Nederland kent ruim 2 miljoen laaggeletterden. Mensen die moeilijk kunnen lezen en schrijven. Deze mensen hebben het extra moeilijk in een wereld waarin in toenemende mate, alles per computer gaat.
Een adreswijziging doorgeven is al een opgave. Bedrijven bezuinigen op de telefonische bereikbaarheid. Er wordt verondersteld dat mensen via het internetwijzigingen kunnen melden. Elk van die bedrijven wil dan dat de burger een eigen account aanmaakt, uiteraard met een eigen wachtwoord.
Het is begrijpelijk dat mensen afhaken met zoveel obstakels. Mensen zonder computer worden feitelijk uitgesloten. Ook door gemeenten die als voorwaarde stellen voor het deelnemen aan stembureaus en het tellen van stemmen, dat men een internetaansluiting heeft. De cursus voor de stembureautaak en het tellen van stemmen wordt digitaal gegeven.
De verslechterde postbezorging draagt bij aan het achterstellen van mensen zonder computer. Het is in mijn ogen niet te verteren, dat overheden, banken en andere bedrijven, ervan uitgaan dat eenieder een computer met internetaansluiting heeft. Zij gaan er van uit dat eenieder geld hiervoor heeft en mensen weer een kleine duizend euro kunnen uitgeven voor een nieuwe computer als na verloop van tijd een computer veroudert.
Mensen moeten mee kunnen doen aan de maatschappij, ook als zij geen computer hebben. Eerder is het kiesrecht afschaft dat gebaseerd was op bezit. De huidige misstand heeft weer te maken met bezit. Het hebben of niet hebben van een computer. Kom op parlement, maak een einde aan de uitsluiting.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.