co-auteur: Marije Mostert
Seks is leuk, seks is spannend, en soms is seks lastig. Goede seksuele voorlichting is daarom fundamenteel, want het legt de basis voor een veilig en goed seksleven als volwassene. En school is de beste plek om goede seksuele voorlichting te geven. Helaas hebben sommige groepen de jacht geopend op onze scholen en leraren, met misinformatie en angst als hun wapen. We moeten onze leraren en scholen beschermen, om ervoor te zorgen dat kinderen de lessen krijgen die ze de rest van hun leven nodig zullen hebben.
Goede voorlichting is harder nodig dan ooit
Omdat kinderen steeds langer en op jongere leeftijd online actief zijn, is juist de schoolklas een veilige plek om te leren over hun lichaam, respectvolle relaties en persoonlijke grenzen. Dit is hard nodig gezien de online indoctrinatie door bijvoorbeeld Andrew Tate, die in zijn video’s een permanente campagne van vrouwenhaat voert. Welke effecten dat kan hebben wordt op een vreselijke manier duidelijk in de hitserie Adolescence. Hierin wordt een Britse jongen door manfluencers als Tate overtuigd dat de enige manier waarop hij zijn mannelijke waardigheid kan beschermen, is door zijn klasgenote dood te steken.
De waarheid over Lentekriebels
Expertise- en kenniscentrum Rutgers heeft juist lesprogramma’s ontworpen die passen bij de leeftijden van kinderen op een respectvolle manier, zoals het leren aan peuters over hun grenzen aan te geven. Het versterkt de weerbaarheid, het brengt respect bij en het leert kinderen om hun grenzen te herkennen en aan te geven. De Week van de Lentekriebels is een landelijke week van relationele en seksuele vorming in het speciaal- en basisonderwijs. Uit onderzoek blijkt dat de seksuele voorlichting bijdraagt aan het bevorderen van een positief zelf- en lichaamsbeeld, het leren aangeven van wensen en grenzen en het herkennen en respecteren van die van anderen, wat kinderen weerbaarder maakt tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
De propaganda van Gezin in Gevaar
Organisaties zoals Gezin in Gevaar verspreiden bewust misselijkmakende informatie over lesprogramma's. Zo claimt Gezin in Gevaar onder meer dat tijdens de Week van de Lentekriebels zelfbevrediging wordt gepromoot en propaganda over homoseksualiteit wordt verspreid. Daarnaast claimt de organisatie dat god seks alleen toestaat als het is voor de voorplanting en dat condooms soa’s verspreiden.
Het is zeer begrijpelijk dat ouders het allerbeste willen voor hun kinderen en begrijpelijk zorgen en vragen hebben over de opvoed-uitdagingen in deze tijd. Maar wanneer zij worden misleid door walgelijke misinformatie die angst en wantrouwen zaait, komen scholen in een onmogelijke positie terecht. De ophef die wordt veroorzaakt is schadelijk voor het onderwijsklimaat en voor het vak van docent. Leraren worden aangesproken op beschuldigingen die niet kloppen op basis van wat een ouder online heeft gezien.
Ouders zouden direct het gesprek moeten aangaan met de leraar, in plaats van blind volgen van influencers. Docenten zijn opgeleid om kinderen veilig en inhoudelijk onderwijs te verzorgen. En laten we eerlijk zijn, influencers hebben financiële baat bij schokkende verhalen. De docent is vaak een stuk betrouwbaarder dan een willekeurige persoon met een telefoon en internettoegang. Sommige scholen in Den Haag hebben onder grote onterechte druk al besloten om niet (meer) deel te nemen aan de Week van de Lentekriebels.
Steun onze leraren
Als gemeente Den Haag hebben wij een belangrijke taak: we moeten onvoorwaardelijk achter onze scholen en leraren gaan staan. We moeten actief de verspreiding van desinformatie tegengaan en scholen beschermen tegen ongegronde aantijgingen. We moeten duidelijk communiceren dat we onze leraren en schoolleiders steunen. Want docenten zijn er om onze kinderen een betere toekomst te geven. Als we docenten laten vallen, laten we onze kinderen vallen.
Caroline Verduin en Marije Mostert (raadsleden D66)
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.