Is vrijheid een politiehandschoen voor je mond?
De NOS maakte fraaie beelden van de dodenherdenking op de Dam. Toch zullen zij sneller vergeten worden dan een toevallige opname die daar vlakbij op het Damrak gemaakt werd. Twee grimmige agenten sleepten een jonge vrouw mee die probeerde Free Palestine te roepen. Een van de agenten wist dat te smoren door een zwart gehandschoende hand op haar mond te leggen. Dit beeld gaan we nog vaak zien. Al dan niet geblurred.
Datzelfde geldt voor de arrestanten die werden weggesleept van de bevrijdingsviering in Wageningen. Daar zijn ook beelden van. Je mag op Bevrijdingsdag dus niet “Free Palestine” roepen. De vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. Merk op dat de officiële sprekers rustig hun betogen konden afmaken voor de vrijheidskreten klonken.
Ook deze beelden gaan we nog vaak zien.
Dat je de plechtigheid van een dodenherdenking verstoort met je politieke kreten, is een teken van wanbeschaving maar in Wageningen werd feest gevierd en niet gerouwd of herdacht. Onderdeel daarvan was welsprekendheid door de premier en de minister van Defensie. Het gooien van een rookbom is niet acceptabel maar voor het overige mag je als publiek met woorden toch reageren zoals je wilt. Althans in een vrij land. Daar is het niet verplicht te applaudisseren als de powers that be met hun belegen clichés komen. Dat associeer je toch meer met Rusland.
Het beeld van een zwarte politiehandschoen voor het gezicht van een vrouw om te voorkomen dat ze een leus roept. De strijd in Nederland gaat nu tussen twee partijen: zij die dit “onze vrijheid” noemen en zij die van zulke tonelen de rillingen over de rug voelen lopen. Hoe misplaatst de keuze van die activiste daar en op dat moment ook was.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas net zo goed, zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: box3.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.