Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iran bestookt Amerikaanse bases in Irak

  •  
08-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
iraksoldaat

© cc-foto: Rob Chavez

Iran heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 22 raketten afgevuurd op bases bij de Iraakse steden Ain al-Asad en Erbil. Op de twee bases zijn Amerikaanse troepen gelegerd. Volgens de Amerikanen zijn er bij de aanvallen geen slachtoffers gevallen: de militairen hadden genoeg tijd om dekking te zoeken. “All is well”, aldus Donald Trump op Twitter. De Amerikaanse president is van plan woensdag een verklaring af te leggen.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft op Twitter laten weten dat Iran niet uit is op “escalatie of oorlog”. De raketaanvallen zijn volgens Zarif een vorm van “zelfverdediging”. De Iraanse aanvallen zijn vergeldingsacties voor het doden van de Iraanse generaal Qasem Soleimani afgelopen vrijdag. De Iraanse leider Ali Khamenei liet bij die gelegenheid al weten dat zijn land “harde wraak” zou nemen op de Amerikaanse “criminelen”.
Als gevolg van de Iraanse raketaanvallen ligt het vliegverkeer boven Irak grotendeels stil. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen verboden om boven Irak en Iran te vliegen.
In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran is een Oekraïens passagiersvliegtuig neergestort. Daarbij zijn alle 176 inzittenden om het leven gekomen. De vliegramp lijkt geen verband te hebben met de militaire activiteiten in de regio: volgens de Oekraïners stortte het vliegtuig vrijwel zeker neer door een motorstoring.
Update: Amerika slaat zonder geweld terug met nieuwe sancties
Trump slaat niet terug na de aanval van Iran op de Amerikaanse doelen. De aanval was een vergelding voor de aanslag op Soleimani. President Trump komt met nieuwe sancties, maar onderneemt geen militaire actie.
Update: Democraten willen nieuwe wet om macht Trump in te perken
Volgens de Amerikaanse regering was er een serieuze dreiging die de drone-aanval in Bagdad op vrijdag rechtvaardigde. De 535 leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, zijn in besloten bijeenkomsten geïnformeerd door minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, minister van Defensie Esper, militair adviseur Milley en CIA-directeur Haspel. Na de briefing zeiden de Democraten en een aantal Republikeinen geen overtuigend bewijs te hebben gehoord dat Soleimani daadwerkelijk een bedreiging vormde voor de VS. De Democratische voorzitter Pelosi van het Huis van Afgevaardigden zegt in een verklaring niet te zijn gerustgesteld en dat de aanval op Soleimani een provocatie was. De Democraten willen daarom een wet invoeren die de macht van de president inperkt.
Met de invoering van de wet, kan Trump niet meer zelfstandig besluiten tot een aanval door het Amerikaanse leger. Het Congres dient daar dan eerst goedkeuring voor te geven.
cc-foto: Rob Chavez
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor