Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iers rundvlees: idyllische reclame versus wrede werkelijkheid

  •  
15-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1351 keer bekeken
  •  
iersekoe
Nederlandse consumenten krijgen via idyllische reclamefilmpje het beeld voorgeschoteld dat Ierse runderen een fantastisch leven hebben gehad voordat ze dood op hun bord belanden. “Veel gras, veel ruimte en veel liefde,” zegt de commentaarstem van Irish Beef. “Een heerlijke smaak beging met een heerlijk leven.”
Wakker Dier deed onderzoek naar hoe het werkelijk is gesteld met dat zogenaamde ‘heerlijk leven’ van de Ierse runderen. In de zomer lopen de dieren inderdaad buiten in de wei maar vier tot vijf maanden per jaar staan ze op stal. En dat blijkt de hel, zo valt te lezen in het rapport ‘Misstanden bij Ierse runderen’ :
"De omstandigheden in die stallen zijn niet te vergelijken met de ruime weilanden. (…) Het overgrote deel van de stallen heeft een betonnen roostervloer. Het is niet verplicht om volwassen dieren daarnaast een zachte plek te geven om te liggen. Veel Ierse runderen staan en liggen dus vier tot vijf maanden op beton. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er veel welzijnsproblemen kunnen optreden als runderen langere tijd enkel op beton staan. Ze hebben bijvoorbeeld vaker last van pijn, kreupelheid en verwondingen aan klauwen of gewrichten, vergeleken met dieren die op stro leven. Er zijn in Ierland maar beperkt regels over de beweegruimte per rund in de stal. Tijdens een steekproef in de winter van 2017 bezochten onderzoekers in opdracht van Wakker Dier dertien stallen. Bij acht boerderijen waren zij geschokt over de hoge bezetting van de stallen. Als een rund te weinig beweegruimte krijgt, levert dat stress op, wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Wat tijdens de bezoeken ook opviel was dat alle bezochte stallen bevuild waren met mest, in sommige gevallen in ernstige mate. Vieze vloeren verhogen de kans op infecties aan de klauwen. In één geval stonden de dieren tot over hun hoeven in de mest. Bij elk bezoek zagen de onderzoekers dieren met ernstig vervuilde vacht. En bij ieder bezoek waren er meerdere koeien met kale plekken te zien, waarschijnlijk veroorzaakt door klonten aangekoekte mest of infecties. Naast de winterhuisvesting spelen er nog andere welzijnsproblemen bij Ierse runderen. Ze worden op grote schaal onthoornd door middel van ‘disbudding’ en gecastreerd. Beide ingrepen mogen onverdoofd; onthoornen totdat de kalfjes twee weken zijn, castratie tot de stieren zes maanden zijn. In sommige gevallen castreren de Ierse boeren door de ballen op jonge leeftijd af te knijpen met een rubberen ring, zodat het scrotum afsterft. Dit resulteert in wekenlange pijn voor de jonge stiertjes."
Liefde, ruimte en herlijk leven, het is er allemaal niet bij voor de dieren. Wakker Dier wijst er op dat de Ierse regelgeving weinig tot geen rekening houdt met welzijn van de dieren. Een schril contrast met het Nederlandse Beter Leven-keurmerk van de Dierenbeschermingm, schrijven de onderzoekers: “Bij één ster is onverdoofd onthoornen (inclusief disbudding) en castreren verboden, weidegang is verplicht voor ossen en moederkoeien met kalfjes, en er zijn ruime eisen voor beweegruimte op stal. Bij harde vloeren moet een deel daarvan bovendien verplicht een zachte rubberen bovenlaag hebben, of er moet een zachter ligbed zijn van bijvoorbeeld stro. Vanaf 1 januari 2019 voldoet rubber niet meer.” In Ierland is daar allemaal geen sprake van. Het gaat om negentig procent van het vlees dat geïmporteerd wordt. Het zo geroemde Ierse rundvlees is in feite gewoon kiloknallervoer:
"Ierse runderen kunnen daardoor op stal een rotleven hebben dat ver afstaat van de plaatjes van runderen in uitgestrekte groene weides. Zeker een derde van het jaar brengen zij dan door in vieze stallen en op harde vloeren. In jaren met veel regen nog langer. Veel van hen ondergaan pijnlijke ingrepen. Het Ierse keurmerk dat veel van het vlees in onze supermarkten draagt, lost deze problemen niet op. Wakker Dier vraagt supermarkten daarom te stoppen met de verkoop van dit kiloknallervlees. Ook Iers rundvlees moet volgens de organisatie minimaal voldoen aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming."
koeirishbeef
Beeld: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor