Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is de dokter nog magisch genoeg?

  •  
24-04-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3548 keer bekeken
  •  
ANP-370583875

De dokter is ziek
De huisartsenpraktijken van Co-Med zakken door de hoeven. Dat geeft zorgen over patiënten. Wachtlijsten in ziekenhuizen lopen dusdanig op, dat patiënten hun toevlucht tot het buitenland nemen of laat behandeld worden. Eerste Hulpposten moeten soms dicht. Pensionerende huisartsen vinden geen opvolgers. De wachtlijsten in de GGz en jeugdzorg zijn onnavolgbaar lang. Volgens een onderzoek van De Jonge Psychiater leidt de helft van de psychiaters aan emotionele uitputting. Het gaat slecht met de dokter. Wat is er aan de hand? Een antropologische blik op de huidige stand van de medische zaak.

De archetypische rol van de magiër
Als antropoloog kijk ik naar de samenleving en naar organisaties alsof het dorpjes zijn. Mensen leefden ooit in tribes van rond de 150 mensen. Van wie je de naam en afstamming kent. In tribes hebben mensen traditionele, tribale rollen. Chiefs beschermen hun tribeleden en geven richting aan de toekomst. Verzamelaars gaan op zoek naar bessen en noten. De jagers van het dorp gaan erop uit met pijl en boog om een hertje of zwijn te schieten. Dan hebben we nog de stamoudsten die alle draadjes in de tribe verbinden. De elders checken of de ziel van de tribe nog wel in orde. En... in elk dorpje wonen er magiërs.

Magische krachten
In elke tribe is het de magiër, sjamaan, healer, ziener, voorganger, die de relatie tussen kosmos en mensen bewaakt. Die wonderen verricht. Die geneest, vervloekt, duidt en en bidt. Ooit getooid met veren, gewaden en botjes. In onze huidige samenleving tot de magische stand verheven, door witte jassen, wetenschappelijke titels en een afgeschermde beroepsgroep.

Onze dokters gaan over leven en dood. De dokter heeft de magie in handen om hoop, genezing en genade te bieden aan ouders van een ziek kind. Zielepijn te verlichten. Om een lang leven af te dwingen in de strijd tegen ziekten.

Ooit waren religie en geneeskunst onafscheidelijk verbonden. Waren kloosterzusters verpleegkundigen, kruidenvrouwen verloskundigen en voodoopriesters genezers. Maar met het Verlichtingsdenken en de rationalisering van de medische wetenschap, hebben we niet alleen een scheiding van kerk en staat bewerkstelligt, maar ook een muur gezet tussen geloof en genezende interventies. Wie teveel verbanden legt, is al snel een kwakzalver of een kruidenheks.

Hoopverlener
En toch weet elke dokter, dat hij of zij niet alleen hulpverlener, maar vooral ook hoopverlener is. Gaan de gesprekken met collega's en de intervisiecasuïstiek vaker over de arts-patiënt relatie, dan over een vreemd virus. Is het niet de technische diagnose die tot een burn-out leidt, maar de wetenschap van de lengte van de wachtlijst of het moeten afkappen van een huilbui in verband met een volle wachtkamer na een onomkeerbare diagnose. De dokter houdt van het leven, neemt de eed uiterst serieus en wil aandacht kunnen schenken aan een patiënt, ook als hij of zij weet dat hij misschien geen hulp, maar wel een boel hoop kan verlenen.

De toverkracht neemt af
Nemen we de dokter nog wel serieus als samenleving? We hebben de organisatie van de zorg uitbesteed aan economen, managers en politici. Artsen worden bedreigd als ze geen vervolgbehandeling aan een terminale patiënt willen geven en de familie dat wel wil. Huisartsen en hun assistenten worden door de telefoon uitgescholden als ze geen herhaling van hun verslavende medicatie krijgen. COVID-maatregelen en de oproep tot vaccinatie werden door groepen mensen als onderdrukkend ervaren. Ouders van pasgeborenen negeren vaccinatie-adviezen. Dokter Google is de expert. Het circuit van ongeregistreerde mentale ondersteuners is gigantisch. Het lijkt alsof we de magie van de dokter uitdagen. Alsof we de vraag stellen: heeft de toverstaf van de dokter nog wel genoeg kracht? Of is het in onze ogen een geldbeluste charlatan in handen van de farma-lobby?

Zet de dokter weer op haar voetstuk
De dokter moet terug op het voetstuk. Anders verliezen we de hoop. Laat artsen voortrekker zijn in het gezondheidsdebat. Laten we weer U zeggen. En op onze beurt wachten op de spoedeisende hulp als een meer acute patiënt voorgaat. Ga wandelen als de psychiater zegt dat dat echt helpt bij een depressie. Accepteer dat de uitslag van een onderzoek ook kan zijn dat je moeder niet lang meer te leven heeft.

Zet je tooi weer op
Het is aan de dokter om magisch te blijven. Schandalen over onnodige pacemakeroperaties, onnodig declareren van handelingen, of congressen op tropische eilanden zijn funest. En stap uit de 'vroeger was het beter' modus. Artsen zullen moeten openstaan voor nieuwe behandelmethoden, AI en nieuwe psychofarmaca. Meedenken over de betaalbaarheid van zorg en nieuwe vormgeving daarvan. Wellicht de focus verleggen van almaar ouder worden, naar een focus op menswaardig sterven. Snappen dat je patiënten zijn geëmancipeerd. En simpelweg je witte jas weer aantrekken. En lest best je een beetje fatsoenlijk gedragen op je studentenvereniging als je geneeskunde studeert.

Maak de dokter weer gezond
Het is een veeg teken dat zo veel dokters ziek zijn of geen dokter meer willen worden. De magiërs laten hun hoofd hangen. De hoogste tijd om de dokter weer gezond te maken. Dat kan alleen als we een grondige herorientatie durven aan te gaan op de rol van de medische magiër in onze samenleving en wat we van hem of haar verwachten. Weer respect gaan tonen. Dat vraagt van dokters om een visie op de toekomst en loslaten van wat ooit was. En om respectabel en onkreukbaar gedrag dat van een magiër verlangd mag worden.

dr. Danielle Braun is antropoloog en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Auteur van de boeken Da's Gek, Patronen, Building Tribes en de Corporate Tribe.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

omaoeverloos
omaoeverloos
25 apr. 2024 - 12:59
In de tribes werden mensen een jaar of 40,50 en de kindersterfte was enorm. Bij dat de dokter inplaats van kippenbotjes en rook nu een wat wetenschappelijker oordeel velt. Maar helaas, meer en meer mensen raadplegen Dokter Google of dokter Facebook en volgen het dieet van dokter Oetker. Dus over een tijdje is een max van 40, 50 jaar wellicht weer heel gewoon en de kindersterfte weer enorm.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2024 - 14:30
Mijn ex was opgeleid als huisarts en had ook een bloedhekel aan kwakzalverij.
Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2024 - 15:02
Kruidenvrouwtjes en vroedvrouwen hadden wel degelijk nuttige vaardigheden. En wat heb je aan de dokter, als je geen geld hebt?
DanielleDefoe
DanielleDefoe
25 apr. 2024 - 12:54
Artsen zijn voor alles professionals met een bepaalde expertise. Ook artsen maken fouten maar als leek weet je het in ieder geval gewoonlijk niet beter. Jammer dat over de hele breedte het vertrouwen in expertise is afgenomen.
Gerygrr
Gerygrr
25 apr. 2024 - 11:29
Mooi artikel! Kijk ik naar mijn familiegeschiedenis, dan zie ik de overblijfselen van dat tribale samenleven. De geïsoleerde gemeenschappen door leven op een eiland of tussen de rivieren in combinatie met het verbod op bedelarij leven nog met de herinnering aan dat leven. De “tribes” zijn door elkaar gehusseld en in steden samengekomen in de achterstandswijken. Wantrouwen onderling is aangewakkerd. Artsen gaan hopelijk arts influencer worden om de eigen tribe wél te bereiken . Nepnieuws voedt wantrouwen. Armoede heeft geen kleur.
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2024 - 12:35
Armoede heeft, statistisch gezien, een sekse en een kleur.
Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2024 - 13:34
Statistisch inderdaad. Ik was een eigenwijs boerenmeisje, dat gewoon koos voor kleur. Je kunt dus goed in alle culturen kijken en vooral luisteren! Dan weet je het zeker. De een kent dezelfde armoede als de ander. De ander geeft de een de schuld. De een moet zichzelf de schuld geven….. Maar de uitzondering bevestigt de regel.
MG1968-2
MG1968-225 apr. 2024 - 13:45
@GerryGr "Armoede heeft geen kleur." Armoede in Nederland heeft wel degelijk een kleur. https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2023/51/armoede-en-sociale-uitsluiting-2023.pdf
Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2024 - 14:58
MG knip en plakwerk is mij niet gelukt. Echter het kopje “Syrische gezinnen hoogste risico op “ Vertelt het verhaal. Nederlandse gezinnen lopen het minste kans op…. De grootste groep en dan toch bijna 3% kans op die armoede. Armoede heeft geen kleur.
Gio Servas
Gio Servas
25 apr. 2024 - 10:11
Als de dokter het verdient om weer op een voetstuk gezet te worden, moeten we dat zeker doen, echter is de dokter tegenwoordig niets meer dan een helpdeskmedewerker met armen en benen op de rug vastgebonden door regeltjes waardoor enige vorm van ontplooing onmogelijk is geworden. Er wordt een flowchart gevolgd die voor iedere patient hetzelfde is en als dat niet bij de patient past, is dat jammer voor de patient en kan deze doodvallen.
4 Reacties
adriek
adriek25 apr. 2024 - 11:57
Flauwekul. Ik heb in de afgelopen twintig jaar misschien vijf keer contact gehad met mijn huisarts en alle keren heeft ze naar mijn oordeel adequaat gehandeld. In een van die gevallen bleken mijn vage, ongedefinieerde klachten door een flinke tumor veroorzaakt, en ze heeft me niet met een pijnstiller en een smoesje (kom over veertien dagen nog eens terug) weggestuurd maar direct ingeschat dat er 'meer aan de hand was'. De Dokter moet niet op een voetstuk maar juist met beide benen op de grond.
Karingin
Karingin25 apr. 2024 - 13:01
Ik heb 2 weken geleden nog een huisarts aan huis gehad - omdat ik ff niet mobiel was. Ook vorig jaar, toen ik in het ziekenhuis was opgenomen, kwam er zonder dat ik erom vroeg opvolging van de huisarts. Maar goed, ik woon op een park waar ook een verzorgingshuis zit, daarnaast huisarts en tandarts, alles lekker dichtbij, we hebben zelfs een buurtvereniging
Karingin
Karingin25 apr. 2024 - 13:02
Het was wel een AIO trouwens, maar die moeten het ook leren - het valt me op dat ik al 20 jaar alleen maar vrouwelijke artsen zie. Is huisarts een vrouwenberoep geworden?
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2024 - 20:06
[ Is huisarts een vrouwenberoep geworden?] Nog niet. Onder specialisten zijn nog wat typische mannenvakken waaronder orthopedie. Van de huisartsen onder de 45 is ongeveer 70% vrouw. Ik vermoed dat de mannen dit specialisme gaan verlaten. Als vrouwen het ook kunnen gaat de lol er vaak af.
EenMening5
EenMening5
25 apr. 2024 - 9:37
De dokter hoorde vroeger tot de notabelen, samen met de notaris en de dominee of de pastoor. Dit waren vaak de enige mannen die gestudeerd hadden. Als de dokter iets zei, werd daar naar geluisterd, "anders kon je beter niet naar de dokter gaan". De dokter heeft heel veel van zijn prestige verloren en is nu een gewoon iemand, wiens/vaak wier deskundigheid je openlijk in twijfel kunt trekken. Alleen rond (hart)chirurgen zweeft nog enige magie. In de Oudheid en de Middeleeuwen werden de natuurwetenschappen als een geheel gezien, men sprak ook wel van "natuurfilosofie". In de loop der eeuwen splitsten steeds meer deelgebieden zich af en werden zelfstandige wetenschappen. Zo ontstonden natuurkunde en wiskunde. Medicijnen waren altijd al een aparte studie, maar er was wel een holistische visie. De mens werd gezien als een microkosmos die onderdeel was van de macrokosmos. Zo bleef de medische wetenschap eeuwenlang toch verbonden met de natuurfilosofie. Aan het eind van de negentiende eeuw begon door de enorm toegenomen kennis de specialisatie van de (medische) wetenschap, waardoor de holistische visie verdween en ieder zijn eigen gespecialiseerd gebiedje kreeg, zijn eigen koninkrijk. Daarmee verdwenen het overzicht EN de generalist. Alleen de huisarts is nog min of meer een generalist, die enigszins overzicht heeft maar daardoor geen diepgaande kennis heeft en vaak mensen moet doorsturen naar de specialist. Dat heeft waarschijnlijk ook bijgedragen aan het verlies van status.
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2024 - 8:57
Operatieve ingrepen waren in vroeger tijden het werk van de chirurgijn, niet van de arts. Het onderscheid tussen snijdende en beschouwende medici werkte nog geruime tijd door. De huidige indeling in clusters van specialismen is ook niet meer van deze tijd. Het geneeskundige landschap is ook sterk aan het veranderen door de onstuitbare opkomst van de techniek en de daaraan gekoppelde mogelijkheden.
EenMening5
EenMening526 apr. 2024 - 11:36
In dit suk gaat het vooral over het statusverlies van de dokter.
EenMening5
EenMening530 apr. 2024 - 0:41
suk --> stuk
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 apr. 2024 - 22:33
Klopt. De huisarts wordt ondergewaardeerd.
haarklover
haarklover
25 apr. 2024 - 9:29
"Snappen dat je patiënten zijn geëmancipeerd." Dat is in tegenspraak met "Zet de dokter weer op haar voetstuk".
Botervlieg
Botervlieg
25 apr. 2024 - 8:27
Een bedenkelijk artikel naar mijn bescheiden mening. De auteur neemt het neoliberale beleid als vast gegeven en heeft daar ogenschijnlijk geen enkele moeite mee. Kort gezegd moeten de huisartsen gaan dansen naar de pijpen van het neoliberale gedachtengoed en mijn observatie is dat dit stuit op veel weerstand bij de beroepsgroep in kwestie en terecht. De afgelopen decennia zijn er welbewust en zonder scrupules veel beroepsgroepen en groepen mensen geslachtofferd voor het neoliberale beleid. De politie, de brandweer, ziekenhuizen, zorginstellingen, staatsbosbeheer etc etc, moesten eraan geloven met een aanslag op beschikbare middelen, invoering van new public management, met een kaalslag tot gevolg. Privatisering was en is nog steeds het toverwoord en publieke sectoren worden bewust uitgekleed en onder druk gezet om de private equity ruim baan te geven en daarbij zal het de neoliberale aanhangers een zorg zijn of daar slachtoffers bij vallen. Zo ook bij burgers; patiënten, minder valide mensen, huurders, vluchtelingen etc etc worden geofferd ten faveure van het grootkapitaal. Zij zijn gereduceerd tot een verdienmodel en consument en kunnen niet meer vertrouwen op de overheid die hen beschermt tegen uitbuiting, vergiftiging van lucht, water en grond.
Frits Jansen
Frits Jansen
25 apr. 2024 - 6:59
Nog een reden dat ons zorgstelsel radicaal moet worden hervormd. Cynische politici wilden kosten sparen door de huisarts aan te stellen als poortwachter voor specialisten, vanuit de gedachten dat de mensen veel te snel naar een specialist rennen en zo de gezondheidszorg op kosten jagen. Ze vergeten dat een specialist snel klaar is met iemand die daar ten onrechte komt. Ik heb meermalen mijzelf verwezen, en dat achteraf laten goedkeuren door de huisarts. Toen ik met een oog alleen nog dikke mist zag ging ik naar de oogarts, en toen een verstandskies getrokken moest worden ging ik naar de kaakchirurg. In Duitsland is er een minder scherpe scheiding tussen huisartsen en specialisten.. Daar zijn huisartsen bijv. vaak tevens internist. Commerciële huisartsenpraktijen zijn helemaal zo gek nog niet, maar moeten wel streng gereguleerd worden, anders wordt dat de zoveelste sector die ten prooi valt aan winstbeluste cowboys.
5 Reacties
Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2024 - 11:34
Dikke mist in mijn oog, post covid als oorzaak wellicht. Nog twee maanden wachten op mijn afspraak bij de oogarts. Het wachten op de specialist is normaal geworden. Medicijnen zijn inmiddels schaars. De specialist, die niet kan of mag voorschrijven wat nodig is, stuurt de patiënt met niets naar huis.
adriek
adriek25 apr. 2024 - 12:00
Dat laatste is precies wat aan het gebeuren is. De huisartsen in grote collectieven met openingstijden en robots of een soort callcenter achter de telefoon. Weg met de menselijke maat, en de winst onbelast naar buitenlandse investeerders.
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2024 - 12:47
[Ze vergeten dat een specialist snel klaar is met iemand die daar ten onrechte komt.] Zo'n patient doolt dan van specialist naar specialist. Dat kan de huisarts voorkomen zeker als het om vage klachten gaat. Oogarts is wat anders, oogklachten zijn vrij specifiek.
Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2024 - 13:59
Oogarts is specifiek, maar post covid is een multisysteemziekte. Infecties, bloedpropjes kunnen overal in het lichaam schade aanrichten. Dus zie ik de lange wachtlijsten bij diverse specialisten als zorgelijke aanwijzing voor een nog niet voldoend onderkend probleem.
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2024 - 9:03
De mannelijke huisarts van 50 jaar geleden wiens vrouw de tefoon aannam, en die op het platteland er ook de apotheeksoms bij had en 24 uur per etmaal beschikbaar was komt niet meer terug.
Mirzas
Mirzas
25 apr. 2024 - 6:58
Ik heb in een paar buitenlanden te maken gehad met huisartsen en het verschil met de huisartsen in NL is erg groot. Waar hier de boodschap "kijk het nog even aan en neem een paracetamolletje" vrij standaard is, is het elders wat serieuzer in de aanpak. Als ik zelf die boodschap krijg ga ik zelf ook meer op onderzoek uit. Want je wilt toch graag van je klacht af. Dan mijn ouders. Ze zijn opgegroeid met ontzag voor de huisarts. En komen onvoldoende voor zichzelf op. En komen daardoor best regelmatig ongeholpen terug. Soms moet het dan echt escaleren voor er echt onderzoek en diagnose en hulp volgt. Het ontzag voor de arts gaat gepaard met serieus genomen worden. Daarnaast, de huisartsen die ik in de persoonlijke sfeer ken hebben veel teveel te maken met alles om de zorg heen, wat tijd, energie en plezier vreet. Kortom, het systeem kent allerlei hindernissen waar best iets aan gedaan kan worden. Maar dan wel als systeem aangepakt.
Mathijsco
Mathijsco
24 apr. 2024 - 22:46
Hier hetzelfde verhaal als bij de woningbouwverenigingen: ook dokters zijn prooi geworden van de Ruttiaanse Duivel. Net als de gehele zorg, overigens. De dokter als productiemedewerker die zijn patiënten moet afraffelen in tijdsblokjes van 10 minuten. De helft van zijn tijd kwijt om zijn kostbare tijd te verkwisten met zich verantwoorden aan de bureaucratie van het peperdure geprivatiseerde zorgstelsel. U moet niet bij de huisarts zijn, u moet in den Haag zijn. De privatisering van de zorg moet worden teruggedraaid.
adriek
adriek
24 apr. 2024 - 20:46
Ook hier slaat de commercie toe. Winst boven dienstverlening. Prijzen (in eerste instantie) gelijkz kosten omlaag, minder service, winst voor de (buitenlandse) investeerders. Als de macht groot genoeg is geworden gaan de prijzen skyhigh. Het heeft zich in vele andere sectoren afgespeeld. Rutte&co heeft ons uitgeleverd aan het grote geld en vrijwel niets kan dat nog stoppen.
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2024 - 8:05
Haha...Rutte en co!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor