Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht een minder groot overheidstekort dan eerder werd voorspeld. Dit jaar zal het tekort uitkomen op 1,8 procent. Afgelopen najaar ging het CPB nog uit van een tekort van 2,5 procent.
Dat is een meevaller voor het ultrarechtse kabinet dat de komende tijd onderhandelt over de voorjaarsnota. De coalitiepartijen hebben tal van wensen. Ze willen bijvoorbeeld de verlaagde belasting op brandstof handhaven. Dat kost 1,6 miljard euro. Daarnaast moet er nog een oplossing worden gevonden voor het afzien van een accijnsverhoging op sport, cultuur en media.
De Volkskrant schrijft:
“Minister Hermans heeft geld nodig voor verzwaring van het stroomnet en groene subsidies voor bedrijven, omdat Nederland anders de klimaatdoelen niet haalt. Landbouwminister Femke Wiersma vraagt waarschijnlijk miljarden euro’s extra om de stikstofuitstoot van agrariërs te verminderen. Defensieminister Ruben Brekelmans houdt zijn hand op nu de Verenigde Staten bezuinigen op de Navo. De Nederlandse militaire uitgaven zullen waarschijnlijk met circa 10 tot 20 miljard euro per jaar moeten stijgen.”
Tom van der Lee, Kamerlid namens GroenLinks-PvdA, pleit er op Bluesky ervoor om de kosten voor het dagelijks leven te verlagen. “De koopkracht dit jaar blijft wat achter op de Prinsjesdagcijfers en de inflatie blijft hoger dan het Europees gemiddelde”, stelt hij.
Op lange termijn loopt het overheidstekort wel op. Zo verwacht het CPB in 2033 een tekort van 2,9 procent. De voorspellingen zijn met veel onzekerheden omgeven. Het CPB spreekt van een “onzekere wereld”. Donald Trump is immers van plan een handelsoorlog te beginnen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.