Onderzoeksinstituut RIVM neemt afstand van BBB-landbouwminister Wiersma's bewering dat haar voorstel om stikstofregels te versoepelen wetenschappelijk onderbouwd is. Dat meldt de NOS. Ook andere wetenschappers die door haar ministerie zijn benaderd, zeggen dat er van enige wetenschappelijke onderbouwing geen sprake is.
Minister Wiersma kondigde vrijdag in De Telegraaf aan dat ze de "rekenkundige ondergrens" wil verhogen. Dat voorstel is een langgekoesterde wens van een groot deel van de Tweede Kamer. Met zo'n verhoogde ondergrens zou het makkelijker worden om bedrijven uit te breiden en woningen te bouwen of nieuwe wegen aan te leggen, zolang daar maar weinig stikstof vrijkomt. Het voorstel zou ook een oplossing bieden voor zogenoemde PAS-melders, boeren en andere ondernemers die sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 illegaal zijn geworden.
Het RIVM zegt echter dat er helemaal "geen sluitende wetenschappelijke onderbouwing voor een rekenkundige ondergrens is". Een herhaling van wat het onderzoeksinstituut in oktober ook al tegen de Tweede Kamer zei. Daar komt nog eens bij dat wetenschappers en onderzoeksinstellingen die meedachten met het ministerie geen idee hebben wat er met hun bijdrage is gebeurd. Wiersma houdt de laatste versie van het wetenschappelijke rapport waarover zij adviseerden geheim. Ze herkennen zich echter niet in de conclusie van de BBB'er.
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.