Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse justitie eist 6 jaar cel tegen racistische minister Salvini wegens vrijheidsberoving migranten

  •  
15-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1730 keer bekeken
  •  
ANP-349353698

Terwijl het Nederlandse ultrarechtse kabinet druk bezig is met plannen maken om de wet te omzeilen dan wel buiten werking te plaatsen, komt in Italië justitie in actie om de democratie tegen dat soort fratsen te beschermen. De openbare aanklager van de Siciliaanse hoofdstad Palermo eist zes jaar gevangenisstraf tegen de beruchte extreemrechtse politicus Mattei Salvini. De verdachte, leider van de Lega-partij, is momenteel vicepremier en minister van Transport. In 2019 was hij minister van Binnenlandse Zaken en gaf hij opdracht een schip met aan boord 147 migranten, dat wilde aanmeren in de haven van Lampedusa, tegen te houden. Het vaartuig dobberde vervolgens drie weken lang rond op de Middellandse Zee, met aan boord mensonterende omstandigheden.

Uiteindelijk nam de Italiaanse justitie het schip in beslag en werden de opvarenden gered. Justitie ging over tot de ingreep nadat vastgesteld was dat het bevel van Salvini een schending van het internationaal recht betekende.

Daarna werd een gerechtelijk onderzoek geopend waarin werd vastgesteld dat Salvini zich met zijn bevel tegenover de migranten schuldig had gemaakt aan vrijheidsberoving. De zes jaar cel die nu bij de rechter wordt gevraagd, is in feite een milde eis aangezien er een maximum van 15 jaar geldt voor deze grove schending van de wet. Bij een veroordeling wordt Salvini ook uit zijn politieke functies gezet.

Salvini reageert voorspelbaar woest op de eis en probeert justitie verdacht te maken, onder meer met de beschuldiging dat het een politieke vervolging zou zijn. De linkse oppositie constateert dat het commentaar van Salvini "ongepast" is in een rechtsstaat waar machthebbers zich niet met de rechtspraak moeten bemoeien.

Premier Meloni, eveneens van ultrarechtse snit, steunt Salvini en beweert dat er sprake is van "een gevaarlijke precedent". Op sociale media lanceerde de regering een offensief tegen justitie.

Gian Carlo Caselli, voormalig openbaar aanklager van Palermo, verklaart dat Italiaanse politici gewoonweg niet willen dat hun daden beoordeeld worden door justitie. "Het is een gewoonte geworden om magistraten te bekritiseren. Maar daarmee schep je een paradox. Zij die hun plicht doen, zelfs ten aanzien van een politicus, worden door diezelfde politci in de beklaagdenbank geplaatst en ervan beschuldigd politiek te bedrijven."

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank het vonnis velt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.