogelijke andere keuzes in de toekomst beter kunnen zijn. Dit betekent strikt genomen dat Nederland niet meer in internationaal verband andere akkoorden kan sluiten die afwijken van dit akkoord. Nederland is namelijk door de Nederlandse rechter gedwongen zich aan dit akkoord te houden. De rechter gaat hiermee volledig op de stoel van de politicus zitten. Absurd. Zeer vreeemd
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 16:32
'Akkoorden worden echter normaliter geregeld herijkt, geupdated of opgezegd. ' Ach ja, de burger als speelballetje van de politiek. En jij vindt het nog best ook. Dan moet je ook nooit meer piepen dat de overheid onbetrouwbaar is want dan heb je er zelf om gevraagd. 'De rechter gaat hiermee volledig op de stoel van de politicus zitten.' En dat onzinframe maar blijven herhalen. Je kon wel bij Trump in de leer zijn geweest.
Jorah
Jorah
20 dec. 2019 - 16:13
Gevolg gaat zijn dat er straks geen enkele concreet doel meer gesteld wordt. Gefeliciteerd met deze 25%. De overige wetten zullen aangepast worden en er zullen geen nieuwe voor in de plaats komen met concrete doelen.
1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 dec. 2019 - 8:35
Eigenlijk is de timing van de Urgenda-zaak niet verkeerd. Het klimaatakkoord moet nog verder worden geconcretiseerd en de Europese 'Green-deal' staat nog in haar kinderschoenen. Deze uitspraak zal een eyeopener zijn, veel landen zullen zich niet blindelings committeren aan al te ambitieuze doelstellingen.
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty
20 dec. 2019 - 16:07
De motivering van deze controversiële uitspraak toont fijntjes aan waarom de Britten zo graag het EVRM willen opzeggen. Onze rechtspraak en ons kabinetsbeleid zal in toenemende mate worden overruled door bepalingen uit dit verdrag. Funest voor onze politieke en bestuurlijke zelfbeschikking.
7 Reacties
JanDuine2
JanDuine220 dec. 2019 - 21:10
"toont fijntjes aan waarom de Britten zo graag het EVRM willen opzeggen".... O ja? Leg eens uit dat de UK uit het verdrag ERVM stapt?
inktvis75
inktvis7521 dec. 2019 - 9:04
@Deplorable Lefty Wat is het toch wat mensen beweegt om een alternatieve werkelijkheid te scheppen, losgeweekt van alle feiten? De tories proberen al heel erg lang om zich terug te trekken. We hebben 't dan oa over krachten als toendertijd van Chris Grayling. De Britten willen zich niet meer houden aan zaken als rechten voor gevangen (nationaal en internationaal), omgang met asielzoekers, de interpretatie als het gaat om rechten voor LGHTB, misdaden die begaan worden door britten elders in de wereld, moeten gewoon kunnen etc. En natuurlijk dat nationale wetgeving ten alle tijde gaat boven welke afspraken internationaal dan ook. De droom van alles wat rechts en nog rechtser van 't midden is, en de ultieme opening naar en voor extreem-rechts. Want laten we wel zijn, de rechten van de mens moeten natuurlijk niet boven 't recht van t kapitaal komen he... De droom van elk
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 dec. 2019 - 10:05
De Tories hadden ten tijde van het Brexit-referendum laten onderzoeken hoe het ervoor stond met de Britse autonomie van de rechtspraak. Bijna de helft van de Britse wetgeving kon worden overruled door EU-wetgeving en bepalingen uit het EVRM. Fundamentele mensenrechten zijn ook verankerd in VN-verdragen, deze verdragen willen de Tories bij mijn weten niet opzeggen.
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 dec. 2019 - 10:13
@ Verrkijker Ik heb idd geen concrete voornemens kunnen vinden op het web, maar ik meen mij te herinneren dat ik Tories in discussieprogramma's als ' Newsnight' daar destijds voor hoorde pleiten.
inktvis75
inktvis7521 dec. 2019 - 12:22
@Verrekijker o.a. https://www.theguardian.com/politics/interactive/2014/oct/03/conservatives-human-rights-act-full-document @Deplorable Lefty: Ik weet niet of je de link hierboven, en vele andere locaties, al startend ver voor 2014 gewoon bewust niet wilde vinden... want zo moeilijk is 't niet. En dan is bovenstaande nog een vd gematigdere... en zo wil je vermoedelijk ook niet weten dat ze ook hier het nodige willen opzeggen, waaronder de "International Covenant on Civil and Political Rights" en de "Convention Against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment"
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 dec. 2019 - 13:39
@ inktvis75 Dank voor de link, was ik idd in een kortstondige zoektocht niet tegengekomen. Zeer verhelderend. Wist niet dat de Tories nog veel verder wilden gaan met opzeggen van mensenrechtenverdragen, dat vind ik eerlijk gezegd best wel zorgwekkend.
JanB2
JanB221 dec. 2019 - 23:08
Funest voor onze politieke en bestuurlijke zelfbeschikking. Niks mis mee. Over wie niet verstandig kán beschikken moeten anderen beschikken. Het land aan de politiek overlaten is immers hetzelfde gebleken als een 5-jarige een lopende kettingzaag in handen geven. Het land aan de kiezer overlaten komt ongeveer op hetzelfde neer.
Uilenspiegel
Uilenspiegel
20 dec. 2019 - 15:12
En boeren staakt nu u wild geraas en doe mee.
3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 dec. 2019 - 16:07
Tijl, precies. Voor boeren hebben we de komende jaren even geen tijd meer. We hebben nu onze eigen probleempjes.
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 18:33
En dat geloof jij? Ik durf er mijn ziel en zaligheid onder te verwedden dat er nu eerst een opstandje komt van boeren die van mening zijn dat de regering de uitspraak van de rechter gewoon naast zich meer moet leggen. Het zou me niets verbazen als Thiery Baudet zich met een onnavolgbaar betoog in het potjeslatijn daarbij aansluit en de inspectie oproept om alle ouders te beboeten van de kinderen die gaan spijbelen, omdat we tenslotte niet voor niets schoolplicht hebben in Nederland en dat de VVD, het CDA, D66 en de CU zich daarbij aansluiten voor de duur van het onderzoek.
Henk Tuinman
Henk Tuinman20 dec. 2019 - 19:55
@uilenspiegel. Iedereen moet mee doen. Stoppen met CO2 uitstoten.
GHS
GHS
20 dec. 2019 - 13:49
25% minder uitstoot dan in 1990. Als we dan ook eens 25% minder mensen in Nederland hebben dan in 1990. Dat zal een heleboel helpen.( nu worden het als maar meer mensen, per jaar ca. 80.000)
11 Reacties
vdbemt
vdbemt20 dec. 2019 - 15:24
Als dit een serieuze oplossing was, 25% minder mensen, hoe zou je dat dan doen? Kortom.......
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 dec. 2019 - 16:05
GHS, gelukkig maar. Hoewel sommige zweren bij krimp denk ik dat we de sociale en economische gevolgen daarvan de komende 100 jaar niet kunnen dragen. We beginnen nu al te pruttelen als de lonen achter blijven bij de inflatie. Ik snap trouwens al die paniek over bevolkingsgroei niet. De groei is vrij laag (0.5% per jaar), een miljoen mensen er bij in 15 jaar. In de jaren zeventig deden we daar 10 jaar over. Toen lag er niemand wakker van. Of dat gezemel over migranten. We zullen ze hard nodig hebben.
tinus1969
tinus196920 dec. 2019 - 16:45
@vdbemt. Je zou om te beginnen er een doelstelling van kunnen maken: Nulgroei van het aantal ingezetenen in Nederland. Een no-brainer is daarna gratis anticonceptie (pil, spiraal, knoopjes voor mannen, condooms) en een voorlichtingscampagne ("kinderen zijn hinderen"; "tevree met twee").
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 18:18
Kijk eens aan, nog een "nieuwe realist". Stemt vast ook op het Forum voor Democratie.
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 dec. 2019 - 19:31
iets zegt me dat GHS wel weet hoe je de toename kunt stoppen, en dat is niet geboortebeperking
Nick the Stripper
Nick the Stripper20 dec. 2019 - 20:11
vdbemt 20 december 2019 at 16:24 [ Als dit een serieuze oplossing was, 25% minder mensen, hoe zou je dat dan doen? ] Dat is ongetwijfeld iets langs de lijn van "hullie moeten minder fokken".
Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub21 dec. 2019 - 11:01
@vdbemt: Heel simpel: de toename van de bevolking komt volledig voor rekening van immigratie. Als je immigratie niet meerekent, krimpt de bevolking. Deze krimp zal heel snel toenemen als alle naoorlogse babyboomers de komende 20 jaar overlijden. Dus zorgen dat er geen mensen bij komen. Alleen de échte hulpbehoevenden. Dus immigratie beteugelen en de kindertoeslag afbouwen: 2e kind 50%, vanaf 3e kind 0%. Dan krimpt de bevolking vanzelf en dan halen we de klimaatdoelstellingen ook op ons sloffen.
Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub21 dec. 2019 - 11:09
@MArtinvanderLinde: het CBS heeft onlangs becijfert dat we in 2039 een bevolkingsaantal hebben van 19 miljoen. Nu hebben we 17,3 miljoen inwoners. Al die mensen hebben huizen nodig, hebben warmte, elektriciteit, hebben vervoer nodig, hebben voedsel nodig, hebben kleding nodig, allerlei consumentengoederen, etc. De bevolkingsgroei van 1,7 miljoen mensen erbij binnen 20 jaar staat haaks op het halen van de klimaatdoelen. Ik begrijp niet waarom dit onderwerp onbespreekbaar is voor links.
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2019 - 10:13
Zorg eens voor de toegankelijkheid in Afrika voor geboortebeperking-middelen. Veel vrouwen daar willen juist ook anders maar hebben de middelen niet. De westerse wereld moest zich schamen.
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 dec. 2019 - 23:22
Zelfblijvenetc, ik neem aan dat je het over migranten hebt. Maar wie moeten onze zieken en bejaarden gaan verzorgen als we het zelf niet doen bij gebrek aan mensen? Er is ruimte genoeg in ons land. Als we de veeboeren en hun uitgestrekte landerijen hebben gehalveerd is er genoeg ruimte voor mensen om te wonen en te leven. Bovendien brengt al die economische bedrijvigheid enorm veel geld in het laadje. Migranten betalen zichzelf terug. Goedkopere arbeid zul je nergens vinden. En dan bedoel ik niet hun loon maar hun opleiding etc. Zij betalen belasting en aow premie. Geld dat we hard nodig hebben om onze verzorgingsstaat op peil te houden.
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2019 - 11:21
Minoes&tuin 22 december 2019 at 11:13 dat is ook mede de verantwoordelijkheid van de locale overheden/autoriteiten die geen enkel belang menen te hebben bij vrouwen die grip hebben op hun eigen leven.
De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist
20 dec. 2019 - 13:27
Voorstel: alle reken-/computercentra in Nederland één dag per maand sluiten. Scheelt een hoop energie en dus uitstoot. Bij-effect: één dag per maand geen vuilspuiterij meer via o.a. GeenStijl en Joop. Misschien dat we dan weer eens op een normale, open manier met elkaar gaan discussiëren. Zonder weg te kruipen achter allerlei aliassen en avatars. Kan het eens echt gaan over de inhoud. Als dat blijkt te bevallen (en waarom niet?) dan kunnen we overwegen iedere week zo'n dag in te stellen.
5 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander20 dec. 2019 - 14:48
Heet jij de Nieuwe Realist dan? En met vuilspuiterij op Joop valt het best wel mee. En ik probeer toch altijd toch aardig wat inhoud erin te stoppen. Zelfs sommige rechtse mensen waar ik het vaak totaal niet mee eens ben doen dat hier. Vlieg ik wat uit de bocht, soms wat discutabel) dan plaatst Joop het niet.
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander20 dec. 2019 - 14:52
Sorry, zie dat je naam is te verifiëren. Minus 'toch' en plus ergens een haakje.
Uilenspiegel
Uilenspiegel20 dec. 2019 - 15:07
Mooi idee.
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 18:16
Ja, De Nieuwe Realist doet zijn naam alle eer aan.
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 dec. 2019 - 19:35
Zodra privacy goed is geregeld ga ik mijn naam geven. Echt, wat een enorme onzin om die eis te stellen. Waarom is dat belangrijk voor je? En waarom stel je GS op 1 lijn met Joop? Omdat dat Nieuwrealistisch is?
Katootje2
Katootje2
20 dec. 2019 - 13:22
Dus als de volksvertegenwoordiging weer eens haar taak verzaakt -om de regering te controleren en desnoods naar huis te sturen- dan kan de burger zich tot de rechter wenden. Dat opent perspectieven!
6 Reacties
vdbemt
vdbemt20 dec. 2019 - 16:05
Dat kon natuurlijk altijd al. Alleen hebben we nog nooit eerder zo'n, kennelijk toch, ondemocratisch, kabinet gehad (gewoon niet doen wat beloofd is en door de 2e Kamer geautoriseerd) dat iemand op dat idee kwam. Politiek falen, vind ik dat. Behoorlijk triest dat je het als kabinet zo ver laat komen.
Tukker3
Tukker320 dec. 2019 - 18:28
Zeer ernstig dat de HR het arrest in stand laat. De juridificering van de samenleving krijgt hiermee min of meer vrij baan. Als de meerderheid van de bevolking iets niet wil (b.v. het terughalen van IS misdadigers) dan kunnen rechters dit overrulen. Ik hou mijn hart vast voor de uitkomst van de cassatie van het arrest van hof van onlangs waarbij dit college de enig juiste opvatting ten beste gaf: dit behoort rechtsstatelijk tot het domein van de politiek (IS misdadigers terughalen) Als deze trend (rechters die politiek gaan bedrijven) zich doorzet, dan valt te verwachten en te vrezen dan vonnissen worden genegeerd, waardoor de rechtsstaat verder wordt uitgehold.
de Boer2
de Boer220 dec. 2019 - 18:35
We hebben hier al sinds jaar en dag de trias. Gelooft Katootje echt in dikastocratie?
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 dec. 2019 - 19:34
Het perspectief dat voor het leven benoemde, ongekozen juristen bepalen wat goed voor je is en zo politieke discussies beslechten vind ik niet aantrekkelijk.
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 22:17
"De boer heeft niet gestudeerd, dus dat woord zal hij wel van Tjerrie hebben", dacht ik gelijk. Je verwacht het eigenlijk niet van iemand die steeds de lof van Rutte zingt.
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2019 - 7:00
'rechters die politiek gaan bedrijven' Flauwekul. Misschien moet je je eens wat beter inlezen in hoe de rechterlijke macht in dit land werkt. Die rechters bedrijven helemaal geen politiek. Ze kijken of de politiek zich in dit geval aan de wet gehouden heeft. Niet dus. Blijkbaar heb jij liever een regering die in strijd mag handelen met de zorgplicht die de overheid heeft, en een rechterlijke macht die alleen maar meeknikt. 'Het perspectief dat voor het leven benoemde, ongekozen juristen bepalen wat goed voor je is en zo politieke discussies beslechten vind ik niet aantrekkelijk.' Ik wel. Dan is er tenminste nog iets wat een beetje onafhankelijk is. Jouw voorstel houdt in dat de rechterlijke macht een verlengstuk van de politieke macht wordt.
Frits Jansen
Frits Jansen
20 dec. 2019 - 13:15
Ik zag de woedende reacties al dat de ongekozen rechter gekozen politici voor de voeten loopt, Baudet voorop. In een rechtsstaat is het echter normaal dat de rechter de rechtmatigheid van overheidshandelen kan bekritiseren. De klassieke rechtsstaat kent drie gescheiden machten: de wetgevende macht, de rechtsprekende macht en de uitvoerende macht, en die zijn geen van drieën de baas. De rechter mag echter alleen de rechtmatigheid van overheidshandelen beoordelen en niet de doelmatigheid. In het bestuursrecht is dat de normaalste zaak van de wereld, maar op DDS kun je lezen dat de rechter voor gek wordt verklaart en ons land te gronde richt. Baudets leermeester Cliterur propageerde reeds toen hij nog "partijfilosoof" van de VVD was "het primaat van de politiek", en Baudet praat hem ook na. Die gedachte ligt bedrieglijk voor de hand, maar is niet in overeenstemming met de klassieke rechtsstaat, en als je doordenkt ook met reden. Hitler kwam formeel democratisch aan de macht, maar zijn poging om joden en zigeuners "uit te roeien" was niet wat je noemt rechtmatig. Oud-minister Donner riep ooit dat in Nederland de sharia kan worden ingevoerd zodra een meerderheid het wil. Ik vermoed dat Cliteur en Baudet hier plotseling niet willen weten van een "primaat van de politiek". Voor wie het nog niet wist: Baudet is een griezel.
2 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel20 dec. 2019 - 15:09
Erger dan een griezel. Het woord daarvoor mag je zelf kiezen.
de Boer2
de Boer220 dec. 2019 - 18:56
Don't mention the war, Jansen. Het aparte is dat als iemand veel zegt, de kans groot is dat er ook een juiste uitspraak tussen zit. Dit is zo'n geval. Wat Baudet zegt is juist en wat meneer Donner zei is eveneens correct. Een rechter dient niet op de stoel van de bestuurder te gaan zitten en vice versa. Dat is namelijk zo afgesproken. Een rechter kan (ver)oordelen, maar de gevolgen van zijn vonnis zijn voor anderen. Hij kan TBS opleggen, maar de opgelegde behandeling voert ie niet zelf uit. De Hoge Raad der Nederlanden kan de Staat der Nederlanden natuurlijk een plicht opleggen, maar kan niet dwingen dat te doen. De machtsmiddelen berusten bij derden. En dat is dus buitengewoon goed, zelfs sierlijk, geregeld.
Rechtse Bal4
Rechtse Bal4
20 dec. 2019 - 12:34
heeft de Hoge Raad ook indicaties gegeven wie dat allemaal moet gaan betalen ? of is de uitspraak ''25%'' voldoende om belastingen te verhogen en achteruit te zakken ?
5 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel20 dec. 2019 - 15:09
Je mag mee betalen om de wereld ook voor jouw nageslacht bewoonbaar te houden. Daar is niets op tegen.
vdbemt
vdbemt20 dec. 2019 - 15:30
Die 25% komen niet van de rechter. Die komen, eenmaal raden, van het kabinet. Het kabinet heeft beleid opgezet, en door de kamers gekregen, met de belofte 25 tot 40% minder uit te stoten. Alleen, en DAT is nu het punt: ze doen dat niet. Dáár is nu een, nee een serie rechterlijke uitspraken over gekomen: je wordt geacht te doen wat je zelf vastgesteld en beloofd hebt.
hannes59
hannes5920 dec. 2019 - 16:00
Rutte moet gewoon de belasting op energie goed verhogen en niet compenseren voor de laagste inkomens. Geheid dat er protest komt. Voor de midden- en hoogste inkomens gaan we gewoon een extra belasting op zonne energie instellen. Electrische auto's gaan we ook een belasting opheffen en diesel- en benzine auto's schaffen we af. Uiteraard komt ook de fiets belasting terug. Of we kunnen het hoogste BTW tarief lekker verhogen naar 30% Zo maar wat leuke voorstellen. . Kijken of Klavertje 4 hier mee akkoord gaat.
de Boer2
de Boer220 dec. 2019 - 19:02
Nou, dat is toch niet zo moeilijk hoor, heer Bal. Dat gaat altijd van wie niet betalen zegt te kunnen betaalt niet en van wie gezegd wordt dat ie kan betalen moet ijlings de beurs trekken.. Solidarteit is prachtig maar teveel & onbezonnen solidariteit is de euthanasie voor haar.
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 dec. 2019 - 19:41
Ik denk wij? Wij hebben ook het voordeel van al die vervuiling gehad, vooral de oudere generaties? En dan doodgaan en een puinhoop achterlaten die iemand anders (je kinderen nota bene) mag opruimen.
Bert de Vries
Bert de Vries
20 dec. 2019 - 12:32
Na de eerste rechterlijke uitspraak in 2015 deed het kabinet Rutte niets om de klimaatdoelen tòch te halen. Na de tweede rechterlijke uitspraak in 2018 volhardde Rutte daarin. De rechter had niets te zeggen over het regeringsbeleid en het kabinet bleef op de handen zitten. Sinds het akkoord van Parijs heeft het kabinet dus niets gedaan. Omdat dat goed was voor de economie. Geen dividendbelasting meer, steeds lagere winstbelasting, steeds meer subsidies voor het bedrijfsleven. Na 4 jaar niets doen staat het kabinet met de rug tegen de muur. Het zal wel klagen dat het te weinig tijd krijgt om de doelen te bereiken. Het wordt tijd dat Rutte, onze Pauperpaus, ruimte maakt voor een leider die het land dient in plaats van vooral het bedrijfsleven. Temeer waar dit bedrog niet het enige geval is. De rampzalige PAS-crisis, bijvoorbeeld, is vrijwel identiek. Ook daarbij werd destijds gewaarschuwd voor juridische onhoudbaarheid, en ook daar ging men gewoon door op de ingeslagen weg. En was het niet onze toekomstige premierskandidaat, mevrouw Cora van Nieuwenhuizen, van de VVD, die na het PAS-vonnis kraaide: Nu moeten we iets slims bedenken?
1 Reactie
JanB2
JanB221 dec. 2019 - 23:42
Na 4 jaar niets doen staat het kabinet met de rug tegen de muur. Klopt. Hetzelfde geldt voor de stikstofcrisis die volgens Rutte zelf de zwaarste crisis uit zijn premierschap zou zijn. Een ernstige verspreking van de man (ofschoon hij het niet zal beseffen). Het mag dan immers zo zijn dat deze crisis inderdaad door Rutte als de zwaarste wordt beschouwd, maar dat geeft meteen glashelder aan hoe gemankeerd zijn beeld op de samenleving en de huidige problemen is (er zijn namelijk meerdere crisisdossiers van dit kaliber, vaak nog erger). Bovendien verraadt de uitspraak de incompetentie van Rutte en geeft de premier impliciet aan dat hij fetelijk niks gewend is (laten we wel wezen: als een stikstofcrisis al boven je pet gaat dan heb je weinig meegemaakt of mee wíllen maken). Dat laatste is overigens sterk in de hand gewerkt door de liberale laissez-faire houding waar Rutte zelf een welhaast misselijkmakend voorbeeld van is. Binnen deze ideologie worden problemen worden opgelost door de markt danwel door andere hogere machten zonder tussenkomst van de overheid. Een paradijs voor nitwits en andere onbekwame maar carrieregerichte lieden die prat gaan op het feit dat ze geen visie hebben (waar ze ook het talent niet voor hebben overigens). Je hoeft immers niets te kunnen want je wordt per slot van rekening juist geacht om niets te doen. Lekker makkelijk ook: weglopen voor je verantwoordelijkheid en de weg van de minste weerstand als speerpunten van je beleid, een El-Dorado voor potverterende uitvreters! De tragiek is bij dit soort lieden echter voorgeprogrammeerd. Want uitendelijk komt de man met de hamer. De markt lost namelijk niks op maar vergroot problemen juist uit. Opeens worden visie en beleid gevraagd, niet zelden tegen de achtergrond van een zeer urgente kwestie of context waarbinnen makkelijke oplossingen inmiddels een gepasseerd station zijn. En de dames en heren (neo) liberalen zien hun grootste carrierenachtmerrie werkelijkheid worden: ze moeten aan de bak, met durf en inzicht (twee zaken die hen vookomen vreemd zijn en op schrijnende wijze ontberen). Welnu: het is Rutte gegund, dit hoofpijndossier. Sterker nog, ik gun hem tig van dit soort dossiers om zijn falend beleid en zijn incompetentie verder te etaleren. En die dossiers komen er ook (feitelijk zijn ze er zelfs al). Rutte wacht kortom een zware tijd op dit punt. Ook die is hem van harte gegund.
José
José
20 dec. 2019 - 12:17
Jelmer Mommers schreef een zoals altijd gedegen en goed onderbouwd artikel. 'In de klimaatrechtszaak van Urgenda legde de rechter de staat een verplichting op: verminder de CO2-uitstoot voor eind 2020 met 25 procent. Maar mocht de rechter zich wel zo in het klimaatbeleid mengen? Deze vrijdag oordeelt de Hoge Raad daarover. De geschiedenis laat alvast zien: rechters grijpen in als burgers gevaar lopen.' https://decorrespondent.nl/10823/in-urgendas-klimaatzaak-koos-de-rechter-de-kant-van-de-burger-tegen-de-regering-mag-dat/1192792007-e4e431d6
3 Reacties
José
José20 dec. 2019 - 15:13
Update: https://decorrespondent.nl/10844/wereldnieuws-dankzij-urgandas-klimaatzaak-is-slap-klimaatbeleid-nu-een-schending-van-mensenrechten/1195106396-61ca1312
hannes59
hannes5920 dec. 2019 - 16:06
En als ik hier door nu mijn baan verlies? Jammer dan? Leuk schone lucht, maar daar kan ik ook niet van eten. Net als de rest van NL.
José
José21 dec. 2019 - 7:26
In de noodzakelijke verbouwing van de economie zullen banen verloren gaan, maar er zullen naar schatting ook 150.000 nieuwe banen gecreëerd worden. Als jij nu al denkt te weten dat jouw baan verloren gaat (in welke sector werk je dan?) zul je moeten gaan nadenken over omscholing naar een andere baan/sector die past bij jouw capaciteiten en interesses.
Lucas2000
Lucas2000
20 dec. 2019 - 12:07
Opwarming aarde is een "hard feit", zo kunnen die klimaatontkenners ook weer even de kast in.
Lucas2000
Lucas2000
20 dec. 2019 - 12:06
En weer een klap voor Rutte. Kan zijn saabje 900 uberhaupt nog wel 130 per uur halen, haha.
Jan37
Jan37
20 dec. 2019 - 11:59
Inderdaad, ik dacht dat in een democratie de politiek bepaald wat en hoe het gebeurd Behalve in Nederland, daar ga je naar de D66 rechter, en die gaat bepalen hoe , en wat er moet gebeuren Da's best raar
5 Reacties
MG1968
MG196820 dec. 2019 - 13:58
"Da's best raar" Nou, misschien moeten politieke partijen niet inzetten op het behoud van de symboliek van ons landje maar meer inzetten op de overdracht van kennis hoe ons land daadwerkelijk in elkaar zit. Het zou immers best raar zijn als de overheid regels stelt er niemand zou mogen constateren dat die overheid zich zelf niet aan de eigen regels houd. Maar ik begrijp wat je bedoeld, je verwacht dat een rechter van jou politieke kleur zijn oor laat hangen naar wat jij op dit moment wilt, voelt en verwacht. Wellicht dat er niet zo veel rechters van jou politieke kleur zijn. Je moet namelijk wel wat hebben met die rechtstaat om het tot daar te schoppen. Tenminste in Nederland. In Amerika gaat het niet alleen om de inhoud maar ook om de kleur, daar zijn de benoemingen dan ook politiek.
vdbemt
vdbemt20 dec. 2019 - 14:12
Ja. Dat is raar. En dat zit hem in het falen van diezelfde politiek. De rechter, achtereenvolgend rechterS, doen niet anders dat in herinnering roepen wat het beleid van dit kabinet is. Dat beleid is door dit kabinet vastgesteld, bepaald en door de 2e en 1e kamer gekomen. Maar zij houden zich er vervolgens niet aan. Dáár zit de makke. En het is inderdaad dieptriest dat dit kabinet het nodig laat zijn door rechters terechtgewezen te worden op dat wat zij zelf zeiden van plan te zijn.
Contramine
Contramine20 dec. 2019 - 14:13
Volgens mij zeggen die rechters niets anders dan dat internationale verdragen - die worden namens Nederland alleen door de politiek afgesloten - nagekomen moeten worden. Zo raar is het dus niet.
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 18:14
Jan - Inderdaad, ik in een democratie bepaalt de politiek wat en hoe het gebeurd, behalve in Nederland, want daar gebeurt het dan toch niet en dan moet je dus naar de rechter.
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 dec. 2019 - 19:46
Namens Jan Oh zit dat zo, dank jullie wel.
Berenboot2
Berenboot2
20 dec. 2019 - 11:55
Wie is hier nu de baas in Nederland De rechter of de politiek. De politiek kan adviezen overnemen van de rechter de rechter is niet de baas over de politiek en over Nederland. Dus lekker die kwaadaardige Urgenda dwingeland van tafel in de vuilnisbak schuiven. Hoeveel werkelozen moeten er nog bijkomen voordat de politiek die oogkleppen af zet. Dit land gaat naar de afgrond door deze waanzin. Ik hoop echt dat dit rampzalige kabinet heel snel gaat vallen liefst vandaag nog.
3 Reacties
vdbemt
vdbemt20 dec. 2019 - 14:24
Rechters adviseren niet. Rechters zijn niet de baas. Zij voeren in opdracht van de regering rechtspraak uit. Naar alles en iedereen. Zelfs, als dat nodig is, naar een regering zelf. En hier was dat nodig. Want door de uitspraak van de inmiddels meerdere rechters moet er nu gedaan worden, wat dit kabinet zelf zei dat het zou gaan doen. De rechter bepaalt dus helemaal niet hoe of wat er moet gebeuren. Het kabinet bepaalt dat. Hier HAD het kabinet dat al bepaald. Alleen: ze deden het niet. En daarover is de rechter uitspraak gevraagd. Die heeft dat vastgesteld en het kabinet aan haar woord gehouden. Hoe zwak is het van een kabinet, dat dat nodig is. ?! Inderdaad: rampzalig. Snel een ander kabinet.
Karingin
Karingin20 dec. 2019 - 19:02
Je bent de Berenboot nog niet ontgroeid zie ik. Eerst even je school afmaken voor je meepraat.
OlavM
OlavM22 dec. 2019 - 2:55
@ Berenboot: Alleen je laatste zin snijdt hout.
Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser
20 dec. 2019 - 11:44
Hoorde net op radio1 dat we nog maar een paar procent extra uitstoot hoeven te minderen. Het kabinet gaat daar natuurlijk weer erg lang over nadenken maar dat soort problemen los ik in een paar minuten op en zijn nog haalbaar ook. Ten eerste: iedere maan een autoloze zondag, Punt twee: de verwarming in ALLE openbare gebouwen gaat naar 19 graden. Maar dan ook echt alles: onderwijsinstellingen, gemeentehuizen, ziekenhuizen, gevangenissen etc. Als ik op bezoek ben in bijvoorbeeld een ziekenhuis of een gemeentehuis valt mij direct op dat het dik boven de twintig graden is. Volstrekt onnodig, wie het koud heeft trekt maar een warme trui aan. Probleem opgelost!
7 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt20 dec. 2019 - 12:18
Mat, goede bijdrage. En als dat niet genoeg is, gewoon de benzine op de bon.
Frank van der Laar
Frank van der Laar20 dec. 2019 - 12:59
Goed plan, behalve natuurlijk die verwarming in de ziekenhuizen. Kun je ook de berekeningen posten die aantonen dat het een meetbaar effect heeft?
johannn2
johannn220 dec. 2019 - 13:31
Mat, behalve misschien op afdelingen waar mensen liggen, die zo zwak zijn dat ze zlef niet genoeg warmte kunnen opbrengen. Kan ook gelden voor bejaardeninstellingen. Er is altijd wel een echte nood die wet breekt. .
tinus1969
tinus196920 dec. 2019 - 13:35
[iedere maan een autoloze zondag,] Hoeveel CO2 scheelt dat eigenlijk? Dit soort maatregelen zijn heel zichtbaar, maar hoeven daarom nog niet effectief te zijn. [Als ik op bezoek ben in bijvoorbeeld een ziekenhuis of een gemeentehuis valt mij direct op dat het dik boven de twintig graden is.] Zieke mensen wil je letterlijk niet in de kou laten staan. Je zou eerder moeten denken aan het sluiten van de Hoogovens IJmuiden; één van de grootste CO2-producenten van Nederland. Nou is het wel zo, dat dan dat staal wel ergens anders wordt gemaakt (en dus de CO2 ook), terwijl we 9000 banen (+indirecte banen) kwijt zijn.
JasDon
JasDon20 dec. 2019 - 13:48
Nederland groeit qua bevolking uit zijn voegen, we hebben een bouwachterstand en boeren - die op dit postzegeltje wat NL wordt genoemd - voedsel produceren voor het buitenland. Misschien moet Nederland dan ook maar geen mensen binnenlaten indien we communicerende vaten sowieso niet erkennen, laat die mensen maar het CO2 probleem zijn van een ander land. Alleen al daarom vind ik dit soort wetgeving en handhaving stupide, los nog van die interpretatie van de HR dat NL moet bijdragen en blijkbaar via dit ene middel.
tinus1969
tinus196920 dec. 2019 - 16:42
JasDOn: [boeren – die op dit postzegeltje wat NL wordt genoemd – voedsel produceren voor het buitenland.] dat roept iedereen heel hard op basis van onze enorme landbouwexport -alleen is landbouwexport niet echt landbouwexport. Zo zit er in die export voor 5 miljard aan chocola; de boeren die de cacao daarvoor verbouwen zitten toch echt in Afrika - maar wij maken er in Nederland chocola van er verdienen daardoor geld. Het is maar de vraag of Nederland op dit moment zelfvoorzienend is, als we alle export en import tegen elkaar wegstrepen. Wat zeker is, is dat onze supermarkten vol liggen met sperzieboontjes uit Egypte en avocado's uit Chili - het transport daarvan is waanzinnig slecht voor het klimaat.
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 18:09
JasDon - Is het dan niet het verstandigste om het voedsel daar te produceren waar het gegeten wordt? Dat scheelt vast ook wel weer een paar vluchtelingen.
rvb2
rvb2
20 dec. 2019 - 11:35
Iedereen gefeliciteerd met deze uitspraak. Dit komt ten goede van iedereen.
4 Reacties
Jorah
Jorah20 dec. 2019 - 13:28
Ik betwijfel het ten zeerste. Het zal Nederland keihard raken en velen zullen werkloos worden. Het verlies van welvaart gaat ingezet worden. De landen en volkeren om ons heen zullen de lachende derde zijn.
johannn2
johannn220 dec. 2019 - 13:33
rvb, Ja, Ik ben er dan ook echt blijk mee. Nou is onze falende overheid weer aan zet. .
Jorah
Jorah20 dec. 2019 - 16:10
De falende overheid gaat gewoon in van alles snijden. Te beginnen met veel minder woningbouw terwijl er steeds meer mensen bijkomen. Er is op termijn maar 1 reële oplossing en dat is bevolkingsafname.welke groepen moeten we wegsturen Johann?
Katootje2
Katootje220 dec. 2019 - 18:05
Jorah - Dat komt er nou eenmaal van als je jarenlang alleen maar bezig houdt met het verdienen van geld, meer vergeet om het huis te onderhouden waar je in woont. Op een gegeven moment zit je dan met een onbewoonbaar verklaarde woning. Als je zo'n woning probeert te repareren, dan kom je voor de ene onaangename verrassing na de andere te staan. "Een ongeluk komt zelden alleen", zegt de regering dan, om de bijgelovige kiezers een rad voor de ogen draaien. Maar in werkelijkheid is het gewoon eigen schuld, dikke bult.
Safiyah
Safiyah
20 dec. 2019 - 11:32
Wat houdt zo'n uitspraak eigenlijk concreet in? Dan is het 1 januari 2021 en de doelstellingen zijn bij lange na niet gehaald, ipv 25% reductie is er maar 10% gehaald. Wat gaat er dan gebeuren?
7 Reacties
Martin108
Martin10820 dec. 2019 - 11:46
Dat was ook het eerste wat in mij opkwam. De overheid een boete aan zichzelf geven lijkt me nutteloos en zie ook niet gebeuren dat Rutte en co het gevang in draaien.
johannn2
johannn220 dec. 2019 - 12:01
Safiyah, Dan heeft de besturende overheid zich niet gehouden aan de wet. Daar moet ze zich dan zo goed, eerlijk en overtuigend, mogelijk voor verantwoorden. Onderzoeken volgen enz. enz. Mocht de uitvoerende overheid - regering enz, - gefaald hebben, dan dient ze in principe de consequentie te trekken en hun portefeuilles ter beschikking te stellen. Enz, enz. .
2C
2C20 dec. 2019 - 12:03
Dat is de grote vraag. Iemand kan dan met een dwangbevel, incl. dwangsom, komen om het Urgenda-vonnis gestand te doen, als de 25%-reductie doelstelling niet wordt gehaald. De ultieme vraag: wie ontvangt deze dwangsom ?
JD2
JD220 dec. 2019 - 12:14
Dit is een Pyrrusoverwinning inderdaad. De overheid zal in het vervolg wel uitkijken met het benoemen van criteria. Voordat je het weet heeft een of ander actieclubje bij een rechter een meerderheidsbesluit van de Kamer onderuit geschoffeld.
johannn2
johannn220 dec. 2019 - 13:24
Aanvulling op mijn voorgaande reactie: Safiyah, Maar zoals we zien trekt de regering de consequenties niet, maar reageert met het aanpassen van de wet; ongetwijfeld de omgekeerde wereld. Maar als het parlement dat toch accepteert, dan is deze omgekeerde wereld vervolgens de echte democratische wereld. Je wordt er niet altijd blij van, van die democratie. Winston Churchill zei ooit : “Democracy is the worst form of government, save all others ” .
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 dec. 2019 - 19:51
Als je ethiek niet verder gaat dan 'kostat' dan ben je af.
OlavM
OlavM22 dec. 2019 - 2:40
@ Safiyah, Martin108 e.a.: Het gaat om een rechtsvordering op basis van art. 3:305a Burgerlijk Wetboek. D.w.z.: ingesteld door een rechtspersoon strekkend “tot bescherming van gelijksoortige belangen van andere personen, voor zover zij deze belangen ingevolge haar statuten behartigt.” Het betreft dus Stichting Urgenda, die ook optreedt voor alle ingezetenen van Nederland, om een bevel aan de Nederlandse Staat te geven om de uitstoot van broeikasgassen per eind 2020 met minstens 25% terug te brengen ten opzichte van 1990, en wel op basis van het EVRM (met name de artikelen 2 en 8). Het gaat niet om specifieke wegen om dat doel te bereiken: dat is aan de politiek. [De overheid een boete aan zichzelf geven lijkt me nutteloos en zie ook niet gebeuren dat Rutte en co het gevang in draaien.] Dat is dan ook helemaal niet, evenmin als een dwangsom, aan de orde. Het is eerder een soort “verklaring voor recht”. De uitspraak in cassatie bevestigt de eerder gedane rechterlijke uitspraken (rechtbank resp. gerechtshof). Dit soort uitspraken kunnen wettelijk niet strekken tot een schadevergoeding in geld, maar wel tot het openbaar (laten) maken van de uitspraak, op een door de rechter te bepalen wijze, en op kosten van de door de rechter aan te geven partij(en). (Publiciteit is in dit geval overigens automatisch meer dan genoeg aanwezig). Alleen de politiek zelf kan het voldoen aan de rechterlijke beslissing afdwingen.
Grooteman2
Grooteman2
20 dec. 2019 - 11:27
Als onze rechters het land besturen en het Rijk niet, kunnen we dan voortaan naar de stembus om op rechters te stemmen? Niet dat ik echt dit Amerikaanse model aanhang, maar zoals het nu gaat wordt de democratie een wassen neus.
14 Reacties
Dr. No
Dr. No20 dec. 2019 - 11:43
Is de democratie volgens u meer gebaat bij politici die hun afspraken niet na komen?
Martin108
Martin10820 dec. 2019 - 11:47
Ze besturen niks, ze zeggen dat de regering zich moet houden aan de wetten en verdragen die zd zelf ondertekenen.
johannn2
johannn220 dec. 2019 - 11:54
Grooteman, Jij stelt: "Als onze rechters het land besturen [...] " Rechters besturen ons land niet. Júist niet! Het besturen gebeurt door de uitvoerende macht, de besturende overheden. Die hebben zich daarbij te houden aan de wetten die de wetgevende macht het - parlement - daarvoor heeft uitgevaardigd. Rechters spreken recht in geschillen over de interpretatie van het recht die aan hen worden voorgelegd. That's it. De rechterlijke macht is een - onmisbaar - deel van de trias politica , de scheiding van bevoegdheden, die ten grondslag ligt aan onze democratie en die moet zorgen voor zo'n eerlijke, onpartijdig mogelijke gerechtigheid in een democratie. Het parlement is de wetgevende macht. Geen wet zonder tenminste hun instemming. Daarnaast de uitvoerende macht: de overheden die uitvoering moeten geven aan die wetten. En als derde de rechtsprekende macht, onze rechtbanken, die alleen in geschillen over de interpretatie hun speciale kennis over recht en rechtsprincipes, wetgeving in het algemeen en wetten en uitvoering in hun context in het bijzonder uitspraak doen waarin ze aan iedereen recht proberen te doen. de mogelijkheid van hoger beroep is een extra garantie dat rechtzoekenden tot hun recht komen. Graag gedaan. .
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 dec. 2019 - 12:01
Inderdaad, had Baudet dan misschien toch een beetje gelijk?
korheiden2
korheiden220 dec. 2019 - 12:03
@Grooteman : Mee eens. Denk dat de gang naar de rechter nog veel vaker gaat volgen. We zijn bijv. lid van de NAVO en de norm is daar dat ieder land 2% van het BNP uitgeeft aan defensie. Dat halen we niet, dus brengt de overheid ons land in gevaar. De staat zorgt al evenmin voor betaalbare woonruimte (kijk maar naar de uitzending van Radar) dus : naar de rechter. Het eigen risico in de zorg zorgt voor zorgmijding en dat veroorzaakt extra ziekten en is dus heel slecht voor arme mensen. Enzovoorts.
inktvis75
inktvis7520 dec. 2019 - 12:16
@Grooteman: Om het in de woorden van de rechter te zeggen "Het is aan de rechter om te beoordelen of de regering en het parlement bij hun besluitvorming zijn gebleven binnen de grenzen van het recht, waaraan zij zijn gebonden." Verplicht leesvoer: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2019:2006
Frits Jansen
Frits Jansen20 dec. 2019 - 13:19
Politici gaan over doelmatigheid, rechters over rechtmatigheid. Al is dit een wat ingewikkeld geval omdat hier aan grondrechten worden getoetst. Dat zijn rechten die een democratie niet zomaar opzij kan zetten.
tinus1969
tinus196920 dec. 2019 - 13:23
@Grooteman en @johann. Er is iets interessants met die Trias Politica. Volgens die Trias politica maakt het parlement wetten; voert de regering die uit; en controleren de rechters de toepassing. In Nederland is iets anders aan de hand: De regering maakt wetten, die het parlement accordeert (met wat wijzigingen); de rechters controleren de toepassing, maar de regering voert wetten niet uit. Uitvoering van wetten wordt in Nederland belegd bij lagere overheden en allerlei agentschappen, en degene die de wet zou moeten uitvoeren -en daarbij dus ook de lastige keuzes moet maken mbt de uitvoering- wast zijn handen in onschuld. Grote keuzes blijven daardoor liggen. De rechters zijn op dit moment bezig om een eind te maken aan deze praktijk. De regering moet wetten weer gaan uitvoeren ipv die uitvoering af te schuiven.
Jorah
Jorah20 dec. 2019 - 13:30
Rechterlijk activisme gaat onderzocht worden door de tweede kamer. Maar daar lees je hier helemaal niets van zolang de rechters de voor dit publiek wenselijke uitspraken doen.
MG1968
MG196820 dec. 2019 - 14:02
Zucht... De hoge raad bekrachtigd dat de overheid zich aan zijn eigen regels moet houden. Is dat nou echt zo vreemd?
Contramine
Contramine20 dec. 2019 - 14:19
@ Korheiden 13:03 uur: Bij het budget van de NAVO gaat het - bij mijn weten - om een onderlinge afspraak die niet is vastgelegd in een verdrag. De kern bij rechtszaken is niet wat rechters toevallig ervan vinden, maar wat er in verdragen en wetten is vastgelegd.
vdbemt
vdbemt20 dec. 2019 - 15:39
Werkelijk. Onze rechters besturen het land niet. Zij voeren, in opdracht en bepaald door regeringen, rechtspraak uit. Hier is men naar de rechter gestapt om het recht te krijgen dat dit kabinet doet wat ze beloofd heeft te doen. WAT er gedaan zou moeten worden is al eerder, door het kabinet, vastgesteld. Daar komt geen rechter aan te pas. Rechters komen pas in actie als er rechtszaken worden aangespannen. Hier ging men naar de rechter om het kabinet te eisen dat ze hun beloftes waarmaken. Triest genoeg is dat de 2e kamer niet gelukt. En dan doen ze een besluit of de aanklager gelijk heeft of niet. En die hebben, door een reeks van rechters, gelijk gekregen. Kabinet, doe wat je zei dat je ging doen. Dat is uitermate dringend. Meer niet
korheiden2
korheiden221 dec. 2019 - 10:18
@Contramine : Inderdaad gaat het bij de 2%-norm van de NAVO om een streven, dus hier zal een rechtszaak weinig kans maken. Echter, Urgenda beroept zich ook op de Rechten van de Mens. Hier zijn wel degelijk aanknopingspunten. Voorbeelden genoeg. Mensen hebben recht op een dak boven hun hoofd, op gezondheidszorg, recht van meningsuiting enzovoort. Ik zou wel eens willen zien wat de rechter beslist t.a.v. de zorgplicht van de overheid m.b.t. betaalbare woningen, het eigen risico in de zorg (waardoor mensen gaan zorgmijden) en de bescherming van de bevolking tegen terrorisme en misdaad (dus in feite : er is te weinig politie). De weg lijkt me dus vrij voor nog meer rechtszaken.
OlavM
OlavM22 dec. 2019 - 2:50
@ Grooteman: [Als onze rechters het land besturen en het Rijk niet....] Dat is onzin. De Hoge Raad zegt terecht: "Het is aan de rechter om te beoordelen of de regering en het parlement bij hun besluitvorming zijn gebleven binnen de grenzen van het recht, waaraan zij zijn gebonden. Die grenzen vloeien onder meer voort uit het EVRM. De Grondwet schrijft voor dat de Nederlandse rechter de bepalingen van dit verdrag toepast." Maar de rechter kan zeker geen concrete politieke maatregelen aanwijzen: "Het gegeven bevel laat het aan de Staat over om te bepalen met welke concrete maatregelen hij zal voldoen aan dat bevel. Als daarvoor wetgevende maatregelen nodig zijn, is het aan de Staat om te beoordelen welke specifieke wetgeving wenselijk en noodzakelijk is."
johannn2
johannn2
20 dec. 2019 - 11:13
Wauw ! .
3 Reacties
Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser20 dec. 2019 - 11:40
Ik begrijp u niet!
José
José20 dec. 2019 - 12:18
Het mooie is dat deze zaak een wereldwijde uitwerking heeft. https://decorrespondent.nl/9713/zo-winnen-klimaatadvocaten-langzaamaan-steeds-meer-terrein/1070460017-ab50d743
johannn2
johannn220 dec. 2019 - 13:29
Mat, No offence, Mat. Komt voor. Idee: probeer het toch eens. En als dat echt niet lukt, vertel dan eens wat je er niet aan begrijpt. .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor