Lili en Howick mogen in Nederland blijven. Na koortsachtig overleg heeft staatssecretaris Mark Harbers gebruik gemaakt van zijn discreutionaire bevoegdheid en de uitzetting stopgezet. De kinderen waren op de vlucht geslagen.
De NOS citeert een verklaring van het ministerie van Justitie:
"“Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn.”"
Onder de bevolking was van links tot rechts breed verzet gerezen tegen de uitzetting van de kinderen.
Eerder vandaag:
Lili en Howick, de twee kinderen die vandaag door de autoriteiten naar Armenië zouden worden getransporteerd, zijn op de vlucht geslagen. Ze zijn vannacht weggelopen uit hun pleeggezin en het is onbekend waarheen. De politie is een zoektocht begonnen om de kinderen te pakken te krijgen en ze onder dwang Nederland uit te zetten:
"Gisterenavond, vrijdag 7 september, zijn de Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) weggelopen vanaf een adres in Wijchen (Gelderland). Zij waren op dat moment bij hun grootouders en zijn er plotseling vandoor gegaan. Er is inmiddels aangifte gedaan van vermissing van de kinderen. Het is op dit moment onduidelijk waar de kinderen verblijven en of ze zijn ondergedoken. De politie maakt zich zorgen over de veiligheid en het welzijn van de kinderen en is daarom is direct een zoektocht gestart. De politie roept uw hulp in bij het zoeken naar de kinderen. Heeft u de kinderen gezien of weet u waar ze zijn? Ben dan direct met de politie op 0900 – 8844. Het kan ook anoniem op 0800-7000."
De oproep van politie leidt tot een storm van protest op sociale media onder de hashtag #ikwerknietmee
De kinderen, die in Rusland zijn geboren maar sinds 2008 in Nederland zijn opgegroeid, moeten van de Nederlandse staat uitgezet worden naar Armenië omdat ze daar ‘thuis zouden horen’ en niet in Nederland. Ze zijn nog nooit in Armenië geweest en spreken de taal niet.
Over de uitzetting werd een langdurige juridische strijd geleverd. De advocaat van de kinderen Flip Schuller, deed vrijdag nog een poging om via de rechter uitzetting te voorkomen. De moeder van de kinderen zou psychisch niet in staat zijn om voor de kinderren te zorgen en in afwachting van plaatsing in een kliniek verkeren. De rechter accepteerde dat argument niet, omdat de advocaat niet beschikte over een officiële diagnose.
Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) weigert gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid en de kinderen alsnog een toekomst in Nederland te geven. Premier Mark Rutte steunt hem daarin. Hij verklaarde vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat de samenleving “hard moet zijn tegen mensen die dat recht op verblijf niet hebben”. Volgens Rutte ( vanaf minuut 30 ) , die in algemene termen sprak omdat hij niet op het specifieke geval wilde ingaan, verdwijnt het draagvlak onder de bevolking voor de opvang van Syrische oorlogsvluchtelingen als de kinderen zouden worden toegelaten. De kinderen hebben volgens hem economische motieven om hier te willen blijven.
De Kinderombudsman stelde deze week dat met de uitzetting de fundamentele mensenrechten van de kinderen worden geschonden.