Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jongens van de Bouw

  •  
16-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Wie zijn toch die mannen die voor dag en dauw onderweg zijn in hun busjes naar bouwplaatsen in het land, terwijl de rest van Nederland nog slaapt? Dat vroeg filmmaker Geertjan Lassche zich af en daarom volgde hij twee jaar lang een bouwproject in hartje Rotterdam, van eerste paal tot oplevering. Het resultaat is de 2Doc : Jongens van de Bouw.
In 2017 start aannemer Heijmans met de bouw van een woontoren in hartje Rotterdam. Het project is tijdens de crisis ontwikkeld toen de prijzen van bouwmaterialen nog laag waren en er geen gebrek was aan arbeidskrachten. Maar als de eerste paal de grond in gaat, is de bouwsector weer ‘booming business’. Om toch nog iets te verdienen aan deze klus zijn de orders van de directie duidelijk: “time is money”. Hoofduitvoerder Stan moet die klus gaan klaren en orkestreert een keten aan onderaannemers. De druk is continu voelbaar in deze lange documentaire die even ontluisterend is als humoristisch.
Onmisbaar lijkt Leon, de portier van de bouwput, die samen met zijn assistent Mehmed orde probeert te houden op de bouwplaats vol nationaliteiten. Hoe? “Met handen en voeten praten”, want bijna niemand in de bouwput spreekt vloeiend een tweede taal, volgens Leon. “Als iets uit dekraan valt, en ik waarschuw, staan ze gewoon te kijken, want ze verstaan je toch niet.”
We zien hoe kraanmachinist Hans vanuit eenzame hoogte met grote precisie materialen op de plek zet en hoe op de grond bouwvakkers in weer en wind doorwerken. We maken kennis met een ploeg bouwvakkers uit de kop van Overijssel die iedere dag meer dan vier uur in de auto zitten om op hun werk te komen. De camera registreert in de keet en op de steiger zowel politiek incorrecte conversaties als intieme ontboezemingen over verliefdheid, ziekte en overlijden.
Langzamerhand dringt zich de vraag op wie de hoogste prijs betaalt voor de extreme druk waarin de jongens van de bouwhun werk doen. Dat zou bijvoorbeeld Gerrit kunnen zijn, die nog 10 jaar moet tot zijn pensioen en pijnstillers gebruikt om de dag door te komen. Ook zien we de eerste stappen in de bouwput van leerling timmerman Stef die zich hardop afvraagt “of met de handen werken nog wel van deze tijd is”. Maar wie is nog meer in staat om de ratrace van de bouw te ontvluchten?
Het Parool : “Lassche waakt voor valse romantiek, een risico dat op de loer ligt bij het portretteren van het noeste arbeidersleven.”
De Volkskrant : “Documentaire Jongens van de Bouw laat het rauwe leven in de bouwput zien”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor