Een motie van wantrouwen tegen PVV-minister Marjolein Faber (Vreemdelingenhaat) is woensdag verworpen. De motie kreeg steun van bijna de volledige oppositie, maar de gehele coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB bleven achter de grootste prutser van het kabinet staan.
Woensdag werd gedebatteerd over de weigering van Faber om haar handtekening te zetten onder de voordracht voor lintjes voor vrijwilligers die zich hebben ingezet voor hulp aan vluchtelingen. De motie werd ingediend door Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en wordt gesteund door D66, CDA, ChristenUnie, SP, Volt, Partij voor de Dieren en DENK. Timmermans stelde dat "er geen eenheid van kabinetsbeleid is", verwijzend naar het feit dat premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) wél bereid zijn de lintjesvoordrachten te ondertekenen.
Tijdens het Kamerdebat liepen de frustratie rond Faber opnieuw hoog op. Rob Jetten (D66) noemde het een "beschamende vertoning" en bekritiseerde Faber omdat zij geen excuses wilde aanbieden voor haar uitspraak dat het vrijwilligerswerk haaks zou staan op haar beleid. CDA-leider Henri Bontenbal, wiens partij Faber mogelijk nodig heeft om asielwetten door de Eerste Kamer te krijgen, motiveerde zijn steun voor de motie met de woorden: "Wij kunnen dit geen goed bestuur of volwassen politiek noemen." Eerder in het debat had hij nog gezegd dat zijn partij vrijwel nooit moties van wantrouwen steunt, maar de manier waarop Faber weigerde antwoord te geven op vragen of om op ook maar enige wijze te reflecteren op haar beschamende optreden, zorgde ervoor dat het CDA zich toch achter de motie schaarde.
NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zei de motie weliswaar niet te steunen, maar uitte wel "haar irritaties" over Fabers handelen. Van de oppositiepartijen hebben alleen Forum voor Democratie, SGP en JA21 de motie niet ondertekend.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.